Latex PDF
Ma, saj za Latex imaš tudi kak fronted v stilu urejevalnika besedil (Lyx – je free). Tako da se ne rabiš mučit z ukazi. Kolikor se pač še spomnim, iz Latex-a gre direkt v postscript brez težav, nato pa uporabiš kak ps2pdf pretvornik in imaš pdf. Seveda to velja za Linux, kako je to podprto pod Windows sistemi pa ne bi vedel.
LP
hmmm – kateri drug program?
Misliš na frontend za Latex – to je Lyx (sem napisal)
Če misliš na pretvorbo iz ps v pdf je to ps2pdf (mislim, da je del ghostscripta, vendar nisem 100%, tako da bi mogoče tudi pod winsi delalo).
Ne bom trdil, da 100% drži, ker Latex sem malo povohal že pred davnimi leti (jih bo kar skoraj 20) in takrat je še vladal postscript.
Lyx (www.lyx.org) uporablja grafično okolje in besedilo urejaš v WYSIWYG okolju, shraniš pa v formatu Latex. Pot do pdf-ja potem ne bi smela biti pretežka. Skoraj gotov je to realizirano tudi preko kakega menija znotraj Lyx-a (ob predpostavki, da so nameščeni ustrezni programi).
LP
Nisem odgovarjal direkno tebi, ampak na kokotov post. Ker pa je tisti post tam nekje zgoraj, sem zadevo rajši napopal tu nižje, da je bolj vidno.
Ker pravi, da je stvar počel v nekem programu, nato pretvarjal v LaTex in to želi v pdf, ne vem, zakaj ne pretvori direktno v pdf.
koko8 napisal:
> Hvala za informacije, samo ta stvar zgleda res
> komplicirana…Bom počasi naštudiral in poskusil kaj. Sej jaz
> nisem seminarske napisal v Latexu ampak v enem drugem programu
> in potem pretvori v Latex. Samo potem je treba še vse skupaj
> dat v Pdf.
>
> Hvala še enkrat
koko8, dosti bolj jasno bi bilo, če bi napisal kja točno bi rad in kakšno je “zatečeno” stanje.
> A bi mi kdo znal pomagat kako naj oblikujem prosojnice v PDF oblike,
> ampak brez PowerPointa. Morajo biti oblikovane v Acrobat-u. So pa
> napisane v Latehu. A kdo obvlada to stvar?
Iz tega sklepam, da imaš osnovno verzijo prosojnic napisanih v Latex-u. Zdaj pa vprašanje ali bi rad samo nekaj “popeglal”/spremenil in potem spravil v pdf? So te obstoječe prosojenice samo osnova/predloga na kateri boš gradil dalje? Ali moraš začeti iz 0?
V obeh primerih lahko uporabiš kar Lyx, ki ti v grafičnem načinu prikaže izgled dokumenta in omogoča urejanje (kot vsi grafični urjevalniki besedil), s tem da shanjuje datoteko v obliki Latex-a.
Če si uporabnik zgolj Windows okolja imaš problem, saj Lyx deluje predvsem v raznih Unix-ih (tudi v Linux-u), pogojno tudi v sistemu windows, vendar preko Cygwin-a.
LP
Dir, a bi ti meni pomagal napisat te prosojnice. Še zdej nismo pogruntali kako bi se to naredilo. Pustim email in mi lahko pišete vsi ki bi mi lahko pomagali pri teh prosojnicah.
Lep večer vsem.
Tudi mene zanimajo te prosojnice. Dobro, začneš s \documentclass {slides}, nato sledi naslov, avtor, uvod, vsebina… Na desni strani bi rada prikazala gumbe oziroma ukaze, za naprej, nazaj, mogoče na vrhu, na desni strani tudi vsebino. Kako naj to izvedem. Poraja se mi misel, ali mogoče obstaja kakšen program, predloga, ki jo uporabiš za prosojnico. Npr. pišeš besedilo, pretvoriš v dvi, pdf in abrakadabra, prikaže se ti stran prosojnice, na prvi strani vsi podatki kot kakšne knjige, na desni strani klikneš se ti prikaže druga stran, pa kakšna slikca itd.
Dej, lepo te prosim, povej malo več.
Še to: \begin{slide} besedilo…\end{slide}, to je ena stran, drugo stran začneš spet \begin{slide}….\end{slide}, to sem do sedaj ugotovila. Imam prav?
lp
koko8 žal je moj odgovor ne, ker nisem tako izkušen v teh stvareh, pa tudi časa nimam niti za družino (je že cal štala doma), zaradi enega osebnega projekta. Sklepam, da si iz LJ. Kaj ne poznaš nobenega asistenta ali pa koga iz eletkro ali rač. faksa, ti ljudje so vedno delali v Latex-u in to celo v navadnih text urejevalnikih? Ti fantej ti bodo znali pomagat.
Žal…
LP,
Forum je zaprt za komentiranje.