ledena potica
Taja, ni morda to to, o čemer pišejo pod postom “Potica brez vzhajanja”?
En recept s kulinarike sem prebrala, a tam jo pustijo v hladilniku čez celo noč.
V dveh urah skoraj dvomim, da bi se v hladilniku kaj zgodilo…
Lahko noč!
Vladka
LEDENA POTICA
1. TESTO
– 60 dkg moke
– 6 rumenjakov
– 10 kdg sladkorja
– 12 dkg kvasa
– 1 margarina
– 1 dcl mleka
2. NADEV
– 1/2 kg orehov
– 1 dcl ruma
– 1 sladka smetana
– snega beljakov
– 30 dkg sladkorja
– limonina lupinica ………pa še kaj po vaši želji ….mogoče rozinice???
testo počiva v hladilniku najmanj 3 ure, narejena potica vzhaja v pečici na 100 c cca 30 min, peče se pa na 18o cca 45 min.
Potica je zelooooo dobra…….v tup. posodi je počakala pri nas cel mesec,
ampak samo en košček za probo, drugače se takoj poje.
sonči
Sonči je že posredovala recept, evo še mojega čisto malo drugačnega:
1/2 kg moke
20 dkg margarine ali masla
1/4 l hladnega mleka
4 gr. kvasa raztopljenega v hladnem mleku
6 rumenjakov
2 žlici sladkorja
1 vanili sladkor
malo soli
lim.lupinica – naribana
Nadev:
6 beljakov
30 dkg orehov
18 dkg sladkorja
1 vanili
1 žl.ruma
ščepec cimeta
Testo zamesiš. Vse sestavine so hladne. Daš ga na folijo, pokriješ z mokro
kuhinjsko krpo in postaviš v hladilnik. Najbolje je, če počiva v hladilniku čez noč. Zjutraj ga vzameš iz hladilnika, pustiš 10 minut na sobni temperaturi, tanko razvaljaš in nadevaš. Peči ga daš kar v hladno pečico, nastaviš na 180 st. ventilac. in pečeš približno 40 – 45 minut.
Lep pozdrav in vesele praznike
Ej, Sonči!
Sem po tvojem receptu danes na hitro naredila tole potico. Izpadla je krasno, samo poskusiti jo še moramo!
Testo sem naredila dopoldne, ga dala v hladilnik, potem pa sem se celo popoldne potepala. Proti večeru sem naredila nadev, potico zavila, vtaknila v pečico na vzhajanje, potem pa spekla.
Poročam o okusnosti!
Lepe praznike, Vera.
Ps: Potice niti nisem imela namena peči, ampak ta recept se mi je zdel tako “izi”, da sem morala poskusiti.
Tudi jaz sem za praznike naredila to potico- SUPERRRR! Zelo mi je uspela, moram pa vam povedat, da potice (nobene!) še nikoli nisem pekla. Boljša je bila kot od moje mami. Zgodilo pa se mi je ravno tako kot Veri – kot sem videla recept na forumu, se mi je zdelo, tako simpl, da sem morala probat. Še jo bom spekla, čeprav pri nas nismo nevem kaki sladkosnedi. Tudi ledene skutine kocke so zelooooo njami.
Lep dan in sončka vsem.
Se opravičujem STEFI , ker nisem prej odgovorila, ampak bolj malo prihajam gor…..
Vse sestavine zmešam naenkrat, margarina je 25 dkg, sladka smetana pa je mišljena tista rumena od Lj mlekarn……je pa vseeno če jo je malo več.
Se moram pa pohvalit, da sem eno potico letos zvila na starinski način, tista varjanta z krogom potem pa narediš križ in zvijev 4 trikotnike…….Bila je zelooo lepa na pogled, samo ni dolgo zdržala :((( ….smo jo tik-tak pohrustali je razlagala hči vzgojiteljicam v vrtcu.
sonči
Forum je zaprt za komentiranje.