LIGNJI NA ŽARU !!! – nasvet
Pozdravljeni !
Izredno rada imam lignje na žaru, vendar vsakič, ko jih želim speči se nekaj izjalovi. Pečem jih v razgreti ponvi, z malo olja. Čeprav lignje pred tem osušim ( kupim vedno sveže lignje), spustijo veliko vode in na koncu ni nič več tako, kot bi moralo biti. Res pa je, da uporabljam teflonsko(tefal) posodo in ne litoželezne !
Če kdorkoli pozna dober način – naj prosim napiše !!!
Najlepša hvala za odgovore !
mimi
Lignji na žaru se seveda pečejo na žaru, veliki razgreti plošči, na kateri voda, ki jo spustijo lignji takoj izpari. Če hočemo lignje lepo speči v ponvi, moramo paziti, da jih ni naenkrat preveč v njej in se tako začnejo dušiti v lastnem soku. Ponev oz. olje mora biti dobro razgreto, da tekočina, ki jo spustijo lignji, takoj začne izparevati. Koliko jih mora točno biti je odvisno od velikosti posode, kar lahko ugotoviš tako, da ne vržeš v posodo naenkrat celo kilo, ampak jih polagaš lepo enega za drugim in še preden postane zadeva kritična, prenehaš.
Če lignje pečeš v maščobi, potem to ni več na žaru.
Verjetno imaš doma kakršnokoli posodo za pečenje z mrežo. Osušene in z olivnim oljem premazane lignje peči na mreži pri 170-180 st.C. Dolžino pečenja določi sama – odvisno, kako močno zapečene želiš. Jih pa vmes nujno dvakrat do trikrat premaži z mešanico olivnega olja in rožmarina. Voda bo tako odtekla skozi mrežo, lignji pa bodo obdržali obliko in dobili pravi okus. Soliš na koncu.
Čisto na koncu lahko narediš marinado iz stisnjenega česna, peteršilja, limone in olivnega olja in poliješ lignje, ko so že na krožniku. Nekateri limono spustijo, meni pa naredi polnejši okus.
Upam, da ti bo uspelo, pa dober tek!
lp
Modra
Forum je zaprt za komentiranje.