Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev lahko delodajalec zahteva te podatke?

lahko delodajalec zahteva te podatke?

pozdravljeni.

zanima me, kakšne podatke glede zdravstvenega stanja lahko zahteva delodajalec. zaposlena sem 11 let, zadnje leto imam blažje zdravstvene težave, zaradi katerih sem odsotna vsake tri mesece dva dni, za kar seveda prinesem bolniški list. delo poteka nemoteno, zdravstvene težave niso take narave, da bi vplivale na kvaliteto dela. če bi recimo takrat vzela dopust, nihče ne bi vedel, da je karkoli sploh narobe. nazadnje me je delodajalec vprašal, kaj mi je. sem mu dolžna povedati? sme poklicati mojega osebnega zdravnika in se pozanimati?
nič takšnega ni, kar bi hotela skriti, le zasliševanje mi nekako ne sede.

Delodajalcu nisi dolžna povedati o tvojem zdravstvenem stanju, torej diagnozi. To je tvoja dobra volja in osebna odločitev ali mu to poveš ali ne. Dolžna si mu edino predložiti bolniški list.
Delodajalec lahko pokliče tvojega osebnega zdravnika, vendar ker je zdravnik zavezan k molčečnosti o podatkih pacienta, o tem ne sme izdati nič, ker gre za varstvo osebnih podatkov.
Lahko poda uradno zahtevo in jo pošlje na Komisijo, nato mora osebni zdravnik poslati kartoteko k njim in če je bolniški stalež voden v skladu s pravili, bodo tako tudi zapisali. Vendar tudi komisija ne bo navajala razlogov odsotnosti. Ker ne sme! Napisala bo samo, da je bila bolniška vodena v skladu s pravili, zapisala datumsko, kdaj si se oglasila, kdaj si imela npr. pregled, skratka sam postopek, diagnoze pa ne.

Pri delodajalcih je včasih potrebno presoditi, kdaj npr. se ti splača povedati, kaj ti je in kdaj ne. Vendar je to zgolj tvoja odločitev ali poveš ali ne. Odvisno, kako razumevajoče šefe ali šefinje imaš.

Morda v tem primeru, če si konstantno odsotna na tri mesece po dva dni, pač razloži, da imaš določene preglede ali kaj vem kaj in da ni nič takega, vendar da moraš opraviti kontrole in da takrat nisi bolna, temveč gre samo za kontrole, pa čeprav morda ne gre. Toliko, da izuzameš pač bolezen, pa čeprav morda le to ni. Toliko, da bo seznanjen, da imaš samo redne preglede, da se pomiri, če je že panika.

Melodie, najlepša hvala, res si bila izčrpna. bom upoštevala tvoje nasvete.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close