KUTINA
Dedi,hej!
Prebrala sem tvoj post in naj ti povem,da v nasi kuhinji se pretezno vse vrti okrog tega,kar nam da zemlja.Sami imamo lep sadovnjak in prostor za
vrt.Poskusali smo vse mogoce,toda na obali,ce nimas vrta ravno pri hisi,obiras samo se v juniju.Potem suuuusaaa!
Ne bos verjel,v kaj me je prisilil moj dedi,ki sicer slisi na ime nono.
Bila sva v Istri na dopustu(Dajla pri Novem gradu) in sva vsak drugi dan sla zalivat fizol v strocju v predmestje Kopra.Uspeh? Nikakav.Takrat sem mislila,da ne bom vec stopila v sadovnjak.
Grem pa rada in oberem vse,razen kar pustim za veverice in ptice in tudi predelam.
Z vrtom se vec ne ukvarjava.Zdaj raste travnata rusa.Pogled je lepsi.
Zdaj pa h kutinam.Sama redno delam zele in ga s pridom uporabljam.
Meso,ki ostane pa porabim z dodatkom sladkorja ali sladila kot cezano ali
za namaz za palacinke.Je silno preprosto in dobro.
Tudi marmelado lahko naredis.Nimam pa nobenega recepta.
Toda ne mores zgresiti,ce kuhas kot druge marmelade ali dzeme,mogoce dodas se kaksno drugo sadje za kombinacijo.Ne pozabi na kaksen klincek,malo cimeta,kardamom,to vedno prija.
Sicer vem,da bo to delala babi.Lepo jo pozdravi.
Recept za zele sem ze 2x napisala.Obakrat mislim Tori;ze pozimi in kasneje.
Prvic pod drugim imenom.Zdaj bom pogledala na iskanje in ce dobim jaz,bos tudi ti. V slucaju,da ne najdeva,napisem.Prav?
Zakaj delam zele?Prvic,je dober.Ce ga pogrejem,z njim premazem sadne
pite;potem je sadje kot pod ledom.Isti ucinek kot zelatina.
Sem pa napisala po originalnem receptu,zato je malo vec sladkorja.Jaz dam manj in se okus sadja bolj cuti.
TOrej se bereva.Lep pozdrav Babi
Dedi,to je dodatek.
Sem takoj nasla;takrat sem se podpisala Manja.Je vse natancno razlozeno.
Sladkorja pa jaz dam pol manj.
Zelo dobri so tudi zeleji iz malin,rdecega ribeza,kislih jabolk…ker hitro zelira. Tudi v kombinaciji s kutinami.
Kot sem ze povedala,zelo obogati z aromo,ce dodas malo cimetove skorjice,klinckov,malo limominega soka.
V iskanje vpisi:kutin zele in nekje na sredi ja Manja.
Mi je slo kar na smeh,ko sem brala in o nasem dojencku oziroma dojencici.
To so bili moji zacetki in sem bila kar malo skepticna,ce to sploh potem bere,zato sem se razveselila Torinega odgovora.Nisem pa necimerna,da bi potrebovala zahvalo.Toda ,ce se potrudis in napises,te le zanima,ce kdo
prebere.Bila sem zacetnik na racunalniku in zelo dvomljiva.Lp Babi
Prav lepa hvala… Vse sem našel in priznam,da bi lahko že prej uporabil iskalnik,pa se nisem spomnil.Veš s to zadevo se bom pozabaval kar sam,moja babi je umetniška duša in je najbolj srečna,če je do komolcev umazana od gline.
V dolgih letih skrbi za družino prenajedla kuhanja in zdaj je zbrala pogum,da počne kar jo veseli.Tako imamo pri nas malo spremenjen režim delitve dela in kar pogosto gospodinjim.Zanimivo je,da me to veseli,ker se do predlanskim nikoli nisem zanimal za kuho kako drugače kot z žlico v roki in krožnikom pred sabo.Življenje zahteva od nas,da se kar naprej prilagajamo in spoznavamo sami sebe…po težkih življenskih izkušnjah začutiš,da moraš nekaj spremeniti,se nekako na novo osmisliti,spremeniti vzorec,ki te požira in meni vrt in kuhinja pomenita prav to.Upssss,tala dežek me je spet malo potunkal v razmišljanje,ki SPLOH ne spada na ta forum,se opravičujem….
