Leča v pikantni omaki-Babi
Babi in vsi ostali,
samo da povem, da sem skuhala lečo v pikantni omaki in skutine žličnike po receptu od Babi in je bilo vse odlično, čeprav sem uporabila kar rjavo lečo iz konzerve. Pa še to, zraven sploh nismo jedli mesa, ampak smo to imeli kar za vegetarijansko kosilo. Že dolgo sem iskala dober recept za pripravo leče.Ima kdo še kakega?
Siba,hej! LECA S PERUTNINO
4 piscancja bedra ali enaka kolicina drugega perutninskega mesa,300g lece,1 cebula,1 por,1 lovorov list,poper,sol,timijan,zlica paradiznikove mezge,list zelene in malo petersilj
Perutninsko meso popecemo in ga kuhamo naprej z leco s toliko vode,da je jed gosta.Dodamo sesekljano cebulo in por ter lovorov list,proti koncu kuhanja pa se paradiznikovo m.,sesekljano zeleno in petersilj ter timijan sol in poper.
Cisto na koncu kapljice limoninega soka in zlica kisle smetane.
Zraven ponudim krompir v kosih ali pire.
Recept je za kar nekaj jedcev.Midva z mozem imava dovolj eno bedro vecjega piscanca .Temu primerno zmanjsam kolicine.Leca zelo naraste.
LECA S SLANINO
300g lece,60g slanine (pancete),sol,poper,petersilj
Cez noc namoceno leco skuhamo v isti vodi,v kateri smo jo namakali.Kuhano stresemo na oprazeno slanino,narezano na daljse rezine,posolimo,popopramo.Pred serviranjem jo potresemo s sesekljanim petersiljem.
KOPUN V LECI (Ce imas sreco dobiti kopuna-super,drugace pa piscanca,purana raco…) Preberi post KAPUN
1 cel piscanec ali kar zelis od zgoraj navedenega, 150g slanine,1 kg lece,1 cebula
Spet problem kolicin.To je za veliko druzino.
Piscanca nasolimo,zacinimo in pecemo na slanini v pecici.Vmes ga pridno zalivamo s sokom.Posebej kuhamo leco z narezano cebulo.Solimo bolj malo,saj jo pozneje zabelimo s sokom pecenja.Lepo zapecenega piscanca zlozimo zrezanega na porcije lece,ki mora biti gosto kuhana.Zraven ponudimo kruhove cmoke,skutine zlicnike…
Podobno naredis s svinjskimi reberci.Vse to so bolj zimske jedi,saj so kar kaloricne.Osebno imam najraje leco v pikantni omaki.Glej post!
Italijani imajo na vaseh obvezno za silvestrovo leco s svinjsko nogo,ki ji izdolbejo kost in nafilajo z mesanico mesa–COTECHINO.Pregovor:Kolikor lece pojes,toliko imas srece v novem letu.
Zelo dobro,dobis na trzaskem in goriskem.
Poleti delam bolj solate in juhe z leco.Podobno kot s fizolom.
Leca z zeleno solato, leca v solati s crno redkvijo,leca s kumaricami, z jajci.
Uporabi lastno fantazijo in zacimbe,ki jih imas rada.
Osebno imam rada tudi PIKANTNO SOLATO IZ LECE
250g lece,3 jabolka,2 mladi cebulci,2 marinirani ribi(ali slana fileta),oljke,kapre,oilvno olje, malo pehtrana,gorcice, sol,poper
Kuhano leco odcedimo,vse ostalo drobno nasekljamo v mesalniku .Vse primesamo ohlajeni leci,dosolimo,popopramo,dodamo olje,z gorcico razmesan kis
ter drobno nasekljan pehtran.Vse dobro premesamo in pustimo pokrito nekaj casa na hladnem,da se leca napoji.
Juhe pa delam podobno kot fizolovo in druge zelenjavne juhe,vcasih samo leco,vcasih v kombinaciji.
To je nekaj namigov,kaj se da iz lece narediti. Lep pozdrav babi
Dobro jutro babi,
Nejlepše se vam zahvaljujem za zares izčrpno sporočilo, polno zelo zanimivih receptov. Prvega bom preizkusila že danes, ostale pa lepo po vrsti. Edino količina leče me malce skrbi, ker ne vem koliko naj vzamem na osebo. Pri hiši smo dve odrasli osebi, najstnica in leto in pol star nadebudnež. Prvič bom malce eksperimentirala in vzela 150g leče. Upam, da bo zadosti.
Lep pozdrav. Sporočim vam kako je jed uspela.
Siba,hej! Mislim,da bo dovolj,mogoce 200g.Ce bo lece prevec,,jo uporabis za solato ali kaj drugega.Ko bos enkrat videla kuhano kolicino,se bos lazje orientirala.Se nakaj.V receptih pise,naj se leca cez noc namaka.Po izkusnjah vem,da se potem ze v 15 minutah skuha in tudi ze razpada.Zdaj je ne namakam vec,ke mora leca ostati cela.Bos videla lastno izkusnjo.Verjetno je ze malo preparirana,ker je bilo vcasih namakanje nujno. Lep dan babi
Lep dan babi,
Prvi poizkus je dobro uspel. Leča se je res kar nakuhala, mogoče celo malce preveč. Namakala sem jo pol dne, vendar mi je bila kljub temu všeč, čeprav imam jaz osebno raje riž in testenine al dente. Skuhala sem jo preveč, ker jo je najstnica pogledala samo od daleč, malemu pa je še kar šla v slast. To s solato je dobra ideja in jo bom uporabila prihodnjič. Uporabila sem tudi vaš recept za skutine žličnike in maso pripravila že včeraj, skuhala jih bom danes. Zdrob se je dobro napel in mislim, da mi je uspela ravno prava masa. Forum mi je zelo všeč, ker se najde veliko uporabnih receptov, še posebno z vaše strani.
Sončen pozdrav z Gorenjske!
nobene leče ni potrebno namakati…leča je zelo dobra,oz. boljša, če je še malo “al dente” (trdikasta)….oprano lečo samo zalijemo z vodo, solimo in zavremo…ugasnemo in odstavimo…pustimo stati cca. 1 uro in potem kuhamo še cca. 15 minut….poizkušajte in ko se vam bo zdela skoraj kuhana jo odstavite…leča ko je kuhana ne sme biti pocasto-mehka, ampak cela….
Joze,lep pozdrav! Hvala za “kako bolje kuhati leco”.Ob prvi priliki bom naredila po tvojem nasvetu.Tudi sama sem opozorila,da lece ne namakam,ker se potem cudno razkuha. Kaj pa drobno oranzno leco,tudi uporabljas? Jaz jo imam zelo rada v zelenjavnih juhah,ker jih naravno zgosti.Na malo cebule preprazim leco z ostalo zelenjavo in zalijem.Cisto preprosto. Lep vecer babi
V Indiji enolončnicam iz leče (pa tudi iz graha in ostalih stročnic) pravijo “dal”, kar pomeni razpolovljen. To nakazuje kako jo je treba skuhati (da razpade na dva dela). Dal je ena izmed njihovih osnovnih jedi, ki jih jedo vsak dan, tako da je težko reči da jo ne znajo dobro skuhati.
Tole pišem, ker ne vem zakaj se ljudje tako bojijo da leča ne bi razpadla. Meni je taka veliko veliko boljša kot pa cela (al dente). Vsaj kaka miljarda ljudi tudi misli tako : )
Moj recept za lečno enolončnico, ki ponavadi navduši vse, ki jo probajo je tule: klik
Forum je zaprt za komentiranje.