Lektoriranje
Na moji smeri (FF slovenistika) imamo poseben predmet Lektoriranje, ki daje vse potrebno znanje in literaturo za dobre lektorje.
Mislim pa, da za to obstajajo tudi tečaji, nekaj jih je bilo v letošnjem aprilu pri nas na FF, drugače pa mislim, da se da preko andragoškega zavoda ali privatnih šol za odrasle tudi izobraževati.
Če te zanima, pokliči na kakšno od teh šol, še prej pa se lahko pozanimaš na netu.
Lp
Ne morem se upreti, da tukaj ne bi nečesa pripomnila. Diplomantom po zaključenem študiju slavistike vsekakor ne gre očitati neznanja slovenske slovnice, vendar lektor potrebuje tudi veliko izkušenj, da LAHKO (ni pa nujno) postane tudi DOBER lektor. Znanje uporabe slovarjev, pravopisa… žal ni dovolj.
Ja mislim, da se na slovenistiki kar dobro usposobiš za lektorja, saj imaš ta predmet skozi ves študij. Je pa od vsakega posameznika odvisno, koliko si bo zapolnil, koliko je za to nadarjen, spreten, koliko vadiš. Profesorji nam dajo dovolj literature, ki jo lahko preštudiraš, če ti kaj ni jasno.
Drugače pa lahko vedno vprašaš kakšena kolega za mnjenje, kdo pa je rekel, da smo ljudje nezmotljivi.
Se pa strinjam, lektoriranje nista samo slovnica in slovar.
Oh, ta zmotljivost, ki je zelo človeška lastnost, aja, pa zbadljivost in malenkostnost tudi. Takšni smo Slovenci, zato pa nikamor ne pridemo (stavim da zdaj nekdo gleda, ali sem napisala vse vejice, ali sem izpustila kakšno črko …). Ne vem no, ali je forum kakšne vrste izpit? Ko bi le drugje bili tako pozorni.