Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti legalizacija hiše

legalizacija hiše

Na gradbeni parceli je pred leti stalo gospodarsko poslopje 30m2 katero smo renovirali in dogradili 30m2 v stanovanje. Dokumentacije seveda nismo urejali, ker je šlo za rešitev stanovanjske problematike in ni bilo denarja za papirje, še komaj smo skrampali skupaj za material. Seveda sva z možem takoj , ko sva si malo finančno opomogla pričela na tem , da urediva in legalizirava objekt. Projektant je pripravil potrebno dokumentacijo, pridobila sva vsa potrebna soglasja, komunalnega prispevka ni bilo potrebno plačati, ker je občina smatrala, da že spada k obstoječemu objektu. Zataknilo se je pri oddaji dokumentacije za legalizacijo-premajhna kvadratura zemljišča. Dokupila sva potrebno kvadraturo zemljišča, geodet je združil 2 parcelni številki v eno in mi rekel, da naj ne drezam naprej in ne mečem denarja ven, ker je tako ok, seveda če me ne moti, da hiša ni vpisana kot hiša ampak gospodarsko poslopje.
Ni mi dalo miru in sem se vseeno odpravila na občino oz. upravno enoto h gospodu, ki ureja legalizacije in potem še pri njem dobim odgovor, naj ne drezam in naj pustim tako kot je, ker geodet prav dobro ve kaj dela.
Naj še povem to, da je na tej parceli, kjer je vpisano gradbeno poslopje zgrajeno pred 67-im letom pred tem stala hiša ( to ve povedat soseda, ki je stara čez 90 let in verjetno še edina , ki ve za to). Geodet mi je tudi povedal, da ima objekt hišno številko.
Ne moti me to, da je objekt obravnavan kot gospodarsko poslopje, ampak me je strah, ker še vedno smatram, da ni legaliziran in se bojim nastalih stroškov-kazni, ki sledi za črno gradnjo oz. napačno rabo objekta.
Kaj storiti, pustiti vse tako kot je ali ? Hvala

Spoštovani!

Nedovoljena gradnja je nelegalna gradnja, neskladna gradnja, nevarna gradnja. Neskladna gradnja pomeni, da je za gradnjo oziroma dela, za katera je predpisano gradbeno dovoljenje, takšno dovoljenje sicer izdano, vendar se takšna gradnja oziroma dela izvajajo oziroma so izvedena v nasprotju s pogoji, določenimi z gradbenim dovoljenjem, kakor tudi da se objekt, za katerega je bilo sicer izdano gradbeno dovoljenje, uporablja v nasprotju s pogoji, določenimi z njim.
Menimo, da gre v vašem primeru za neskladno gradnjo, saj gospodarsko poslopje uporabljate kot stanovanjsko poslopje, torej ga uporabljate v nasprotju s pogoji določenimi z gradbenim dovoljenjem.
Izjema so objekti, ki so bili zgrajeni pred 31.12.1967, pod naslednjimi pogoji: da so v uporabi, da se jim namembnosti ni spremenila in da so na predpisani način evidentirani v zemljiškem katastru, stavbe pa tudi v katastru stavb.
Glede na to, da ne vemo kako je stvar potekala v zemljiškem katastru in katastru stavb, ne moremo z gotovostjo trditi, da se vaša gradnja tretira kot izjema.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close