Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Lektoriranje

Lektoriranje

Pozdravljeni!

Nekaj sem lektorirala, zdaj pa ne znam zaračunati: diplomska naloga ima 154.509 znakov brez presledkov, oziroma 178.275 znakov s presledki. Koliko strani je to?

Hvala.
Nastja

Cca 80 avtoskih strani?

Računajo se znaki s presledki:
178.275 : 30.000 = 5,9 avtorske pole

154.509/1500=103 strani

Koliko pa je potem to avtorskih pol?

khm … pogledaš malo više … za pravilen rezultat pa ne garantiram.

aja, sori, ti sprašuješ sama sebe, torej mogoče ne vem

Filip, ne štekam. 🙂
Tebe sem vpraševala. A se to ni videlo?

Leja, ti si že izračunala, koliko je to avtorskih pol – jaz se spoznam samo na strani.

Pozdrav!

Zanima me, kdo je lahko lektor? Profesor slovenskega jezika, torej tisti, ki konča faks? Ali so za to kakšni tečaji?

Hvala 🙂

Na moji smeri (FF slovenistika) imamo poseben predmet Lektoriranje, ki daje vse potrebno znanje in literaturo za dobre lektorje.
Mislim pa, da za to obstajajo tudi tečaji, nekaj jih je bilo v letošnjem aprilu pri nas na FF, drugače pa mislim, da se da preko andragoškega zavoda ali privatnih šol za odrasle tudi izobraževati.
Če te zanima, pokliči na kakšno od teh šol, še prej pa se lahko pozanimaš na netu.
Lp

Ne morem se upreti, da tukaj ne bi nečesa pripomnila. Diplomantom po zaključenem študiju slavistike vsekakor ne gre očitati neznanja slovenske slovnice, vendar lektor potrebuje tudi veliko izkušenj, da LAHKO (ni pa nujno) postane tudi DOBER lektor. Znanje uporabe slovarjev, pravopisa… žal ni dovolj.

Leja, ena avtorska pola je, kolikor je meni znano, 1.800 znakov, torej v tem primeru 99 avtorkih pol.

Ne sprašuj me zakaj je tako, ker ne vem.

Saj sploh ni tako.

Torej, če prav razumem, je najbolje, če opraviš tečaje za lektoriranje (ki jih ponuja tudi FF) in si pridobiš čim več izkušenj.

Hvala! 🙂

Ja mislim, da se na slovenistiki kar dobro usposobiš za lektorja, saj imaš ta predmet skozi ves študij. Je pa od vsakega posameznika odvisno, koliko si bo zapolnil, koliko je za to nadarjen, spreten, koliko vadiš. Profesorji nam dajo dovolj literature, ki jo lahko preštudiraš, če ti kaj ni jasno.
Drugače pa lahko vedno vprašaš kakšena kolega za mnjenje, kdo pa je rekel, da smo ljudje nezmotljivi.
Se pa strinjam, lektoriranje nista samo slovnica in slovar.

Profesorji nam dajo dovolj literature, ki jo lahko preštudiraš, če ti kaj ni jasno.
Se strinjam z manco: lektoriranja se namreč ne moreš naučiti iz knjig, ne na tečajih, temveč postaneš dober lektor šele s prakso.

Filip imaš prav, res ni tako. Sem kar precej mimo udaril. Sem se šel sam prepričat. Ena avtorska pola je 30.000 grafičnih znakov, torej tako kot je že izračunala Leja.

lp

T.

Slovenistka? Zapolnil? Ko sem nazadnje preverila, je bilo še zapomnil. Ali je samo tipkarska napaka?

LpS

--------------------------------------------------------------------------------- Pokukaj! ;-) http://www.mojalbum.com/gwendolen

Ja, zapolnil svojo glavo z znanjem. SEVEDA:) Mišljeno pa je zapomnil, torej glagol zapomniti si. Žal mi je, če je kdo narobe razumel, namreč svojega pisanja na forumih ne lektoriram, ker mislim ni potrebno.

Zanalašč … , ker mislim, DA ni potrebno.

Najbrž nihče ne misli, da ga je treba lektorirati, pogledati pa je treba za sabo, kaj napišeš.

Žal tudi v medijih občasno slišim “sem se spounil” …

Nagravžno.

Oh, ta zmotljivost, ki je zelo človeška lastnost, aja, pa zbadljivost in malenkostnost tudi. Takšni smo Slovenci, zato pa nikamor ne pridemo (stavim da zdaj nekdo gleda, ali sem napisala vse vejice, ali sem izpustila kakšno črko …). Ne vem no, ali je forum kakšne vrste izpit? Ko bi le drugje bili tako pozorni.

Ker sem ravno na forumu, lahko takoj odgovorim … forum ima naslov Al’ prav se piše …?

Aja, pa dve vejici si izpustila, kenede. Če zameriš ali ne.

New Report

Close