Lesbos
Pozdravljeni,
letos smo se odločili, da gremo na dopust na Lesbos, hotel Aeolis. Sem si že na internetu veliko stvari ogledala, ampak me vseeno zanima (iz prve roke), kako je tam, kaj lahko pričakujem, kakšne so plaže v bližini (vem, da je prva prbl. 400 m stran, ampak kakšna je, se splača it tja ali kam drugam)? Se da rentat kolo in ali imajo tam tudi otroške sedeže za na kolo.
Vse izkušnje, predlogi z omenjeno destinacijo dobrodošli.
Lansko leto smo bili v Aeolisu. Kar se tiče sob so velike, perfektne, imaš hladilnik, kuhinjsko nišo, mali kuhalnik. S hrano boste zadovoljni, če niste preveč izbirčni – je bolj malo izbire in 14 dni, se je hrana kar ponavljala (kar je ostalo zjutraj, si dobil zvečer, malo predelano).
Najslabše pa je, kar se tiče plaže. Plaža pod hotelom ni za kopati – ni urejena, je sama trava, tam se KOPANJE NI MOŽNO, tako da se lahko kopaš samo na plažah drugih hotelov.
Od hotela te vozi avtobus na plažo v mesto, samo ima prav neumne ure voženj in tudi ustavi ne na plaži, tako da moraš hoditi še sigurno 10 min (problem je, ko greš nazaj, ker je klanec).
Mi smo za 1 teden rentalni avto, tako da smo si otok res ogledali ves – najbolj nam je bila všeč plaža Skala Eresos (je malo oddaljena, vendar se splača), ogledati pa si morate tudi okameneli gozd.
Naslednji teden pa smo rentali še skuter, ker smo radi bolj mobilni in ne odvisni od avtobusov.
Če te zanima še kaj, vprašaj.
Lp, Mojca
predlani smo bili točno v tem hotelu in kot ti je že Mojca napisala je vse res.najbolj zanič je res plaža,ampak mi smo se v mesto in iz mesta vozili s taxijem(najboljša varianta),zvečer smo hodili pa v mesto peš-dober sprehod.pa še to-priporočam vam izlet z oslički,izredno dobra varianta!!mi smo bili izredno navdušeni,tako da smo šli kar dvakrat.
Bil na Lezbosu predlani.
Lep otok. Očarljiv na svoj poseben način, brez kiča, enostavno Grški v pravem pomenu besede. Hotela ne poznam. Mi smo bili v apartmajih Panselinos v bližini Molivosa, ki je čudovit kraj. Namestive so nasplošno solidne in hrana povprečna. Renta-a car je cenejši kot na drugih otokih, so pa tudi razdalje precejšnje, zato skuter na tem otoku ni dobra izbira.
Prav tako priporočam osle in kakšno prijetno večerjo v Molivosu. Na splošno pa na otoku ni gneče saj ima dobro razmerje med velikostjo in kapacitetami. Problematičnih je le nekaj dni v avgustu, ko se otok spremeni v nekakšen romarski kraj ob nevemkaterem cerkvenem prazniku.
Pa lep dopust.
Hvala vsem za odgovore. Imam pa še par vprašanj.
– Kako je s hotelskim bazenom?
– Kaj pa rent a car? Kje ste vzeli? Že na letališču ali potem v mestu? Koliko ste približno dali, so kakšne posebne “fore” na kar je treba biti pazljiv? Kakšne so ceste in ali se pred hotelom/ostalimi plažami da parkirat?
Že vnaprej hvala.
No jaz sem bil lani na Lesvosu in prvo kar lahko rečem je, da brez avtomobila nimaš tam kaj počet. Pa tudi z avtomobilom ne prav veliko, razen če nisi navdušen nad celodnevnim praženjem na plaži.
Otok s turizmom ni kaj dosti okužen, še največ je tega v Molyvosu in Petri. Otok je precej velik, 3 največji grški baje in glede na to, da so ceste ovinkaste in ozke precej časa traja da kam prideš. Označeno je vse skupaj bolj za en k, v glavnem v njihovih grabljicah. V primerjavi z bolj znanimi (turističnimi) grškimi otoki, je precej dolgcajt, plus pa je da tud gužve ni. Turisti so v glavnem Grki od tujcev pa vzhodnoevropejci, temu primerna je tud ponudba – relativno poceni in hm… kako bi rekel – skromna. Vse skup bi mal spominjalo na hrvaško, če ne bi blo lepih plaž in prijaznih Grkov. 🙂
Najbližja plaža od tvojega hotela, je kak kilometer do dva naprej po cesti, predaleč za peš, vozi pa avtobus. V samem Molyvosu, ki je (tudi) predaleč za peš od tvojega hotela je cel kup rent-a-carov, lahko ti pa avto zrihta tudi vodič(ka) od intelekte. Ampak morš obvezno zatežit in zbijat ceno že pri vodiču (sklicuj se na cene iz njihovega kataloga), ker v praksi te bodo poskušali ogulit…
V glavnem – bil sem 14 dni, prevozil 1500 km po otoku (v glavnem ves otok) videl pa manj, kot kjer drugje v treh dneh. Tko, da sem bil kar malo razočaran.
