Leta tranzicije ste zapravili za neumnosti
problem masovno šolane mladine je, da so še po 30. letu doma, pri starših…. izobrazba ah in oh, službe nikjer, plače tud ne, samostojnosti posledično ni…. torej….aja, važn da ma faks narjen ane 🙂 včasih so se vsaj zaposlil takoj po končani srednji, si neki ustvarl in se spokal od doma….dandanes pa 90% viška nevemkake inteligence še vedno visi na plečih staršev…pa tud tisti, ki že majo službo, jim je lagodneje doma….torej- kdo je kriv za tako nazadovanje, če ne sistem? da si človek neki konkretnega ustvari, že more met pogodbo za nedoločen čas, drugač mal težko dobi stanovanjski kredit…se že lohk kr pri vseh vrstah pogodb ustavmo kako jih država sploh dopušča…. namest delavca, totalno ščiti delodajalca…pa smo tam! pa lohk spet gremo premlevat sistem od začetka….ni konca-začaran krog….slej k prej se bo vse sesul, pa bomo prisiljen začet z nule….mogoč mi zdej še ne…nočem pa niti vedet ka čaka naslednje generacije, če se neki ne bo spremenil… odsvetujem sploh met otroke, kr se jih namerno pošilja v katastrofo…
Slišal sem da so nekje rekli, da odločitev za starševstvo je med drugim tudi odločitev za to, ali želiš uživat in na ”polno” živet svoja 30ta in 40ta in 50ta, ali pa to zamenjaš za večjo ”varnost” oz. več družbe v svojih poznih 60tih 70tih in morda 80tih………
Glede na tempo lajfa, se mi še skoz bolj dopade prva izbira……. nenazadnje, moj foter rad reče, da pred 50tim redkokdo umre, po 50tem pa vsak! Statistično je torej večja verjetnost da bomo dočakali 50to leto kot 80to
Odvisno je pač kaj je otroku vrlina, že res da smo vsi ali pa rečva veliak večina da ne bo skakal v luft do določene mere prerazvajeni (na različne načine) ampak glej, realno gledano, marsikdo ki bi lahko odišo na svoje, zakaj bi? To smo meli enkrat vročo debato tudi v živo in na koncu je pač odvisno tole izključno od posameznikovih idealov, nekdo bo raje ”revež” jedel testenine in na svojem v najemniškem, drug bo raje doma, pa bo jedel pečenko (karikiram) in dal kak € na stran…………
meni osebno se druga opcija čist nič ne zdi slaba, ampak le ob pogoju da ta oseba dejansko varčuje…………
Je pa definitivno prva nekako bolj ”zdrava” za osebno rast, to pač ni moč zanikat, da je nekdo po 30tem ali še huje 40tem doma, je to majčkeno zaskrbljujoče, sicer pa, kam se šteje mansarda v isti bajti? 😛
Ma vem, ti bi imel vrhunskega kirurga, plačo bi mu pa dal 1000 neto.[/quote]
Samo zato ker nekoga ozdravi si še ne zasluži xy€ plače. Itak kdor je bolan bo dal kolikor bo kdo hotel, če bo le imel in “vrhunski kirurgi” to bedo ljudi izkoriščajo.[/quote]
Do neke mere je plača odraz vlaganja v sposobnost in tudi izobrazbo………. Osebno, če bi se jaz 7let + prakso odrekal, da bi nekaj postal ( v tem primeru kirurg) bi mi plača 1000€ povedala da se me ne ceni (pustmo srečo ozdravljenega)
Tvoj način je napačen, bistveno bi moralo bit, da kirurgi postanejo TIPI ljudi ki ŽELIJO reševat ljudi, in ne tipi ljudi ki postanejo to ker je ”dobra” plača………
Ampak to je tako težko določit, nemogoče v našem sistemu. Za to bi potrebovali sprejemne in veliko psiholoških testov.
