Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Lep pozdrav, IME. ali ni .

Lep pozdrav, IME. ali ni .

Zanima me, ko v pismih napišeš zadnjo poved, ali je na koncu pika ali je ni:

Lep pozdrav,

Ime Priimek(. ali ni .?)

Po moje bi morala biti, ker sicer se mi zdi zadnja poved nedokončana.

Kaj mislite?

Je pika ali pa klicaj.

Hvala.
Tanja

Lep pozdrav
ime in priimek

med pozdrav in ime NI vejice, ker vse skupaj pomeni “lep pozdrav (vam pošilja) Ana Novak”

To, da bi morala biti na koncu povedi pika, je načeloma sicer res, ampak obstaja nekaj izjem (SP2001, paragraf 237):

– naslovi in napisi,
– naslovne strani,
– _podpisi v dopisih_,
– napisi po slikami,
– enote v glavi dopisov,
– konec abecedno urejenih enot v seznamih,
– konec enot v stolpcih,
– konec citiranega pripovednage stavka v okviru vprašalne ali vzklične povedi,
– navedba vira.

tanja.1, pravzaprav se poved konča s pozdravom, ime in priimek pa samo pove, kdo pozdravlja. Pravilno se sporočilo zaključi takole:
Lep pozdrav!
ime in priimek

Kar je napisala kara, ni prepričljivo, kajti v oklepaju izpuščeno besedilo “lep pozdrav (vam pošilja) Ana Novak” se lahko nadomesti tudi z besedilom “lep pozdrav (vam pošiljam) Ana Novak”. Kadar je za Lep pozdrav vejica, se po slovenskih slovničnih pravilh razume natanko tako, torej v smislu Pozdravljam vas, (ki se imenujete) Ana Novak.

Če pa se pozdrav zaključi s klicajem, pa pozdrav po naših slovničnih pravilih šteje za vzklik, željo, ki se mora zaključiti s klicajem in se razume natanko tako, kot naj bi se. Zato je pravilno:
Lep pozdrav!
(pošiljam vam ga jaz,) ime in priimek

Še o pisanju vejice za pozdravom:
Lep pozdrav,
ime in priimek
To je angleški način zaključevanja sporočila in v angleščini je tak zaključek pravilen in tudi pravilno razumljen, medtem ko se v slovenščini pozdrav zaključi s klicajem (tako uči slovenski pravopis, vsaj kakšen starejši, za novega pa ne vem), torej:
Lep pozdrav!
ime in priimek

Čisto praktično gledano. A je že kdo videl na koncu pisma – torej za imenom – piko? Jaz ne!

Ona Mala, nihče ni trdil, da je pika za imenom.

Ona mala napisal:

> Čisto praktično gledano. A je že kdo videl na koncu pisma –
> torej za imenom – piko? Jaz ne!

Lahko pa naredimo tak primer :))

Lep pozdrav

Rutar.

New Report

Close