lektoriranje diplomske naloge
Videl sem že kar nekaj diplomskih nalog, ki so bile menda lektorirane, pa jih je bilo grozljivo brati. Menim, da ti imaš toliko znanja, da bi šlo tudi brez lektoriranja, če tvoj mentor ni ravno mahnjen na vsa mogoča in nemogoča slovnična pravila.
Škodilo pa seveda ne bi, če bi ti kdo malo pogledal … dostikrat človek enostavno ne vidi svojih napak. Morda bi za nekakšen test lahko tu objavila par stavkov iz naloge, bi ti laže svetovali.
Če je ne boš dala lektorirati, jo vseeno daj vsaj komu za prebrati. Ker ko bereš za sabo, vidiš tisto, kar bi po tvoje MORALO pisati, ne tisto, kar v resnici piše. Primer: ko sem že približno tretjič brala za sabo neko poglavje iz moje diplomske, sem šele videla, da sem isti stavek (oziroma polovico stavka) dvakrat ponovila.
Tudi jaz bi ti svetovala, da jo vsaj kdo prebere za tabo. Čeprav: ko me je prijateljica prosila, če grem prebrati računalniški čistopis njene knjige, sem tja do strani 40 še našla dve napakici – potem pa tako “notri padla”, da sem vse nadaljnje spregledala 🙂
Vendar je diplomska bolj strokovne narave, pa se najbrž kaj takega ne more zgoditi.
Tina, ker gre verjetno za prvo oddajo naloge, lahko počakaš na mnenje mentorja. Odvisno je tudi od zahtev fakultete. Ponekod so glede lektoriranja, oblike, označevanja strani, navajanja virov, kazal in vezave dokaj strogi, drugje spet kar malce preveč popustljivi. Nekatere šole celo zahtevajo podpis lektorja v nalogi.
Pozanimaj se malo še v referatu in pri starejših kolegih, ki so že diplomirali. Tudi v knjižnico lahko malce pokukaš, da vidiš, kako zgledajo druga diplomska dela.
Če boš rabila kakšno pomoč, mi lahko pišeš.