Pa da še procesijo oslov, ki jo nekdo hvalil in jo forsira intelekta pokomentiram – totalen bulšit. Pod večer natovorijo folk na od oka 20 oslov in jih gonijo tri kilometre po asfaltu na eno plažo, kjer je “kao” piknik in čez par ur nazaj. Vse skup po relativno prometni cesti, kjer se itak (ko po celem otoku) nihče ne drži omejitev… Adrenalinsko – samo ne vem za koga bolj – za voznika, ki prigoni okol ovinka in zagleda polno cesto oslov, al za tiste na oslih… No, za osle pa najbrž ne, ker so že vsega hudega navajeni. Tole špuro kopitljajo namreč vsak dan…
OK, sm se razpisal, so spomini še kar živi…. 🙂 Če te kej zanima samo vpraš. :)))
Je precej velika.
Mal poguglaj za Eftalou.
Tam, kamor se pripelješ z avtom oz. avtobusom (pri taverni Eftalou) ni nič posebnega, se pa lahko sprehodiš mimo toplega vrelca, kjer je precej lepša.
http://delboy85.tripod.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/eftalou2.jpg
Dodal bi samo še nekaj.
Lesvos je sicer dobro opisal otok, vendar je vedno treba upoštevat različne kriterije in potem znotraj njih zadevo ocenit.
Kdor se odloči na Lezbos mora že na začetku vedeti, da otok ni komercialen, nima osupljivih plaž, hotelov višjih kategorij in nočnega življenja. Ima pa druge kvalitete. Sam sem bil na otoku v predsezoni, zato so bile ceste skoraj prazne.
Skratka, če hočete kaj videt, lepe plaže, nočno življenje, mestni vrvež, kratke razdalje…na Lezbosu žal tega ni.
Ima pa lepo naravo (ne vsepovsod), nekaj lepih vasi, nekaj plaž, ki jih lahko imaš čisto zase. Hrana je bolj Grška kot na drugih otokih, ljudje živijo v svojem tempu.
Bil sem tudi na Kosu in Zakinthosu in čeprav različni, so mi bili vsi trije všem.
Skratka najbolje je, da si svoje mnenje ustvarite sami.
LP
No sej…
Kar se plaž tiče se ne bi strinjal – lepih in samotnih plaž je okoli celega otoka na kupe. Pa tudi manj samotnih, z brezplačnimi ležalniki in sončniki… Na kakšnih manjših in bolj popularnih zna bit hud problem dobit svoj kvadratni meter proda. Na Lesvosu tega problema ni… 🙂
Če kdo išče pravo, neskomercializirano Grčijo, je to to. Samo vprašanje je, če mu bo všeč. Narava, vasi itd. je že kul, samo problem je ko bi v eni takih vasi potem človek rad kaj pojedel in popil… Ene parkrat sem imel občutek, kot sem se znašel v kakem filmu ala Wrong turn… :)))
No ja pozabili smo pa na glavno, po čemer je Lesvos prvi na svetu – in to je ouzo. Če bi šel še kdaj tja bi bil to edini razlog. :)))
Piše se leto 2011.:))))))) S prijateljico sva namenjene na otok Lesbos. Kaj priporočate, da se odločive za potovanje v lastni režiji ali preko agencije?
Prvič se odločave za to vrstno potovanje, zato bi nama bile vse informacije z vaše strani zelo dobrodošle..(od nastanitev, nočnega življenja, plaž, hrane, gay scene….)
Hvaaaaallllllaaaaaa :))))) 😀
Natasa
Lesvos je zelo lep otok, ce ti je vsec tista prava Grcija. Obicajno kdor izbere Levos, je ze bil na Rodosu, Kreti, Krfu ali drugem masovno turisticnem otoku in uziva v lepih plazah, grskem nacinu zivljenja…
Kaksnega pretiranega nocnega zivljenja ni, niti ne gay scene. Otok ima to ime iz drugih razlogov, ne da se mi pisat na dolgo, poglej si zgodbo pesnice Sapfo.
Lahko se orhaniziras sama z letom do Aten in potem lokalni let na otok, milim pa da te bo drazje stalo kot aranzma agencije ki ima direkten let.
Se hoces nocno zivljenje in gay sceno pojdi na Mykonos
Pozdravček še iz moje strani:)
No, pa sem le našla en konkretn forum, kjer sem zvedla točno tisto kar sem hotela slišat o Lesbosu. Uglavnem..tudi midva s fantom se letos avgusta odpravljava tja, ampak..hmm, po pravici povedano me je malce strah. Predlani sva bila na Kreti, lani na Lefkasu in letos na Lesbos..joj, spomini na Lefkas so…ne najdem besed, ampak mene je ta otok tako zelo navdušu, da bi šla nazaj:)..skratka, upam, da me Lesbos ne bo razočaru, glede na to, da ne bo tistih doooolgih peščenih plaž in turkiznega morja:)
Forum je zaprt za komentiranje.