Najdi forum

Pozdravljene, kuharice!
Dostikrat prebiram v receptih o pristavljanju kvasa v mleku, kvascu. Rada bi vam le povedala, da jaz prav v nobenem receptu več ne pristavljam kvasa, pač pa ga enostavno nadrobim po moki (seveda mislim na kvas v kockah, npr. Fala) in zamesim. Rata čisto vsako testo, celo krofi ali potica. Kruh pa itak v kruhomatu delam samo s suhim, saj sem po začetnem preizkušanju ugotovila, da ni razlike.
Pa lepo se imejte!
Miranda

Doma imam vedno suhi kvas, za vsak primer, bom pa poskusila zamesiti testo po tvojih izkušnjah tu s svežim.

Seveda so rezultati isti, samo da testo na tak način navadno dalj časa vzhaja.

Morda, a jaz tega ne opazim. Ko sem nazadnje pekla krofe, sem testo mesila in hajala v testomatu, pa je tako naraslo, da je privzdignilo pokrov, predno sem opazila.
Miranda

Navadni kvas vzhajam, sem naučena, da ne gre brez. 😉
Vedno pa je na zalogi tudi suhi kvas, katerega ni treba, uporabim pa ga, če mi svežega zmanjka.

Hm, v kruhomatu se načeloma uporablja manjša količina kvasa, saj so pogoji za vzhajanje optimalni. Tudi jaz ga le nadrobim.

Koliko časa pa je potrebno, da se kruh v kruhomatu speče? Mislim od mešanja, do vzhajanja in peke? Kolikor vem, najmanj 3, tudi 4 ure. Moj kruh pa je narejen v dveh urah, če je sila, tudi manj. Seveda kvas posebej “stopim”.

Testo umesim in hajam ( s kvasnim nastavkom) v tisti okrogli tupewer posodi s pokrovom in prozornim okroglim okencem v njem. Zelo lepo vzhaja ne glede na temperaturo ambienta. Naraste do vraha in opozori z glasnim pokom, ko zgleda zmanjka zraka:)
Zelo sem zadovoljna. Lp

Ja Babi, tudi jaz s pridom uporabljam to posodo za vzhajanje. Sem bila tako navdušena, da sem kupila kar obe (majhno in veliko) in nobena ne sameva v omari :)))

Moj kruh je zamešan, vzhajan in spečen v eni uri. Pri ta hitrem programu je lepši in boljši kot pri dolgem programu. Tudi za kvas je vseeno ali je svež ali suh.

Ne, le dve uri. Pa saj ni fora le v kruhomatu, pač pa v drugačnem kvasu, kot je bil nekdaj. Ko so začeli prodajati tiste kocke kvasa, kot so danes na policah, se je govorilo, da ga ni potrebno več pristavljati z mlekom, in to drži za vse vrste in načine testa. Če tega nočete sprejeti, vaš problem, a dejstvo je, da je to nepotrebno delo. Upam, da me bo poslušala vsaj katera od novopečenih kuharic.
Tudi kuhinjo in kuhanje lahko posodobimo (kuharic pa očitno ne).

Miranda

Seveda lahko posodobimo marsikaj. Ampak ravno pri kruhu sem pa staromodna – malo zato, ker mi kruh predstavlja nekaj posebnega. Rada ga pecem in vedno me fascinira. V principu je samo moka, voda, kvas in sol – pa koliko razlicnih vrst kruha pride iz tega – tudi ce se omejim samo na belo psenicno moko. Po mojem mnenju kruh izgubi ce ga zelimo pripraviti zelo na hitro – ne recem da tak ni dober, odlicen je ce ga pojemo takoj.
Ampak tako kvasni nastavek, kot temperatura in cas vzhajanja, obdelava…. vse ima svoj smisel. Gre tudi brez tega, samo nekaj izgubimo, pa ceprav se nam na prvi pogled zdi da ne. Vidim da sem prav zafilozofirala. Bodi dovolj. Vsekakor sama vedno pripravim nastavek, tudi iz suhega kvasa, predvsem zato da se prepricam ali je s kvasom vse v redu.

MirandaS, saj ni stvar v tem, da ne bi sprejela kaj novega…
Vsaka je pac povedala, kako sama dela. S tem nisem hotela reci, da ne bom poskusila tudi kar v moko nadrobiti kvasa.
Sestra to tudi prakticira, recimo za pico.

