Najdi forum

LANENO SEME

Pozdravljene,

tema mogoče ne sodi ravno na ta forum, ampak ker več glav več ve, bom vprašala še vas. Sigurno se najde med vami katera, ki ima probleme s počasno prebavo in zaprtjem. Sama imam s tem ogromno težav, še posebej v času pred menstruacijo je groza. Vsa sem napihnjena, lačna skozi, iz mene pa ne gre nič!
Prebrala sem, da naj bi zelo dobro pri takšnih težavah pomagalo laneno seme. Vendar nimam ideje kako naj ga zaužijem. Naj ga jem takšnega kot je, ali zdrobljenega, ali pomešanega s čim (jogurt?) ali kako drugače.
Ali ima morda katera izkušnje s tem?

Hvala vam, vsak nasvet bo več kot dobrodošel!

Lep sončen pozdrav…

Laneno seme namočiš čez noč v vodi. Zjutraj dodaš v jogurt, čokolino in poješ.

Živjo Petček ;-).
Zgoraj opisane težave so mi jako znane. V eni od knjig o zdravju in zdravilni hrani je bilo zapisano, da laneno seme zjutraj poješ na tešče – eno jedilno žlico in čez spiješ kozarec vode. Predpogoj je, da je laneno seme stolčeno. Takšno seme pa lahko kupiš v DM-ju, ga prodajajo v takšnih prozornih vrečkah z modro etiketo, saj ne moreš zgrešit.
Mogoče je v začetku čuden občutek (okus), se ga pa hitro navadiš.
In najvežnejše – meni to pomaga.
Sončen pozdravček ;-))
Damjana

Punci super sta, bom poskusila.
Damjana ali ti tudi namakaš laneno seme ali suhega poješ in spiješ vodo čez? A je fejst nazgravžno? Ali si pomagaš še kako drugače?
Jaz sem nekaj časa prakticirala topel Donat na tešče, pa ne vem ali se ga je organizem navadil ali kaj, ker po enem času ni bilo več učinka.

Lep popoldne…

jaz ga eno jedilno žlico vsipam k corn flaksu pa ovsenim kosmičem zjutraj. Mam pa nestovčenega mlet se mi ga pa tut ne ga, bom nabavla stolčenega ko tega porabim.

Gle odpiranja… ti nebi znala pomagat, mam problem prej v naprotno smer.

Pomoje bi se ga dalo dat tut na sendvič, pa v jogurt,… meni okus ni nič posebnega ne v + ne v – V nasprotju z okusom lanenega olja. Tistega pa ne morem, zdaj ga že samo zavoham, pa mi gre na bruhanje.

🙂 pa dober tek

Jaz si pomagam z donatom. Zjutraj na tešče 2 dcl pogretega, zvečer pred spanjem pa 2 dcl hladnega. Poleg tega zjutraj pojem suhe slive, ki jih namakam čez noč v vodi (popije se tudi tekočina), pa kakšne 4 jabolke čez dan in skoraj nič kruha. Pa zvečer po 6 ali 7 uri ne jem več. Če sem se držala samo posamezne stvari od naštetega, mi ni nič pomagalo, v kombinaciji pa je super. Se mi zdi, da precej pripomore omejitev kruha. Aja, pa mesa tudi zelo malo pojem. No ja, malce boš morala poskušati, pa boš gotovo našla kaj, da ti bo pomagalo. Menda še bolj kot slive pomagajo namočene suhe fige, ampak meni se upirajo. Želim ti čimprejšnji uspeh!
LPS

Laneno seme bi se naj v te namene uporabljalo CELO, saj se v stiku z vodo (slino) prevleče z nekakšno sluzjo, ki bi naj bila ključna pri pospeševanju prebave. Sicer pa sploh ni nagravžno, no vsaj meni ni 🙂 Jaz si ga pogosto potresem (žlico ali dve) preko solate. Dajem ga tudi v kosmiče.

Pomaga tudi veliko vlaknaste zelenjave in veliko tekočine čez dan.