Tvoji posti so zelo,zelo brani,če nimam prav veliko časa običajno preberem samo tvoje in se potem,ko imam čas vrnem še k ostalim.
Pa še nekaj:moja umetnica je v štirih do petih urah zmazala skoraj cel pekač pitulic (razen enih treh,ki sem jih jaz za probo) .Zvečer je vprašala,če imam še kaj tiste zadeve,pa sem ji raje rekel,da sem spekel čisto malo za probo,da se mi spet ne zavleče v kakšno prav divje hujšanje….
LP in hvala
DEDI
Hej,dedi!
Res je,clovek mora vedno najti kaj za svojo duso.Poznam kar nekaj
predstavnikov mocnejsega spola,ki so se v pokoju spoprojeli s kuho in to
zelo uspesno.Prvic,znajo uporabljati zacimbe in zelisca,drugic,so zelo natancni in vsi tisti dodatki kot so vino,konjak …s pridom dodajajo.
Povej svoji umetnici,da je to,kar ona sedaj pocne,moja velika zelja.
Mogoce se mi bo to zimo uresnicila(delavnice).Tudi les me zelo privlaci.
Ko grem v drvarnico po drva za kamin,me dolgo ni,ker vedno gledam,kaj bi bilo uporabno se za kaj drugega kot za kurjavo.Svak pa dela iz lesa vsemogoce prav uporabnega. Cepljenje polenck za podkuriti je zelo sproscujoce.
Sem vesela,da so vama pitulice vsec.Jaz jih bom pripravila za srecanje. Dodala sem na panceti poprazen por,potem se popecene jajcevce,rdeco papriko(plod) in majhne bucke.Ena polovica bo z necim,druga pa z drugim.Bomo videli,kaj jim bo bolj vsec.Z vsem sem ze nadevala,razen s preprazenimi gobicami.Pride na vrsto.Spomladi so pa divji in gojeni spargeljni.
Tvoja kutina je verjetno res lepa.Zanimivo,da pri vsem,kar je moz zasadil,
smo na kutino pozabili.Jo pa se bomo .Upam,da bos te disece plodove s pridom uporabil.
Sicer se stavek,ki ti bo mogoce koristil(ne vem,ce sem v postu o zelejih napisala):
Ostanek kutin pretlacimo,dodamo nekaj sladkorja in skuhamo marmelado.
Marmelada bo boljsa,ce dodamo nekaj novih plodov.
No,to bi ze bil recept za marmelado.
Kutine lahko dodamo (na 1/4 narezane )tudi k pecenki,ko se pece.Aroma in okus zelo OK.
Ko nimam kutin,redno narezem kolobarcek ali dva limone.Deluje podobno,zlasti se,ce pecenko pred peko na tanko namazes z medom.
Lep dan zelim obema Babi
KUTINOVE KOCKE
Zrele kutine olupiš, nerežeš na koščke, v kozici zaliješ z vodo toliko, da so pokrite.Kuhaš dokler se ne zmehčajo, mehke spasiraš skozi cedilo, stehtaš in dodaš za enako težo sladkorja. Pri nizki temperaturi ponovno kuhaš toliko časa, dokler se masa ne zgosti.
Zliješ v pekač na ca 3 cm “debelo”. Na sobni temperaturi pustiš sušiti 2 dni. Po 2 dneh maso zvrneš na leseno desko ( ali s pomočjo deske obrneš v pekaču) in pustiš sušiti ( še z druge strani) še 2 dni.
Ko je dovolj suho posuješ s kristalnim sladkorjem, narežeš na majhne kocke in shraniš v pločevinasti škatli, med plasti položi povoščen papir.
(Butterbrottpapier, se dobi v DM).
