Najdi forum

Kutinov sir

Za hiso imamo tako polno kutino, da se veje kar sibijo. Spomnim se, da je mama vcasih delala marmelado in zele. Marmelade nismo imeli radi, zele pa smo porabili za razna peciva. Potem smo nekaj let kar ponujali kutine, ce jih je le kdo zelel imeti. Zdaj pa sem slisala, da se da narediti tudi kutinov sir, ki je podoben zele bonbonom. Ali ima morda katera ta recept? Ali poznate se kaksen recept razen marmelade in zeleja?

Hvala za odgovore in lep podaljsan vikend.

Pomagati ti sicer ne morem, ker je ni več med nami, spomnim pa se, da je babica delala žele, kompot in kutinov sir. Ja, pa tudi marmelado, ki je ravno tako ni nihče maral.

Hej!

Vse sem pregledala, da bi nasla ta kutinov sir. Pa nic !!

Sama delam zele, ki mi prav pride; to, kar ostane na krpi pa umesam v skuto in porabim za v palacinke, dam v jogurt… ali pojem kar tako.

V knjigi pise, da z dodatkom kaksnega drugega sadja in prekuhanjem s sladkorjem, lahko naredimo okusno marmelado. To zate ni.

Sir naj bi bil trd, da ga lahko rezes in naj bi bil podoben zele bonbonom.
Po moji logiki bi morali nekaj te goste mase prekuhati z osnovo za zele, sladkorjem in limoninim sokom. Videla sem ze v trgovini v Italiji v licni leseni skatlici.

Sama naredim nekaj prozornega zeleja tako trdega, da z modelckom izrezem kot bonbone. Ni pa pobarvan:)

Glej, samo razmisljam.

Kompot tudi skuham z dodatkom visenj; zelo okusno, se zlasti ce dodam klincke in kardamom.

Lp Babi

Evo, našla sem kutinov sir v dobri stari Kalinškovi knjigi. Takole gre:
Nekoliko uležane kutine obriši, daj v lonec, nalij toliko vode, da so skoraj pokrite in kuhaj do mehkega. Potem jih olupi, pretlači skozi gosto sito in zmeri sok. Za liter soka natehtaj 70 dag do 1 kg sladkorja. Sladkorju dodaj malo vode in kuhaj, da se zgosti. Nato ga odstavi z ognja, zamešaj vanj sok, dodaj malo limoninega soka in mešak tako dolgo, da se kaplja soka, ko ga kaneš na krožnik, strdi. Namaži z oljem majhne plitve skodelice ali krožnike in jih napolni z vročim sirom. Nekaj dni naj sir stoji na toplem, da se osuši, potem ga stresi na desko, potreseno s sladkorjem, da se posuši še z druge strani. Nato ga zavij v bel papir in shrani v škatli v suhem prostoru.
Tako Felicita Kalinšek. Upam, da sem ti kaj pomagala.

Hej, Avena in DAKK!

Saj sem kar pravilno razmisljala:) Torej cele kutine in vse skupaj olupljeno in pretlaceno. Imam 4 kutine in bom naredila ta sir.

Povejte mi se nekaj: zakaj nekatere kutine ne disijo vec. Sestra je obrala celo drevesce pri prijateljih: vse malo crvive, kar me ne moti, ampak tistega tipicnega vonja ni. Kupila sem pa 4 od branjevke in takooo lepo disijo!

DAKK, tvoje disijo?

Lp

Avena, hvala za recept. Zdaj je na meni, da ga naredim (sir).
Babi, ne vem, zakaj kutine ne disijo, nase imajo vse tako lep vonj. Se spomnim tudi to, da smo vcasih kutinov sadez dali v omaro, da je perilo lepse disalo.
V tem, ko sem razmisljala, kaj narediti iz teh kutin, ki jih je letos spet veliko, mi je prijateljica, ki je tudi obcudovala naso kutino, prinesla knjigo, ki jo je nasla pri babici. V njej je pribl. 11 razlicnih receptov: Polnjene kutine po iransko, kutinov golaz, Kutinov napitek, Kutinova kasa, zele, krema, kompot, kutinovi poljubcki, kutinovi cokoladni bonboni, kutinov marcipan, kutinov preliv za sadno pecivo.
Naslov knjige je : Sadje za zdravje in prehrano; brigitte Kranz; Za dober dan;Presrnova druzba;2002
Ce katero zanima, pa lahko recepte tudi prepisem.

Lp

Tega se spomnim tudi jaz, da je babi dajala kutine med perilo, da je lepo dišalo. Sem pa ravnokar našla še recept za kutinov liker:

2 kg kutin operi in naribaj in iztisni sok. Soku dodaj 3 nageljnove žbice, malo koriandra, vanilije 3/4 kg s 1/4 l vode prelitega sladkorja in liter žganja. Daj v steklenico, zamaši in postavi za 15-20 dni na sonce. Nato precedi skozi gazo, napolni steklenice in zamaši.

Piše še, da na enak način lahko pripraviš tudi hruškovega. Saj, če se prav spomnim , ima tudi kutinov kompot precej podoben okus kot hruškov.
No , kar se mene tiče, so mi kutine najbolj všeč na drevesu, pa potem njihov vonj. Se pa ob kutinah vedno spomnim babice in tega, kako smo se enkrat smejali njeni varčnosti. Nekje je dobila nekaj kilogramov kutin. Predelala je vse, od njih ni ostala niti pikica. Na koncu je iz olupkov naredila še nadev za pito.

Tudi ta kutinov liker bom naredila. Ti pa ga lahko prides poskusit. Drugace pa ne bom tako varcna s kutinami, kot je bila tvoja babica.

Avena, zakaj ti lahko pises c,s,z s kljukico, meni pa ne gre vec? Vem, da od zacetka je slo, pa tudi babi ima iste tezave, opazam?!

Hvala za povabilo DaKK, jaz si ne pustim dvakrat reči :-)))
Kar se pa strešic tiče, ti pa žal ne znam odgovorit. Za ta problem sem že večkrat slišala, sama ga pa še nisem imela. Pa saj se razumemo tudi brez strešic.

Torej, dobrodosla cez mesec dni :)))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close