LETNI DOPUST+REGRES
Pozdravljeni!
V podjetju sem zaposlena od 4.5.2009. 1.pogodba 3 mesece(4.5.-4.8.), 2. pogodba (4.8.-4.11), 3. pogodba (4.112009.-4.5.2010). 7.2.2010 nastopam s porodniškim dopustom. Zanima me, koliko dni dopusta mi pripada v letu 2009 in koliko v letu 2010. Kaj je z regresom?
Po pogovoru z računovodkinjo podjetja, mi pripada le 1 dan na mesec glede na to da imam pogodbo na določen čas. Ali obstaja možnost da si delodajalec sam določi koliko dni dopusta pripada zaposlenemu? Na kakšen način lahko pridobim svojo pravico do dopusta in do regresa?
Za odgovor se iskreno zahvaljujem.
Lp
Določi se število delovnih dni za vaše delovno mesto, izobrazbo, število otrok itd. To lahko varira od 18 dni navzgor. Že to pomeni, da vam na mesec pripada najmanj 1,5 dneva dopusta, tako da tukaj pade v vodo izjava računovodkinje, da vam na mesec pripada samo en dan dopusta.
Ta številka se potem deli s številom mesecev v letu (12) in pomnoži s številom mesecev zaposlitve v določenem letu.
Ta dobljena številka potem pomeni dejansko dni dopusta v določenem koledarskem letu.
Kot jaz predvidevam, ste v letu 2009 delali 6 mesece.
Če imate določeno minimalno število dni dopusta za leto 2009 (torej 18), že imate v štartu za leto 2009 na voljo 9 dni dopusta. Ne glede na to, da greste v letu 2010 februarja na porodniško, imate zaposlitev 5 mesecev in vam pripada minimalno 5×1,5= 7,5 dni dopusta v letu 2010.
Torej minimalno skupaj za leto 2009 9 dni in za leto 2010 7,5 dni.
Ker pa nimate samo 18 dni dopusta, je ta številka najbrž še višja. Ne se odpravit kar tako.
Tudi regres za leto 2009 in 2010 se obračunava po podobni formuli.
Cel letni regres se deli s številom 12 (mesecev) in pomnoži s številom mesecev, koliko ste bili zaposleni.
Vse pa piše v kolektivni pogodbi za posamezno panogo. Dajte jo naštudirat, mene so velikokrat pod domače “nategnili”.
Forum je zaprt za komentiranje.