Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev LETNI DOPUST,NEDELJSKO IN PRAZNIČNO DELO

LETNI DOPUST,NEDELJSKO IN PRAZNIČNO DELO

Pozdravljeni!
S 01.marcem so me poizkusno zaposlili za dva meseca.Sedaj s 1.majem mi bodo pogodbo podaljšali za 4 mesece. Zanima me:
– koliko dopusta mi pripada in kako ga lahko koristim – ali lahko po zakonu zahtevam, ker imam šoloobveznega otroka, da med počitnicami koristim 5 skupnih dni dopusta
– delo opravljam tudi v nedeljah in praznikih ter v popoldanske času – mi lahko pojasnite v kakšni višini mi pripada dodatek (berem o 50% – kaj to pomeni 50% od česa )
– ali mi pripada regres

Hvala!

Če boš zaposlena 6 polnih mesecev, ti pripada 1/2 celotnega letnega dopusta, pač po zakonu 1/12 za vsak polni mesec. Kar je vsaj 0,5 dni letnega dopusta, se zaokroži na 1 dan.

Enako velja za regres za letni dopust, pripada ti sorazmerni del.

Lahko zahtevaš koriščenje dopusta v času šolskih počitnic (2. odstavek 163. člena ZDR-1).

50% dodatek pomeni, da za vsako uro dobiš poleg osnovne ure postavke še posebej prikazan in izplačan dodatek v višini 50%. Se pravi, če je urna postavka npr. 5 EUR, dobiš še 2,5 EUR za npr. eno uro nočnega dela, plus seveda še dodatek za delovno dobo. Ko dobiš plačilno listo, si boš lahko hitro sama preračunala zadeve. Zgleda pa tkole na plačilni listi, npr. redno delo 174 ur …… 870 EUR, nočno delo 10 ur …. 25 EUR.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close