kuskus
Verjetno še nisi poskusila tujega. Jaz sem jedla solato, torej kuskus, zmešan z zelenjavo, recept je bil zelo podoben mojemu, vendar tisti kuskus od prijateljice, ki je bil pač kupljen v Franciji, je bil bolj polnega okusa, bolj žlahten, saj ne znam opisati. Dokler nisem poskusila tistega, nisem vedela, da je jed lahko takooo dobra, moja je pač samo dobra. Zato bi rada kak boljši kuskus. Če ne mi še vedno preostane le nakup v Franciji …
Tu se pa motis. Poskusila sem ze tujega, celo vec razlicnih vrst in nekateri so bili celo slabsi od Zitovega, zato sprasujem, kaj ti pri njem ni vsec. Kako pa pripravis tole kuskus solato? Jaz kuskus najveckrat uporabim kot prilogo pri golazih ali pa namesto testenin z omako. Kakrsna koli druga ideja je dobrodosla.
Lep pozdrav, N.
No, ja, o tem, kdo se moti pri kakem okusu, bi se dalo debatirati v nedogled, a ne? Meni pač ni tako dober, kot tisti, ki mi ga je ponudila prijateljica (pa še znamke ne vem).
Kuskus imam sicer rada v jedi, ki je nekakšna različica tabule, nekateri ji kar rečejo tabula. Malce pokuhan kuskus (pribl. 10 min) stresem v skledo, pustim minuto ali dve, da se ohladi. Medtem pa na kockice narežem paradižnik (z žagico se rajši reže kot z “gladkim” nožem), papriko, včasih tudi svežo kumaro, peteršilj, vse to dodam kuskusu, malce posolim, popopram, dodam malo kisa, žlico ali dve olivnega olja (naši doma imajo radi tudi pikec bučnega olja). Enkrat sem dodala tudi fižol iz pločevinke, kar tako, meni je fižol všeč, pa je bilo kar dobro. Vse sestavine dobro premešam, da se okusi prepojijo, in pustim počivati kake pol ure, morda tudi uro. To je to. Nadvse preprosto in zelo dobro.
Ker ne jem mesa, zraven ponudim tuno iz pločevinke ali dimljeno, sušeno postrv (pripravljamo jih doma, kupljene mi niso všeč), pečeno postrv (pečemo jih samo na žaru, zato je riba suha in zraven zelo paše taka sveža solata; ocvrte postrvi (v olju) ne maram – navadnega olja ne prenesem, olivno pa temu ni namenjeno).
Če želiš kanček pikantno solato, ji dodaj kak feferon, morda dva manjša, ščep popra več, naribano limonino lupinico. Jaz nisem ljubitelj pekoče oz. pikantne hrane, zato ne upam reči, kako se obnese pikantnejša različica.
Pa tudi ideja za prilogo ni slaba. Tudi jaz ga dostikrat uporabim za prilogo k “svojemu” golažu. Moj golaž: na čebuli podušim zelje, dodam na velike kose narezan krompir ali dva (večja), na večje četrtinke narezano korenje, stročji fižol, naredim približno tako mešanico, kot se izide v sezoni. Vso zelenjavo dušim, je ne kuham. Zdi se mi boljša, ni tako oprana. Zelenjavo imam nalašč v velikih kosih, ko so podušeni, je zelo prijeten okus, ko ugrizneš v mehko, sočno sredico, zato krompirja in korenja ne sesekljam, večji krompir tako razrežem na pribl. 8 kosov. Ko je krompir kuhan, dodam paradižnik (pelate ali paradižnik v koščkih – pomito), malo zalijem, da ni čisto suho, začinim. To je to. Včasih v jed dodam prej pokuhane koščke sojinega mesa, drugič pa zraven ponudim rjavi riž, pripravljen po milansko (dušen na čebuli, ne kuhan v vodi), ali pa kuskus.
Nisem pretiran ljubitelj testenin, zato se te znajdejo zelo redko na mizi, zraven pa ponudim omako iz bučk in koščkov sojinega mesa. Je kot nekakšna bolonjska omaka, le da je sojino meso. Bučke v koščkih uporabim za “maso”, podušim jih na čebuli, naredijo mi gostljato jed, zato mi je ni treba zgostiti z moko. Nobene omake ali “golaža” ne delam z moko. Vse zgostim z bučkami, podušenim zeljem, glavnatim (ne brstičnim) ohrovtom, tudi prej popečeni in nato na kockice zrezani jajčevci se krasno obnesejo, zgostijo jed. Če so pa jajčevci sami, jim dodam paradižnik, malo sojinih koščkov in imam novo omako. Včasih bučkam in jajčevcem dodam namesto soje kar šampinjone (iz pločevinke, je hitreje), malo paradižnika, zraven pa spet lahko riž, kuskus ali pa le skledo zelene solate.
Lp.
Fizol v kuskusu sem tudi jaz ze probala pa mi ni bil prevec vsec, kako gre pa krompir zraven si pa tudi ne znam predstavljat. Nekako mi ne pase zraven. Okusi so res razlicni. Drugace so mi pa vsec tvoji predlogi. Tale solata zveni prav dobro. Bom morala kmalu probat. Ko si napisala ime solate mi je na misel prislo, da mogoce isces “bulgur” in ne kuskus. Za tega pa ne vem, kje se ga dobi, morda v trgovinah z zdravo prehrano. Ker ne poznam dobro vseh imen sem kar skopirala vrstico iz cook’s thesaurus-a (ce rabis prevod, povej – ampak bo verjetno malo manj natancen)
bulgur = bulgur wheat = ala = birghil = bulgar = bulghur = burghal = burghul Pronunciation: BUHL-guhr or BOOL-guhr Equivalents: One cup of dry bulgur yields about 3 cups of cooked bulgur. Notes: Bulgur is made from whole wheat that’s been soaked and baked to speed up the cooking time. It’s especially popular in the Middle East, where it’s used to make tabouli and pilafs. Bulgur comes either whole, or cracked into fine, medium, or coarse grains. To make your own: Bring to a boil one part rinsed whole wheat berries plus two parts water or other liquid, then simmer the berries are tender (about one hour). Spread the berries on a cookie sheet and bake in a 225° F oven, stirring occasionally, until dry (about one hour). Grind in a blender or crush with a rolling pin. Substitutes: cracked wheat (takes longer to cook) OR couscous OR quinoa (especially in tabouli) OR wheat berries (This works well in tabouli, but the berries need to be cooked first) OR rice OR couscous
kuskus: Made from coarsely-ground, precooked semolina, couscous is a refined durum wheat flour that’s been rolled into thin strands, crumbled into tiny pieces, steamed and dried. Light and quick, couscous is good in salads as a side dish or combined with sauteed veggies. (http://www.globalfoodmarket.com/cgi-bin/gmpshops/catalog/semed.htm)
Drugace pa podobno kuhas – vsaj zelenjavni del, tudi jaz ne maram gostenja z moko, obicajno raje uporabim ogromno cebule in razlicno zelenjavo, zelenjavne juhe rada zgostim z jajckom v kisli smetani. Dusenje zelenjave in riza je sploh zakon. Imam pa zelo rada testenine in omake zanje so skoraj vedno v stilu “pospravljanja hladilnika” – noter pade skoraj vse kar najdem.
Upam da si tudi ti dobila kako idejo.
Lep pozdrav, N.
Tako kuskus kot tudi bulgur dobiš v Kalčku. Več info pa lahko najdeš tudi na http://www.kalcek.com
Dober tek &lp
Forum je zaprt za komentiranje.