Samo zato ker nekoga ozdravi si še ne zasluži xy€ plače. Itak kdor je bolan bo dal kolikor bo kdo hotel, če bo le imel in “vrhunski kirurgi” to bedo ljudi izkoriščajo.[/quote]
Do neke mere je plača odraz vlaganja v sposobnost in tudi izobrazbo………. Osebno, če bi se jaz 7let + prakso odrekal, da bi nekaj postal ( v tem primeru kirurg) bi mi plača 1000€ povedala da se me ne ceni (pustmo srečo ozdravljenega)
Tvoj način je napačen, bistveno bi moralo bit, da kirurgi postanejo TIPI ljudi ki ŽELIJO reševat ljudi, in ne tipi ljudi ki postanejo to ker je ”dobra” plača………
Ampak to je tako težko določit, nemogoče v našem sistemu. Za to bi potrebovali sprejemne in veliko psiholoških testov.[/quote]
Plača bi morala bit odraz opravljenega dela ne pa izobrazbe kot take…..mislim kire buče
Odvisno je pač kaj je otroku vrlina, že res da smo vsi ali pa rečva veliak večina da ne bo skakal v luft do določene mere prerazvajeni (na različne načine) ampak glej, realno gledano, marsikdo ki bi lahko odišo na svoje, zakaj bi? To smo meli enkrat vročo debato tudi v živo in na koncu je pač odvisno tole izključno od posameznikovih idealov, nekdo bo raje ”revež” jedel testenine in na svojem v najemniškem, drug bo raje doma, pa bo jedel pečenko (karikiram) in dal kak € na stran…………
meni osebno se druga opcija čist nič ne zdi slaba, ampak le ob pogoju da ta oseba dejansko varčuje…………
Je pa definitivno prva nekako bolj ”zdrava” za osebno rast, to pač ni moč zanikat, da je nekdo po 30tem ali še huje 40tem doma, je to majčkeno zaskrbljujoče, sicer pa, kam se šteje mansarda v isti bajti? :P[/quote]
nope…izpostavla sm problematiko mladih, ki želijo na svoje, pa jim ne znese…. ki si želijo neki ustvart, pa ne morjo….mlada družina, ki ne želi bit pod isto streho s starši (pa čeprav v mansardi), pa je prisiljena v to…. kar si ti omenjal je stvar osebne izbire in lagodja….
glede “met otroka” gledam pa čist tko v splošnem… ne čaka jih prov nč dobrega…ne rečem, da ga ne bom mogoče mela kdaj, kr pač je to neki najlepšga…ampak se mi upira misel, da iz leta v leto bolj tonemo in ka sploh čaka vse naslednje generacije…. povratek v srednji vek pa dnine, tlačanstvo…mislim, resno
Sesulo se bo zaradi težko bolnih, zaradi tistih, ki polnijo sistem al tistih, ki ga praznijo s tem, da si prikazujejo nerealne stroške?[/quote]
Problem je veliko kompleksnejši, ne moreš pokazati le na en segment, eno vrsto stroškov itd.[/quote]
V čem je kompleksnejši?
Ti imaš fiksno postavko (recimo) in konec meseca dobiš x € za katere si morala opravit y ur.
Tam si pa nekdo kar izmišljuje cene nekih storitev kakor mu zapaše ker ve da bo revež plačal ker je bolan….
Problem je veliko kompleksnejši, ne moreš pokazati le na en segment, eno vrsto stroškov itd.[/quote]
V čem je kompleksnejši?
Ti imaš fiksno postavko (recimo) in konec meseca dobiš x € za katere si morala opravit y ur.
Tam si pa nekdo kar izmišljuje cene nekih storitev kakor mu zapaše ker ve da bo revež plačal ker je bolan….[/quote]
Kateri revež bo plačal? Bolnemu pri nas ni potrebno skoraj nič plačati, če ima urejeno obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje.
V čem je kompleksnejši?
Tam si pa nekdo kar izmišljuje cene nekih storitev kakor mu zapaše ker ve da bo revež plačal ker je bolan….[/quote]
Kateri revež bo plačal? Bolnemu pri nas ni potrebno skoraj nič plačati, če ima urejeno obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje.[/quote]
Kater revež? TI vendar! Ti plačuješ, ker te je strah, da boš jutri zbolela, ker če bi vedela da boš večno zdrava itak ne bi plačevala.
A ti še narišem?
