Lektorska licenca
Za zdaj smo v Pravilniku o licenci opredelili takole:
Pisni preizkus znanja smejo opravljati lektorji z doseženo VII. stopnjo izobrazbe slovenistične smeri ali bolonjskim drugostopenjskim magisterijem – jezikoslovna smer – od štud. leta 2012/13.
Pod posebnimi pogoji lahko preizkus znanja opravljajo tudi kandidati z doseženo VII. stopnjo izobrazbe druge smeri. Priložiti morajo vsa dokazila o praksi pri lektoriranju.
Torej ne gre samo za to, da bi mi zahtevali izrecno slovenistično izobrazbo, ključno je, da neslovenisti običajno ne usvojijo vseh potrebnih znanj. No, če pa jih, seveda toliko boljše.
Hvala za odgovor. Sklepala sem, da so prav neslovenistom posebej namenjena vaša predavanja/tečaji pred opravljanjem izpita za pridobitev lektorske licence …
Moj predlog bi bil, da jezikovne delavnice namenite prav tistim ljubiteljem jezika, ki niso/nismo študirali slovenščine, a imajo toliko odnosa do jezika, da bi svoje znanje radi izboljšali. Morda tudi dokazali na izpitu … Če nekdo opravi vaš izpit, je verjetno to dovolj dobro dokazilo, da obvlada zahtevano znanje. Ni treba vnaprej formalno omejevati, kdo lahko pristopi k izpitu in ljudi obremenjevati s predsodkom, da je dober lektor lahko le slovenist. Seveda pa se strinjam, da znanja, ki ga dobiš v štirih letih študija na slovenistiki, ne more dati noben drug program.
Predavanja in druga usposabljanja so namenjena slovenistom in neslovenistom, tega načeloma ne ločujemo, pričakujemo pa, da imajo oboji ustrezno predznanje, potrebno za lektorsko delo. Mene osebno ne zanima, kaj je nekdo študiral, lahko je novinar, ekonomist, športnik, zanima me, ali na primer obvlada besedotvorje. In tu nastane razlika. Seveda je več področij, ki jih mora lektor usvojiti, izbrala sem pač eno, ki je po mojem mnenju zahtevnejše. In s tem padejo vse teorije: kdo je ljubitelj jezika in kdo ne (kar koli že to pomeni), kdo si bolj prizadeva in kdo manj ipd. Torej zanima nas samo, ali oseba usvoji potrebna znanja.
Nekdo bi lahko rekel, ja, saj slovenisti imajo vsa ta znanja. Ne nujno. Študij ne naredi lektorja. Prav zato vztrajamo pri izpitu tudi za sloveniste: tudi ti morajo opraviti izpit za lektorsko licenco, torej dokazati, da so usvojili in seveda znajo uporabljati znanja, potrebna za lektoriranje.
Pozdravljeni,
zanima me, ali je Pravilnik o licenci že objavljen kje na spletnih straneh? Na http://www.lektorsko-drustvo.si sem našla samo povzetke razprav o licenci, kaj bolj konkretnega pa ne. Sem pa sama zelo zainteresirana za pridobitev licence!
Lp, MP
Pravilnik o licenci smo razposlali članom društva, edino ti imajo tudi pravico do soodločanja pri teh zadevah. Tako vabimo vsakogar, da se nam pridruži v članskih vrstah – člani imajo med drugim tudi to ugodnost, da so o vsem ažurno obveščeni po e-pošti, poleg tega bo zanje seveda tudi nižja cena izpita za licenco. Nečlani pa se o vseh zadevah informirajo sami, sami poiščejo informacije, cena zanje bo višja kot za člane itd.
Vse o članstvu piše na spletnih straneh društva, v zavihku Prijavnica, tam so tudi podatki o tem, kako se poravna članarina.
Več informacij je sicer v pravilniku o licenci, načeloma pa velja takole: usposabljanja so na voljo vsem, tako članom kot nečlanom Lektorskega društva in ne glede na izobrazbo.
Licenco pa lahko opravljajo le tisti s diplomo s slovenistike. Možno se je prijaviti tudi z drugo diplomo, toda o teh se bo presojalo posebej – pač zaradi zadevnih strokovnih znanj.
Lektorska licenca nima podlage v zakonu, vsaj ne take, da bi Lektorsko društvo Slovenije vedelo zanjo. Podlaga za to licenco je Pravilnik o lektorski licenci, izhodišče zanjo pa je potreba po ureditvi razmer na trgu, oboje je rezultat prizadevanj edinega, krovnega lektorskega društva v državi, Lektorskega društva Slovenije.
Spoštovani!
Obračam se na vas, ker imam vprašanje v zvezi z lektorsko licenco.
Namreč, slišala sem, da naj bi bila lektorska licenca obvezna za vse, ki lektorirajo (in to tudi uradno oglašujejo). Ali je to res? Kolikor vem, so bile na to temo sicer burne debate, nisem pa zasledila, da bi postalo to obvezno?
Prav tako sem zasledila, da boste marca 2014 izvedli izpit za licenco (ali le pripravljalni izpit, ne vem več točno). Je bilo to že izvedeno? Kdaj bo možnost naslednjič opravljati izpit?
Ali so izobraževanja in usposabljanja za licenco (in informacije o le-teh) na voljo le članom lektorskega društva? Je možno, da se kot nečlanica udeležim izobraževanja?
Hvala za vaše odgovore.
Pozdravljeni.
Glede tega, da bi bila licenca obvezna, da bi torej pogojevala lektorsko delo, mi ni znano, cilj je, da bi naročniki lektoriranja vedeli, kako pomembna je vloga licence, in bi se lažje odločali med ponudniki lektoriranja (med tistimi, ki imajo licenco, in drugimi).
Poskusni izpit je bil lani sprva načrtovan za marec, letos je društvo začrtalo termin v maju, to je že kar nekako dokončno, vendar bo javnost o tem datumu pravočasno obveščena. Vse informacije o usposabljanjih in drugih zanimivostih so vsem na voljo na društveni spletni strani, člani društva pa imajo to posebno ugodnost, da so o vsem ažurno obveščeni po e-pošti.
Usposabljanja so na voljo članom in nečlanom društva, strokovna predavanja in jezikovni pogovori so brezplačni, strokovne delavnice pa so plačljive, za člane po 15 €, za nečlane po 25 €. Vse informacije pa so na društveni spletni strani.