Legalno nelegalno
NA kratko mene zanima kako je med našimi mlinčki porazdeljena legalno kupljena programska oprema in skrekane kopije? Na primer, moj notesnik je na srečo imel vso potrebno in še malo več programsko opremo. Žal v tujem jeziku in sem nekaj od tega potem predelal v Sl kar pamenda tudi ni dovoljeno. Plus tega sem si naložil še par free programčkov in nekaj skrekanih pomočnikov na primer RAR.. Torej sem vsaj večinoma legalno opremljen, če zamižim na eno oko s tistim prevodom. Kako je pa kaj z ostalimi? Oziroma kakšna je kultura do avtorskih pravic nekoga, ki je porabil tedne, mesece…
lp pa brez zamere samo firbčen sem.
Žal v tujem jeziku in sem nekaj od tega potem predelal v Sl kar pamenda tudi ni dovoljeno.
Ja ne vem, potem sem tudi jaz v godlji, ker sem si prevedla v SI navodila za mašino, na kateri delam v službi. Ni računalnik, je pa računalniško vodena, hahaha….
Še marsikaj ni “dovoljeno”, pa se dogaja…. npr. glej politike.
Lp, Lady L
No tale misel o legalnem softveru mi je prišla, ko mi je znanec potarnal.Ti se kaj razumeš na računalnike, men nekaj ne dela? Grem knjemu pa vse same kopije in to v firmi. Kje imaš pa originalne CDje ga vprašam. On pa, da je tako že kupil in se ne sekira. Dopovedujem mu, da je kupil računalnik in so mu tam na šverc naložili še programe samo to ni to. Kot bi kupil avto poln bencina, ko zmanjka pa naj ga tanka stari lastnik še naprej in skrbi za servise….
Zaenkrat še ni biloproblemov samo nekoč….kdo ve.
Pa ne se sekirat le včasih se na mesto programerja postavte..
> Pa ne se sekirat le včasih se na mesto programerja postavte..
Če lahko na tisoče delavk v tekstilni industriji izgubi službe v stečajih, zakaj naj bi bili zdaj programerji neke izjeme, ki bi se nam morali smiliti?
Usmerijo naj se v pisanje programov po naročilu za znane kupce in naj se ne ukvarjajo s pisanjem programov za splošno uporabo, pa ne bodo imeli nobenih težav s piratstvom.
Več o tem si lahko prebereš na spletnih straneh slovenske podružnice BSA.
Če inšpektor zaluta v neko firmo z namenom, da bo nekaj ur šaril po računalnikih, je treba poiskati račune za vso nameščeno programsko opremo. Tudi v nelegalnega Nerota ipd. programe se bo vtaknil.
Najbolj pa ga bo žrlo, če bo namesto MS Office naletel na brezplačen OpenOffice, in bo kar vsiljiv z vprašanjem: “Le kako lahko shajate brez worda in excela…?”
Iz prakse za prakso
Tajfun
Zelo verjamem in se mi hecno zdi, ko se nekdo baha kakšen super in ogromen program za grafiko mu je ratal dobit čist pocen. Seveda skrekanega, ampak človek ga sploh ne zna uporabljat, še manj potrebuje kaj tako kompliciranega in seveda v originalu dragega. Sam zelo veliko uporabljam Irfan Wiev, napisal ga je študent Bosanec, ki živi in dela sedaj na Dunaju. Program brezplačno snameš z njegove spletne strani, pisan je za nas bolj glupe in ti ni treba v tečaj, da slikco pomanjšaš, ji spremeniš format….Zakaj bi si nabavljal nekaj kompliciranega pa tega sploh ne bi znal uporabit ali izkoristit njegovih možnosti. No pa saj je z računalniki isto, če je sosed kupil novega moramo tudi mi. Sorodniki v Italiji imajo več pod palcem kot mi pa še vedno veselo uporabljajo P200 in ga ne dajo stran. Pri nas ga pa še šenkat ne moreš več.
No pa Lp in sončen dan vam želim
Saj ne da bi se nam moral kdo smilit, vendar če ne kdo nekaj naredi, je pač pošteno in pravično, da za to dobi tudi plačilo. Če se nekomu stvar zdi predraga, naj pač kupi cenejšo varjanto, ali poišče brezplačno.
Tudi gradbinci se nam ne smilijo, tudi oni fino služijo z gradnjo hiš in stanovanj. Tudi hiše in stanovanja se nam zdijo občutno predraga, pa nobenemu ne pride na misel, da bi pa zaradi tega nekomu sunil celo bajto, ampak se glede na svoje zmožnosti in potrebe odloči za bivališče, ki si ga lahko privošči. In zato, ker program lažje “suneš” kot stanovanje, še ni opravičila, da pa to lahko počneš.
Amilo, sam imam sicer to srečo, da delam v firmi(softverski), kjer imamo z licencami poštimano, še kakšno več imamo ponavadi, kot jo nucamo. In ker tudi doma rabim računalo za službene namene, ga časti firma, skupaj z licencami. Če pa kdaj potrebujem kaj drugega, si poiščem free zadeve in je rešeno.
Sicer pa dvomim, da bo nekdo, ki redno uporablja tale forum, tukaj na široko pisaril, da ima pokradeno vso programsko opremo.
Forum je zaprt za komentiranje.