Doktorčki si pa za sprot izmišljujejo cene in postavljajo norme, da imajo potem lahko vrste, da še privat kasirajo iz iste blagajne…
Je pa definitivno prva nekako bolj ”zdrava” za osebno rast, to pač ni moč zanikat, da je nekdo po 30tem ali še huje 40tem doma, je to majčkeno zaskrbljujoče, sicer pa, kam se šteje mansarda v isti bajti? :P[/quote]
nope…izpostavla sm problematiko mladih, ki želijo na svoje, pa jim ne znese…. ki si želijo neki ustvart, pa ne morjo….mlada družina, ki ne želi bit pod isto streho s starši (pa čeprav v mansardi), pa je prisiljena v to…. kar si ti omenjal je stvar osebne izbire in lagodja….
glede “met otroka” gledam pa čist tko v splošnem… ne čaka jih prov nč dobrega…ne rečem, da ga ne bom mogoče mela kdaj, kr pač je to neki najlepšga…ampak se mi upira misel, da iz leta v leto bolj tonemo in ka sploh čaka vse naslednje generacije…. povratek v srednji vek pa dnine, tlačanstvo…mislim, resno[/quote]
Ampak med ŽELETI na svoje in biti SPOSOBEN (tako mentalno kot in predvsem finančno) je pa druga zgodba…………… želiš si lahko marsikaj, realnost je pa taka, da se je potrebno vprašat, KAKŠNE korake v lajfu si naredil, da so te pripeljali do te točke, da četudi želiš ne moreš it na svoje…….
Meni je zanimivo, da ”vsi” govorijo kako družine ne morejo na svoje, potem pa pogledam ko mi dajo kako družino za primer ki ga želim videt, pa vidim, da majo lap topa za 1000€, smart phone (ne navadnih) ipd….. in iz tega sklepam, da jim je več vreden lap top za 1000€ (namesto za 250€) (in ne ni pomemben za službi bi katerikoli bil več kto dovolj) kot pa da bi nalagali keš na stran, za odhod na svoje………
In potem se začnem spraševat, ali je to da ne morejo na svoje res problem družbe in sistema, ali problem njihovih vrednot in želje po tem, da bi ohranili vse dobrine na tem nivoju kot jih imajo zdaj in hkrati bili na svojem, oboje pač ne gre, torej tu pride not to o čemer jaz govorim, vrednote, al jim je bolj pomembno da so na svojem ali da živijo lagodno potrošniško življenje.
Kateri revež bo plačal? Bolnemu pri nas ni potrebno skoraj nič plačati, če ima urejeno obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje.[/quote]
Kater revež? TI vendar! Ti plačuješ, ker te je strah, da boš jutri zbolela, ker če bi vedela da boš večno zdrava itak ne bi plačevala.
A ti še narišem?
Doktorčki si pa za sprot izmišljujejo cene in postavljajo norme, da imajo potem lahko vrste, da še privat kasirajo iz iste blagajne…[/quote]
Solidarno plačujem za vse starce, ki koristijo enormne količine zdravstvenih storitev. In upam, da jih sama še dolgo ne bom deležna. ZZZS določa višine zdravstvenih storitev, pravice in dolžnosti. In ja, daleč od popolnega sistema. Pravim le, da bolnikom ni potrebno plačevati, tako kot recimo v drugih državah, kjer si nekateri ne morejo privoščiti niti najosnovnejšega zdravljenja in umirajo za boleznimi, ki so ozdravljive.
Ampak to je tako težko določit, nemogoče v našem sistemu. Za to bi potrebovali sprejemne in veliko psiholoških testov.[/quote]
Plača bi morala bit odraz opravljenega dela ne pa izobrazbe kot take…..mislim kire buče[/quote]
To je lahko le takrat ko bo vsako delo zahtevalo enako znanje sposobnosti in karakter da ga opraviš. Kar pa veva obadva da ne bo nikoli………… Kako ovrednotiš delo ki ga plačaš mi povej?
glede “met otroka” gledam pa čist tko v splošnem… ne čaka jih prov nč dobrega…ne rečem, da ga ne bom mogoče mela kdaj, kr pač je to neki najlepšga…ampak se mi upira misel, da iz leta v leto bolj tonemo in ka sploh čaka vse naslednje generacije…. povratek v srednji vek pa dnine, tlačanstvo…mislim, resno[/quote]
Ampak med ŽELETI na svoje in biti SPOSOBEN (tako mentalno kot in predvsem finančno) je pa druga zgodba…………… želiš si lahko marsikaj, realnost je pa taka, da se je potrebno vprašat, KAKŠNE korake v lajfu si naredil, da so te pripeljali do te točke, da četudi želiš ne moreš it na svoje…….
