Najdi forum

lahko blokiram wireless?

Vprašanje: ali lahko preprečimo, da se nekdo “pripenja” wireless na naš internet? Če se da, kako to naredimo?

=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=: Kocinca med zobmi je moteča. Kot las v juhci.

Določi da je možen priklop samo z geslom pa je.

A v nastavitvah rutarja?

=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=:=: Kocinca med zobmi je moteča. Kot las v juhci.

MAC filter postavi …

Spet en super podroben odgovor za laične uporabnike 🙂

Naj torej razširim – v nastavitvah usmerjevalnika (router-ja) imaš možnost zaščite svoje brezžične mreže. To lahko storiš tako, da izbereš eno od možnih kodiranj s sekvencami znakov/geslom (WEP, WPA) ali pa izbereš filtriranje po MAC naslovu. To slednje pomeni, da točno določiš, kateri računalniki se lahko priklapljajo na mrežo, saj ima vsaka mrežna kartica (in druga naprava) na posameznem računalniku svojo unikatno številko, t.i. MAC naslov.

Katero možnost boš izbrala, je odvisno od starosti tvoje strojne opreme (starejše brezžične mrežne kartice npr. ne podpirajo novejših varnostnih protokolov) in od praktičnosti uporabe. Jaz bi npr. izbral WPA(2) PSK protokol, kar pomeni, da samo izbereš geslo (ki naj bo malo bolj zapleteno, čim daljše z mešanico številk ter velikih in malih črk), nato pa mora vsak računalnik, ki se priklaplja na mrežo, to geslo poznati.

Mogoče še ena zanimivost, do katere sem prišel z meseci ubijanj: ruter je najmanj obremenjen s kakšnimi nezahtevnimi načini, npr. MAC naslov ipd. Jaz imam Belkin-preN in se je ves čas sesuval, dokler nisem izklopil vseh naprednih funkcij in mogoče bom moral izklopiti še šifriranje – ker to dodatno obremeni procesor v ruterju. Ampak, če tovrstnih težav ni, potem je PSK verjetno tipičen protokol, ki ga uporabiš (tudi najenostavnejši).

Meni je računalničar za geslo določil neko preprosto binarno število; torej ni nujno, da je geslo v binarnem zapisu?

Geslo je string/niz.

Am … Goran, to pa pomeni …

Da se še jaz “priklopim” na tole temo, ker imam podoben problem.

Starejši računalnik na katerem so še Windovsi 2000, je z internetom povezan preko ruterja. Ruter bi rad zaščitil z geslom (to znam), ne znam pa v W2K nastaviti gesla za ruter.
Mi mogoče lahko kdo pove kako se to naredi?.

Za vsa podobna vprašanja inu boljše odgovore napiši:

– Imam usmerjevalnik tipa (točna oznaka):
– imam brezžično kartico (točna oznaka):

Operacijski sistem na računalniku je:
servisni poporavki (SP) so:

Potem pa temu sledi vprašanje in s tem kvalitetnejši odgovori:

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

usmerjevalnik je Linksis WRT54GC-EU
kartica je ASUS PCI WL 138 G
Za SP pa mislim, da je SP 4

No potem imaš čisto pravi opremo in pravi SP na W2K

Torej na LinkSys usmerjevalniku si izberi:

– Wireless
– WIreless Security
– Izberi si npr.: WPA Personall
– WPA ALghoritms – kar pusti kot je (TKIP)
– WPA Shared Key – vpiši skrito geslo, pa naj ne bo ime/priiimek, temveč
nekaj bolj kompliciranega, npr. stavek: ToJeMojPrviLinkSYS

ostalo pa pusti kot je in samo še klikni na gumbek Save

Na računalniku poiščeš tvoj usmerjevalnik med spiskom brezžičnih omrežij,
sistem te bo vprašal za geslo za dostop in vpišeš: ToJeMojPrviLinkSYS

lp

Klemen hvala za trud in izčrpen odgovor.

Vendar je poroblem v tem, da v Windowsih 2K ne najdem nobenega spiska brezžičnih omrežij (enostavno ga ni). V XP je to nastavit enostavno, v 2000 pa zgleda da imam nekaj narobe 🙁

Nimam pojma kako mi to sploh lahko deluje nešifrirano.

Klemen hvala za trud in izčrpen odgovor.

Vendar je poroblem v tem, da v Windowsih 2K ne najdem nobenega spiska brezžičnih omrežij (enostavno ga ni). V XP je to nastavit enostavno, v 2000 pa zgleda da imam nekaj narobe 🙁 Tam so samo local connection

Nimam pojma kako mi to sploh lahko deluje nešifrirano.

Torej – brezžično kartico si vgradil v računalo ???
Instaliral si seveda tudi vse potrebne gonilnike ???

Če pogledaš v Control panel – System – Hardware manager – ali tam vidiš
tvojo wifi mrežno kartico ?? Ima mogoče kakšen rumen klicaj poleg ???

Skoraj ne vem več kaj si misliti 🙂
http://en.wikipedia.org/wiki/String_(computer_science)

Lp, Goran

Da, v računalniku imam brezžično kartico. Nisem vgrajeval sam, ampak so mi vgradili na servisu. Bom šel k njim, naj naredijo delo do konca.

Vseeno hvala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close