Marmelada že brbota…Žele pride na vrsto v soboto,ko pride Pupa domov…
Lončarjenja se pa le loti.Dolgo sem malo posmehljivo gledal ženine poskuse uveljavljanja na sceni,ampak zdaj je in (notri) in vesel sem vsakega novega naročila.Ko ustvarja je mirna,srečna in zadovoljna,kar ji velikokrat zavidam.Je pa tudi res,da v hiši ni niti minute miru,stalno si nekdo nekaj ogleduje ali kupuje…
HVALA VSEM ZA NASVETE IN PRIPOROČILA,ČE BO ŠE KAKŠNO KUHARSKO SREČANJE PRINESEM POKUSIT!
LP
Hej,dedi!
To je pa tako:Zenske vzamemo svoj hobi zelo resno in iz tega nastane potem lahko dober posel.
Kdo pa je ta Pupa.Do zdaj sem poznala samo tisto iz Vrtickarjev,ali…
Pazi,da ti kaksna kaplja ne pade na roko,kar pece.
Jaz bom naredila tudi kandirane po zgornjih navodilih.Otroci bodo veseli. Lep pozdrav Babi
Pupa je ljubkovalno ime za mojo “najboljšo mladostniško napako”,mojo hči.Zdaj je že mamica,čez teden živi v Ljubljani,vikende pa z družino običajno preživlja pri nas.Ime ji je Manuela (na željo mami),prav vsi,razen mene,jo kličejo Manca.Ko je bila majhna se nisva zelo pogosto videla…Nekoč sem ji podaril lutko,punčko iz cunj in takim pri nas rečemo Pupa.Ko sva jo izgubila,je nastal pravi cirkus,češ zdaj ko nimam pupe,pa ne boš več prišel….in tako je moja Manca postala Pupa in oči jo je še naprej obiskoval.Spet ste me pripravile,da sem odšel daleč nazaj,ampak od spominov se ne da živeti.Zdajle si grem ogledat eno risanko,menda ROLI POLI,ker naj bi danes in jutri delal prav takšno hiško na drevesu,kot je v risanki.Ja tale frkolin me zna pa res “na kruh namazat”.
Iz kutin se da narediti tudi odlično srbsko “slatko”, če človek nima kakšnih težav s cukrom. Kutine (z muko, ker so tako pasje trde) zrežeš na čimbolj enakomerne kocke s cca 1,5 cm stranico, vržeš v kozico, posuješ z ENAKO količino sladkorja. Zelo počasi kuhaš in med kuhanjem NE MEŠAŠ, ampak samo stresaš. In pridno pobiraš pene, da bo čimbolj bistro. Ko pada s kuhalnice v težkih kapljah, je narejeno.
A kako se srbsko slatko konzumira, veste?
Zelo dobro je tudi iz borovnic, najraje imam pa tistega iz sliv – verjetno zato, ker ga je najteže pripraviti. 🙁
Hej,Kitty!
Ko kdo omeni srbsko slatko,se vedno spomnim,kako sem v Sarajevu pri srbski “tetki “prosila za se eno zlicko.Baje je to najvecja nespodobnost pri mizi! Moja dobra soseda to vse naredi.Kako konzumira?
Postreze pri kavi – samo eno zlicko,prosim!Pa svecana kosila.Jo bom vprasala,kako se. Lep pozdrav Kitty
Torej, ko človek pride v Srbiji na obisk, mu najprej postrežejo s slatkim. Kot je babi napisala, samo eno žličko smeš vzeti. Če si bogati hiši, ga iz navadnih kozarcev preložijo v posebno posodico iz kristalnega stekla. Za vsakega gosta je pripravljena žlička in velik kozarec vode. Včasih so žličke položene poprek prek kozarcev, včasih so na posebnem podolgovatem krožničku, odvisno od navad gospodinje. Gospodinja kroži od gosta do gosta, vsak vzame žličko in kozarec, zajame eno žličko slatkega, poje, popije nekaj požirkov vode in žličko spusti v kozarec, da se ve, da je že bil uporabljen.
Problem je v tem, da je dobro.
Odraslim ena žlička ponavadi zadošča, otroci smo pa imeli tako velike oči, da so nam na koncu, če smo bili “med domačimi” dovolili sprazniti posebno posodico. 🙂
Potem odraslim navadno postrežejo še s kavo in rakijo, če se je ne uspejo obraniti 🙂
A kdo slučajno še ni pobral vseh sliv in ga zanima recept za slatko iz njih?
Forum je zaprt za komentiranje.