lanski dopust porabiti do konca avgusta?
Torej na porodniškem sem od konca lanskega junija. Ostal mi je še skoraj ves lanski dopust. Zanima me, ali mi bo kar propadel, ali obstaja kakšna druga možnost. Se mi zdi kar malo krivično, saj sem vendar tudi jaz pridno delala celo leto, pa še noseča sem bila. Če alternativa obstaja, bi bila zelo hvaležna za link do ustreznega pravilnika.
Izraba letnega dopusta je določena v 163. Členu Zakona o delovnih
razmerjih, ki določa:
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta,
delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega
dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.
(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi
odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do
30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust,
delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal
manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.
Tko da ti žal propade.
Ce je to v interesu delodalajca, lahko. Drugace pa velja, da bi jih 10 dni morala porabit pred nastopom porodniske, ostle pa bi lahko prenesla. Ce gres n porodnisko v drugi polovici leta, moras dopust porabiti prej.
Seveda pa lahklo doloceno stevilo dni pred koncem dopusta za nego letega prekines, koristis dopust in se spet vrnes nazaj na dopust za nego, vendar bi morala to v naprej povedat na CSD-ju, kjer si oddajala papirje, pa tudi delodajalec bi se s tem moral strinjat.
Forum je zaprt za komentiranje.