lektoriranje
Mene pa zanima, ali je lektoriranje diplomske naloge predpisano in torej obvezno? Saj gre vendar za nalogo, s katero naj študent dokaže, da vsebino obvlada tako ustno kot pisno. In če mentor ugotovi, da stvari niso take kot bi morale biti, naj pač nalogo zavrne. Tako pa se zgodi, da lektor včasih povsem predela nalogo, ki pred tem morda sploh ni bila razumljiva. To potem ni študentova, temveč lektorjeva diplomska naloga. V stilu: če imaš denar, lahko tudi diplomiraš.
Težko bi kaj rekel, Špelca. Ljudje smo si zelo različni, tudi pristopi do konkretne zadeve niso enaki, potrebna je najbrž tudi praksa, nenazadnje pa je zelo odvisno od tematike in namena besedila, ki ga je treba lektorirati.
(menda bi mi nekateri lektorji zgornji “treba je” spremenili v “je potrebno”) (??)
Dokler se sama nisem začela profesionalno ukvarjati z lektoriranjem, sploh nisem znala lektorirati. Čeprav sem prej, ko sem bila še študentka in po diplomi, menila, da to znam. Veliko te lahko nauči praksa, teorija je pa seveda tudi potrebna za to delo. Torej: ni vsak diplomiranec slovenistike kar lektor.