Ko pecem, zelim narediti res najboljse in pri kvasenem testu je pravilno vzhajanje tisto najpomembnejse. Ko sem pred dnevi naredila pehtranovo potico, je svak rekel: Pa saj to je tako rahlo in lahko kot krof.
Potem se nehote clovek boji, kaj ce ne bo v redu.

Lani po novem letu je v Nedelu bil clanek kuharja, ki po Gorenjskem in v Ljubljani prireja kuharske tecaje. Namenjen je bil peki potice, predvsem pa hajanju. Nekaj postavk sem takrat napisala tudi tu. Dolocene stvari so cisto ovrzene, recimo sol, kvas, delovanje kvasovk… Sam je napisal, da bi se babice v grobu obracale, ce bi to videle:))) Na tecaju bi sama tudi poskusila, doma pa se tezje odlocim.

Malo je tudi arhaicnost, ki je v nas. Reklama za grosupeljski kruh s kislim kvasnim nastavkom, drozmi…tako vabljiva, domaca. Potem recepti priznanih mojstrov za Panettone, ko priporocajo vsaj polovico drozi zraven pivskega kvasa.

Spomnim se, ko so v obdobju mojih mladih let prodajali kvas na grame in se je doma susil, ob robovih postajal rjavkast in se je mama vedno bala, bo vzajal ali ne. Gotovo je bil nastavek preizkus, ce v redu vzhaja. Ce bi ga nadrobila kar v moko, bi se moko pokvarila, v primeru, da ne bi hajalo.

Prav gotovo so te nove kocke boljse, vsaj zdi se mi. Je pa se nekaj; skoraj vsi novejsi recepti imajo vec kvasa kot so zapisani v moji kuharici. Ni stvar v tem, da testo hitro haja in… vonja po odvecnem kvasu v pecenem testu nimam rada. Raje pocakam malo dlje in peceno testo disi po necem dobrem, plemenitem.

Imam posluh za zdrave spremembe; ce pa naredim nekaj dobro in preizkuseno, se pac tega drzim. Tudi pri raznih dodatkih smetani, kremam,.. zelatine, me ne potegne. Ce znam narediti dobro tudi brez tega, pac naredim, ceprav mi mogoce vzame malo vec casa. Vem, da se meni- upokojenki, ne mudi. Drugace je, ce si lahko ve skrajsate cas.

Joj, sem se razpisala, oprosti. Toda tvoj zadnji stavek …
Pri kuhanju se kako sprejemam koristne nasvete, se zlasti glede zdravih prehrambenih navad.

Lep dan Babi

Se opravičujem, če sem morda bila malo groba. Predvsem tebe, pa tudi ostale kuharice na forumu globoko cenim in se od vas ogromno naučim.

Ko si omenila pehtranovo potico, sem se spomnila na nekaj drugega in bi rada priliko izkoristila, da te vprašam za mnenje. Zadnjič mi je namreč soseda, tudi upokojena, povedala, da potico dela z meto namesto pehtrana, in da je njim to veliko boljše. Pa me zanima, če to poznaš in izkušnje? Predno se sama lotim probavanja in predno zraste meta….

Miranda

Da, Miranda, sem ze slisala za potico z meto. Tudi v testo za kruh jo dajejo, oziroma je meta ena od zelisc za ” kruh sedmih zelisc”.
Meni je vonj mete nekoliko mocan in osebno imam raje pehtran. Zato je se nisem delala.
V zeliscni kruh jo dam samo malo. Drugace pa sama razumem teh sedem zelisc tako: Daj v testo tista, ki so tebi vsec in v potico prav tako.

Svetovala bi ti, da poskusis mogoce najprej v kruhu in potem bos lahko sama presodila.

Pehtran da tako plemenito aromo. Je pa v mojem receptu 1 pest, ugotovljeno malce premalo; nisem skrta in dam za 500 g moke 2 dobri pesti.

Na balkonu mi je pehtran ze pognal, v sadovnjaku tudi.
Danes delam mole v skrniclju ( v pecici) in zraven je tudi malo pehtrana.

Lep dan, pri nas je res krasno. Ne morem verjeti, da se bo sfizilo Babi

Pri nas po receptu za pehtranovo potico pečemo potico iz melise. In je odlična, taka osvežilna.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close