letni dopust
Spoštovani,
od meseca junija sem v staležu zaradi rizične nosečnosti vse do porodniškega ( nastop 25.11.2011, PDP 23. 12). Glede na to, da cel letošnji dopust bo neizrabljen ( 26. dni) me zanima ali mi le-ta pripada, ga lahko izkoristim, ko se vrnem nazaj v službo ali propade?
Če ga je možno še koristiti ob mojem prihodu, me zanima po katerem členu?
In še…kako si točno izračunam, kdaj se moram vrniti nazaj v službo?
Hvala za vaš trud…
lp
Pozdravljeni
Strinjamo se z Barcinim odgovorom. Ko ste na bolniški je to upravičena odsotnost z dela, kar pomeni, da je podobno, kot, da hodite v službo. Iz tega razloga vam dopust pripada, če ga seveda izkoristite do 30.6. tekočega leta za prejšnje leto.
Pozdravljeni!
Mislim, da sem v to temo že pisala, vendar se je sporočilo zbrisalo, zato pišem ponovno. Imam vprašanje glede letnega dopusta oz. koliko mi pripada, glede na to, da sem zaposlena za določen čas. Stvar je v tem, da sem bila zaposlena za 1 leto za določen čas od 1.8.2009 do 31.7.2010. Delodajaec mi je odmeril naslednji dopust:
– sorazmerni dopust za leto 2009 (mislim, da sem dobila 8 dni)
– celotni dopust za leto 2010 (21 dni)
V letu 2010 sem izkoristila celotni dopust (torej vseh 29 dni) ne glede na to,da mi je pogodba z 1.8.2010 potekla in mi je niso podaljšali. Sedaj sem zopet zaposlena za določen čas, pogodbo imam od 1.12.2010 do 30.11.2011. Dobila sem le eno odločbo o dopustu, za 20 dni, kolikor je osnova.
Zanima me, ali mi glede na to, da mi je prvi delodajalec odmeril še sorazmerni dopust, tudi tukaj pripada? Torej sorazmerni del za 1 mesec v letu 2010 – mislim da 2 dni dopusta? Ali pa mi je prejšnji delodajalec dejansko dal “preveč” dopusta?
Hvala za odgovore in lep pozdrav!
Pozdravljeni Zoja 16
V kolikor vam je ostalo nekaj dopusta iz prejšnje zaposlitve, bi vam jo moral sedanji delodajalec priznati. V praksi je pa večinoma stvar dogovora. Delodajalec vam ne more dati “preveč” dopusta, saj dopust je zakonsko omejen samo navzdol. Poleg tega je težko vedeti, kateri dopust ste koristila: “minimalni zakonski” ali “podarjeni nadzakonski”.
Pozdravljeni!
Hvala za hiter odgovor. Morda nisem bila najbolj jasna pri vprašanju 🙂 Dopust pri prvem delodajalcu sem izkoristila v celoti. Glede na to, da sem bila vmes 3 mesece brez zaposlitve domnevam, da se dopust odmerja enako pri drugem delodajalcu, kot pri prvem.
Torej če sem pri prvem dobila najprej sorazmerni delež v enem letu in nato celotni dopust v drugem letu, ne bi moralo biti pri tem enako? Torej da bi dobila 2 dni za mesec december in nato še 20 dni za letošnje leto (skupaj 22 dni)?
In še eno vprašanje: kaj se zgodi z dopustom, če se v podjetju odločijo, da mi pogodbo podaljšajo? Mi teh 20 dni velja do konca leta? Ker sedaj jih dejansko lahko izkoristim do konca novembra?
Upam, da sem bila razumljiva. Hvala za vse odgovore!
Ker je bila med zaposlitvama prekinitev, vam dejansko drugi delodajalec ni dolžan priznati starega dopusta, tudi če bi vam ga kaj ostalo.
Glede na zdajšnjo pogodbo pa vam pripada
– 1.12.2010 – 31.12.2010 -> 1/12 letnega dopusta
– 1.1.2011 – 30.11.2011 -> celoten letni dopust.
Če dopust izkoristite do konca novembra, potem pa vam pogodbo podaljšate, decembra nimate več dopusta.
Forum je zaprt za komentiranje.