Meni je zanimivo, da ”vsi” govorijo kako družine ne morejo na svoje, potem pa pogledam ko mi dajo kako družino za primer ki ga želim videt, pa vidim, da majo lap topa za 1000€, smart phone (ne navadnih) ipd….. in iz tega sklepam, da jim je več vreden lap top za 1000€ (namesto za 250€) (in ne ni pomemben za službi bi katerikoli bil več kto dovolj) kot pa da bi nalagali keš na stran, za odhod na svoje………
In potem se začnem spraševat, ali je to da ne morejo na svoje res problem družbe in sistema, ali problem njihovih vrednot in želje po tem, da bi ohranili vse dobrine na tem nivoju kot jih imajo zdaj in hkrati bili na svojem, oboje pač ne gre, torej tu pride not to o čemer jaz govorim, vrednote, al jim je bolj pomembno da so na svojem ali da živijo lagodno potrošniško življenje.[/quote]
drži, kar si napisu…sam poglej širše…laptop za jurja si lahko privošči s plačo…medtem k stanovanjskega kredita pač ne dobiš, če ti pogodbo non stop podaljšujejo…tu nekje bi bla problematika…da pa ti našparaš 70 jurjev… je pa za tabo že lepa doba življenja nekje, predn se spraviš na svoje… primerjalno sm gledala pač “včasih” in “danes” s tega vidika…
Seveda obstajajo merila za vrednotenje dela, kaj je s tabo Matkic? Aja, tega nisi jemal, to je del tiste papirnate vojne, ki se ti zdi brezplodna.
Danes je delovni proces v kvalitetnih podjetjih popisan do podrobnosti in zato tudi merljiv. Uvedena je sistematizacija in vsak ima opis svojih delovnih nalog. Po možnosti si še v sistemu, ki beleži vsak tvoj dogodek. Torej, delo posameznika se ovrednoti za šalo.
Vidiš jaz pa tu spet vidim vrednote notri vsakega posameznika………. zakaj 70 jurijev (vem da si si zmislila) ampak za 70 jurijev dobiš 70 kvadratov vlki flet………. če ti je vrednota da boš živel na svojem (PRED lagodjem) boš zadovoljen tudi z 35m2 in posledično ceno 40 jurijev, in sva že pol bližje ……… če sta oba starša zaposlena pa četudi za minimalca, in data vsak 100€ na stran, je to 2400€ letno torej sta po 15 letih na svojem + mali kredit ki bi ga dobila, to ob predpostavki da nista našparala pred tem ko sta se spoznala nič…………..
Da niti ne omenjam, da nekje dobiš bajte za 20 jurčkov, samo tam noče noben živet, v LJ pa v izoli pa Kopru ipd. pa so cene res bolane.. pa smo spet pri vrednotah in osebnih računicah….
Seveda se, ampak On govori o nečem drugem….. vrednost tvojega dela se ovrednoti kot za šalo, ampak kako ovrednotit nekoga če je pomanjkanje njegovega profila in zaradi tega dobi višjo plačo (recimo kot pomanjkanje dobrih kirurgov)
Vrednost dela posameznika se ne vrednoti samo v tem kar pišeš ti, ampak tudi po tem kako zamenljiv si, torej lahko IDENTIČEN profil in tip delavca v različnem času in okolju dobi različno plačo……… On_ pa govori o tem, da bi to morali izničit, ker bi moral vsak bit plačan po delu ki ga opravi, ne glede na vpliv ponudbe in povpraševanja (ki delno izvira TUDI glede na smer izobrazbe, ki je pri kirurgih težek faks medicine in specializacije)
Po domače povedano, ON_ trdi da bi morali za neko delo določit vrednost in potem ne glede na to, ali pride 100 kitajčkov delat za manj, prisilno ohranit to vrednost in plačilo na takem nivoju in obratno, tudi če bi bil edini na Svetu ki bi nekaj znal, bi morala tvoja cena bit primerna DELU ne pa redkosti in ponudbi in povpraševanju, meni se to zdi neumno in nelogično za kapitalizem.
Saj je usmeritev v to, da je vsak nadomestljiv. Določen kader bo vedno v prednosti, vedno bodo iskani, ker bodo nadpovprečni v svojih uspehih. V teh primerih se primerjave delajo med državami in ne vidim problema, če je kirurg iz Izraela najbolje plačan. Še vseeno bo imel manj kot marsikateri drugi, ki je potuhnjen nekje v sistemu in državljani še ne vedo zanj.
Forum je zaprt za komentiranje.