LETNI DOPUST
Sem prehitro oddala sporočilo in sem pozabila napisati še to,da sem v tem podjetju redno zaposlena in sicer že 10 let.
Pa še to-sodelavka je tudi istočasno nastopila porodniško,s tem da je v bolniško odšla šele proti koncu januarja 2008,pa so ji za l.2008 odobrili kar 12 dni dopusta.
Kako je zdaj s tem?
LP
rigevidon-hvala za informacije.se bom pritožila,ker so mi ves dopust vzeli.Saj mogoče mi še ne bi bilo tako hudo,če mi ne bi bilo treba po končani porodniški,takoj izkoristiti 10 dni novega dopusta (ker trenutno ni dosti dela).Za nekatere (ki pa rade lezejo v rit),se je pa našlo delo in niso porabile še niti dneva novega dopusta.Samo to me jezi!
Hvala še 1x za odgovor in LP!
delavec ima v tekočem letu pravico in dolžnost izkoristit 2 tedna dopusta skupaj, v nasprotnem primeru, se mu le ta uniči. Npr. če imaš na teden 5 delovnih dni, je to krat 2, kar znese 10 delavnih dni. če pa imaš na teden 6 delavnih dni, je to krat 2, 12 delavnih dni skupaj. prav tako se gleda odmero letnega dopusta, npr. če delaš 5 dni na teden, ti pripada osnovnega dopusta 20 dni, če delaš 6 dni na teden, krat 4, je to 24 dni. zraven tega se prištejejo še dodatki, ki ti pripadajo, npr. pogoji dela, če imaš otroka, delovna doba itd. srečno
Kopiram iz Zkona o delovnih razmerjih:
(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev.
2007 je bilo črtano:
Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.
Prejšnji odstavek pa govori:
(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
No,jaz sem šla v kadrovsko in ji povedala kako je na stvari.In kaj mi reče-da naša firma tega ne odobrava.Ker če v celem letu nisem nič delala,se mi dopust uniči.
Sedaj pa nič več ne razumem.A je to možno,če zakon pravi drugače?
A je lahko v kolektivni pogodbi kako drugače odmerjen dopust?
Kolikor jaz vem,je zakon nad kol.pogodbo.
Rigevidon,kaj vi mislite?
LP
Firma odobrava ali ne, mora priznati dopust.
Nobena kolektivna pogodba, podjetniška pogodba, še manj ša kak interni pravilnik ne more ožiti pravic delavcev.
Pojdi še enkrat v kadrovsko, izpiši si 159.-166. člen ZDR 2002 in njegove spremembe v 2007 ter še 230 člen:
230. člen
(1) Delodajalec – pravna oseba se kaznuje za prekršek z denarno kaznijo od 500.000 tolarjev do 1,000.000 tolarjev, če:
10. delavcu ne zagotovi pravice do letnega dopusta v skladu s tem zakonom (tretji odstavek 65. člena, 159., 160., 161., 162. in 163. člen);
in sprememba v ZDR 2007
87. člen
230. člen se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Z globo od 1500 do 4000 eurov se kaznuje delodajalec – pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če:
14. delavcu ne zagotovi pravice do letnega dopusta v skladu s tem zakonom (tretji odstavek 65. člena, 159. člen, tretji, četrti in peti odstavek 160. člena, 161., 162., 163. in 165. člen);
In ZDR 2002 izrecno govori:
163. člen
(izraba letnega dopusta)
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.
(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.
Dopolnitev ZDR 2007 pa še:
70. člen
V 163. členu se v tretjem odstavku črta drugi stavek.
Forum je zaprt za komentiranje.