Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Letni dopust

Letni dopust

Pozdravljeni,

zaposlen sem v zasebnem podjetju (stroka elektro/telekomunikacije) z 9 zaposlenimi. Imam 7. stopnjo izobrazbe in 9 let delovne dobe v tem podjetu. V tednu imamo 5 delovnih dni. Koliko dni letnega dopusta mi pripada? Delodajalec trdi, da mora upoštavati le ZDR, zato mi dodeli le 20 dni dopusta. Ali mora moj delodajalec upoštevati tudi kolektivno pogodbo za obrt in podjetništvo (Uradni list RS, št. 73/2008)? Prvi odstavek drugega člena pravi: “Kolektivna pogodba velja za delodajalce, ki so člani strank te kolektivne pogodbe na delodajalski strani, ki opravljajo obrtno dejavnost, obrti podobno dejavnost po Uredbi o določitvi obrtnih dejavnosti in obrti podobnih dejavnosti (Uradni list RS, št. 18/08), in za druge delodajalce, ki so člani strank te kolektivne pogodbe.” O kakšnih ‘članih’ je tukaj govora? Kaj, če moj delodajalec ni član?

Hvala za odgovor.

LP Aljosa

Pogooglaj kolektivko in poglej katere stranke so sklenile pogodbo. Ce je tvoj delodajalec clan teh strank ga zavezuje, sicer ne. A v pogodbi o zaposlitvi ni navedeno, ce ga zavezuje tudi kaksna kolektivka?

Nekdo se ne more opirati samo na ZDR, če obstajajo še ostali področni zakoni ali podakti.

Recimo v državni upravi dobiš pri 9 letih del. dobe le 18 osnove, od 10 do 15 20, od 15 do 20 kk osnove dopusta. Potem imaš razpon na zahtevnost dela.

Nato imaš spremembe glede na ocenjenost uradnika, kar prej ni bilo. Pa še ostalo, kar te verjetno v tem trenutku ne zanima.

Spremenilo se je tudi to, da se je kvota let na otroka zmanjšala, da bi dobil dopust, kot si ga včasih.

Pa verjetno se je še kaj spremenilo. In dejstvo je, da je ZDR osnova kot podlaga in je ob tem potrebno upoštevati še ostale področne akte, ki se vežejo vsebinsko na vaše področje in kateri opredeljujejo precizno v povezavi z ZDR tudi te področne zakone.

Meni je logično, da je javna uprava ali državna, če že hočete član celotne Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti, tako da je potrebno prebrati od A do Ž, kaj se šteje pod kaj. Smešno bi bilo, če bi se neka stranka opirala na slednjo Kolektivno in se niti ne ve, katere član je. Če je kolektivna za obrtnike, so potem vsi zavezani k temu kot člani, obrtniki.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close