lektorji, kaj naredite
ko vam založba ne plača za lekturo daljši čas? Kljub prosjačenju že več ko dva meseca!
Ni razlog v kakovosti opravljenega dela, sumim, da si ne morejo privoščiti, čeprav sem ceno (zaradi količine dela) spustila, drugače se pa nisem šla nobene miloščine, ker so dobili popolnoma strokovno lekturo.
Kaj storite v takih in podobnih situacijah?
Hvala za pomoč.
Hm, kaj naj ti rečem … kaj takšnega se mi ni zgodilo že dolgo, dolgo časa.
Pred leti pa sem uporabljala naslednjo, nadvse uspešno taktiko: vsak drugi dan pokličeš v računovodstvo (ali pač osebo, zadolženo za izplačevanje honorarjev) in jih z nepopisno sladkim glasom pobaraš: “Kako je kaj z mojim honorarjem? Zadeva že napreduje?” In tako vsak drugi dan – dokler ne izgubijo živcev in ti izplačajo, samo da imajo mir pred tabo. Paziti moraš le na to, da TI ne izgubiš živcev. No, ponavadi te imajo kaj kmalu zadosti in izplačajo tiste uborne lektorske fičnike. Ko dobiš denar, se jim še enkrat oglasiš in se še trikrat bolj sladko zahvališ.
NATO PA ZA VEKOMAJ POZABIŠ NANJE IN VSAKOMUR, KI GA POZNAŠ, RAZGLAŠAŠ, KAKŠNE P**** SO!!!
Prijaznost se nadvse lepo obnese tudi v bankah, na občini ipd. Ljudje namreč običajno že pridejo tja slabe volje, in če osebi za okencem nameniš nekaj prijaznih besed, je običajno naravnost šokirana, ti pa zlahka urediš, kar si se namenila urediti!
Tehniko mi je zaupala moja mama in je zaščitena! 🙂
Srečno!
Katja15 ti je pametno svetovala. Morda bi dodala le to, da se poleg telefonskega “nadlegovanja” lotiš tudi pisnega opominjanja (ampak izjemno vljudno). Poslji mejle uredniku in v računovodstvo, v njih pa tudi navedi, da si jih poklicala, da jih boš poklicala, kakorkoli. Tako boš imela dokaz, da si urgirala, če se morda zalomi do te mere, da bo treba poseči po drugih sredstvih, po izterjavi. Če pa bi slučajno do tega le prišlo(upajmo, da ne), pa ti nihče ne bi mogel očititi, da si takoj ubrala najbolj drastično metodo reševanja sporov.
Hojla,
meni se še nikoli ni bilo treba ukvarjati s pisnim ndlegovanjem (čeprav sem imela že pripravljen tekst, he he). Kaže, da ostudno sladek, a vztrajen glasek kar zaleže. Poleg tega ti pisma ne morejo iti tako na živce kot živ človek. (Brigala bi njih izterjava – pri našem sodnem sistemu!)
LP Katja