LP, Staša

No, pa sem spet zmedena ;-)). Nekje piše “zmleto”, drugje celo seme…. Hvala za info Staša. Ampak dokler deluje “zmleto” seme na prebavo po moje ni nič narobe če ga jem a ne?
Res pa nima nagravžnega okusa, mogoče je (to zmleto mislim) malo bolj intenzivnega okusa kot celo, kot rečeno pa se ga hitro navadiš ;-)).

Petrček, jaz ga kar “na suho” pojem (in čez spijem kozarec vode), zjutraj ko vstanem, ker zajtrka med tednom ne jem. Če pa bi zjutraj kaj jedla bi bilo verjetno res boljše ga kam zmešat. Vendar pri meni to pač ne potegne.

Očitno je toliko receptov za preganjane zaprtosti kot je ljudi s temi težavami ;-)). Aja, mogoče še to – za hudo zaprtje meni zelo pomagajo suhe slive.

Sončen pozdravček.
d.

Pomembno je,da ob uzivanju lanenega semena pazimo,da zauzijemo tudi veliko tekocine. Lp

Moj mož prisega na laneno seme in ga uživa boljšo prebavo že menda kar dve leti. Njegov obred je tak: zjutraj na tešče spije 2 deci mlačne vode, nato pa eno žlico lanenega semena (celega, ker pravi, da ga mleto “pika”) poje z lca jogurtom. Vsak drugi dan pa poje 3x (zjutraj, popoldan, zvečer)po 10 kuhanih suhih sliv in popije vodo, v kateri so se kuhale. Jaz pa si laneno seme (mleto) dam v skuto, jogurt, na solato, v mislije …

Seveda ni nič narobe, če ješ celega – tako je tudi izkoristek omega 3 maščob veliko večji (čeprav ga hrani raje v hladilniku, ker zelo hitro oksidira – idealno bi bilo, če bi ga sama mlela sproti, ker pri že zmletem (kupljenem) nikoli ne veš, v kakšnih pogojih je bilo spravljeno – najbrž pa ne na hladnem). Okus je pa res bolj intenziven 😉 Kaj šele pri olju :))) (bljak).

LP, Staša

Meni ful pomaga kivi ali suho sadje.

Punce super ste. Včeraj sem že sla v nabavo lanenega semena, za enkrat mletega, bom pa poskusila drugič še celega. Za enkrat takšnega efekta še ni, ampak vrjetno rabi nekaj časa.
Danes pa v nabavo za suhimi slivami…

… meni pomaga laneno seme… vendar celo (ne zmleto)… okus je pa nekak po orehih… dam si ga v jogurt, med kosmice, solato itd. Aja, pa tudi ko sem pekla kruh, sem ga dala vmes med testo ali pa ga posula po vrhu… mjamiii 🙂
… drugace mi pa pri urejanju prebave pomagajo se suhe slive in vse zeljnate jedi 🙂

Lp

Živjo,
naj odgovorim na nekaj vpr. Lanena semena so zelo zdrava in pomagajo pri prebavi, so tudi vir estrogena in naj bi povečala prsi. Nekje sem prebrala da je dobro da si lanena semena zmlejemo ker tako zaužijemo več hranilnih snovi. Kot je bilo že napisano jih lahko zaužijemo na različne načine. Lahko si jih posujemo po mislijih, potresemo po solati ali pa jih zaužijemo zjutraj na tešče vendar moramo zraven popiti veliko tekočine (voda, jogurt, mleko,…)
Imamo tudi kruh ki vsebuje lanena semena in verjamem da je še veliko načinov da jih zaužijemo. 😃
Seveda pa tako kot z ostalo hrano tudi z lanenimi semeni ne smemo pretiravati. Prebrala sem da jih je priporočljivo jesti vsak dan kakšno žličko in ne več.
Upam da sem vam kaj pomagala.🙃
p. s. na internetu je veliko podatkov o lanenih semenih
Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close