Levici se je šppovsem odpeljalo
nekoč, pred davnimi časi, je vladal graščak.
In ne boste verjeli le-ta je jemal svoj davek t.i desetino.
in to od vsakega!
ali si imel 100 po luftu letečih prascev, ali zgolj deset, si mu plačal desetino.
začuda, si tile grdi graščaki niso izmislili da bi tisti z 100 dal raje petino, ker je lažje dat od 100 dvajset kot od 10 enega prasca.
Zemljiška gospoda je imela svoja posestva, na katerih so brezplačno delali tlačani. Na njivah, v gozdovih, v hlevih, vzdrževanju poslopij … Potem so morali brezplačno delati na posestvih cerkve. In nazadnje še na njivah, ki jim jih je dodelila gospoda za njihove lastne potrebe. Od svojega pridelka so dajali še desetino, ampak kadar je bila dobra letina. Če je bila letina slaba, jim je gospoda pobrala tudi polovico, da je imela dovolj zase, tlačani naj se pa znajdejo. Tlačani so vsaj dve tretjini (če ne več) dela opravili za gospodarje, v zameno pa od njih niso dobili šol, zdravstvene oskrbe, socialnega varstva, pokojnin, infrastrukture … Poleg tega so pobirali še krvni davek za vojsko, v kateri so “izbranci” preživeli celo življenje, spolni davek nevest za prvo noč itd.
Kdor si želi nazaj v srednji vek, mu ga privoščim. Kar pot pod noge in v Afganistan. Tam vam bo bolje.
Desperadodajka, 17.12.2021 ob 11:08
Zemljiška gospoda je imela svoja posestva, na katerih so brezplačno delali tlačani. Na njivah, v gozdovih, v hlevih, vzdrževanju poslopij … Potem so morali brezplačno delati na posestvih cerkve. In nazadnje še na njivah, ki jim jih je dodelila gospoda za njihove lastne potrebe. Od svojega pridelka so dajali še desetino, ampak kadar je bila dobra letina. Če je bila letina slaba, jim je gospoda pobrala tudi polovico, da je imela dovolj zase, tlačani naj se pa znajdejo. Tlačani so vsaj dve tretjini (če ne več) dela opravili za gospodarje, v zameno pa od njih niso dobili šol, zdravstvene oskrbe, socialnega varstva, pokojnin, infrastrukture … Poleg tega so pobirali še krvni davek za vojsko, v kateri so “izbranci” preživeli celo življenje, spolni davek nevest za prvo noč itd.
Kdor si želi nazaj v srednji vek, mu ga privoščim. Kar pot pod noge in v Afganistan. Tam vam bo bolje.
spolni davek nevest je mit. to ni nikoli obstajalo
https://en.wikipedia.org/wiki/Droit_du_seigneur
lepo ste tole povzeli, zanima pa me ali so ko so jemali npr polovico, tudi Henriku vzeli 50% ali morda 70%, ker je imel več prascev kot Hedvika, prav tako za isti osebi me zanima ali je Hedvika delala tlako manj dni/ur kot Henrik, če je bila iz siromašnejše družine?
okoli tistega spolnega davka, sem nekaj videl v raznih “holivud” filmih, ampak je šlo bolj za Normanske navade in ozemlja, kamor mislim, da naši graščaki ravno niso spadali, vsaj te ki jaz poznam iz opisov v literaturi.
Forum je zaprt za komentiranje.