kus kus
Hej! tudi jaz sem jedla kus kus, v tuniziji in moram rečt da sem bila ful navdušena, oziroma sem še! za meso pa res ne vem, ali je bilo goveje ali pa kamelje…..pa saj ni važno, bilo je kul!
Zraven je bilo ogromno zelenjave, če se prav spomnim celo grah….hja, za sldico pa so bile baklave, ampak ne takšne kot jih pečemo mi doma….bile so čisto posebne oblike, v bistvu so bili žepki v obliki trikotnika in na obeh koncih zviti v tak trd špic. V sredini seveda orehov nadev in sladko, sladko…… seveda se ne spomnim več tako natančno, saj sem bila še majhna 🙂
Me je pa zelo navdušilo naslednje: enkrat smo na safariju dobili za večerjo palčinko, prepognjeno na polovico in z vseh strani dobro zapečateno (prilepljeno), ampak ko si začel jesti, je bilo v sredini spečeno jajce na oko…..mislim, presenečenje na višku! pa še kaj takšnega se je našlo…..
jaz pa si včasih naredim kuskus za zajtrk, skuhanega na slakem moštu in z dodatkom rozin in cimeta. jaboka narežem na krhlje in jih polagam na kuskus, ki ga dam v nepregorno posodo. Vse skupaj zapečem v pečici, da jabolka dobijo barvo in pričnejo dišati. Jem skupaj z navadnim jogurtom.
Če bo kdo poskusil – je nekaj čisto posebnega!
LP Zala
Draga Tora, veseli me, da ste se vse tako potrudile okoli kus kusa. Vidim, da je bila osvežitev teme koristna tudi za druge.
Glede mene pa, ja jaz sem malo bolj tradicionalna in sem sklenila, da bom namesto kus kusa še vseeno raje kuhala našo dobro domačo, rumeno polento iz sirka (koruze, pa ne instant). Babi že ve kako je to dobro. Taprava, ne redka kot jo kuhajo ponekod, apak trda, lepo zvrnjena na lesen lopar (desko) in narezano s cvirnom (sukanec).
No, zaradi vašega truda pa bom poizkusila tudi kaj iz kus kusa.
Vsem lahko noč.
Hej,Karolina! Ja,s cvirnom narezana in vse kar spada zraven.Hvala za pozdrav z Dimisca v Spacapane!!
Petra,to je moka iz bele koruze(laska,furlanska-nona je samo to upostevala).Kuha se kot vsaka polenta,ne istant,dolgo,da se napravi skorja in odstopa od sten posode.Skorjo smo redno pojedli!!Jo zvrnes na lopar.Nato vzames nitko,das pod polento in potegnes navzgor pa se enkrat,da dobis kriz,potem lahko se na manjse kose.Ce imas zraven malo stopljeno domace maslo s tropinami(mi recemo morca),polijes in se parmezan natrosis…uf,je to dobro;ali pa popecena panceta!
Karolina,sem prav povedala!? Popravi,ce kej fali.
Na srecanje bom prinesla to moko s sabo,da bomo skuhali k polenovki,le kuharja bomo dolocili,ker se mesa in mesa…
Lep dolg vikend vsem po vrsti Babi
Bila sem v Kalčku in tam imajo v enem predalu “ta pravi” kus kus in še malo bolj grobega – bulgur, če sem si pravilno zapomnila. Natehtajo ti kolikor hočeš. Zelo se mi je mudilo in ga nisem uspela kupiti, ga pa definitivno bom in poročam, če je res toliko drugačen kot Zlato polje:)) V Kalčku trdijo, da tista instant zadeva nima veze s tapravim kuskusom:)))
Sem pa našla še nekaj podatkov o izdelavi in poreklu kuskusa. Jih kasneje prepišem. Zdajle me ata peljejo v kino, ker mam rojstni dan:))
LP Barb
Hvala za čestitke Babi. Se opravičujem, ker mi ni uspelo si prej izboriti prostor pri računalniku, tako šele sedaj pišem o kuskusu:
Torej. Da naredijo kuskus, moko poškropijo s slano vodo v posodi in potem z rokami obdelujejo s krožnimi gibi dokler se ne naredijo majhne grudice v obliki kroglic. Te kroglice nato presejejo in posušijo, da se oblikujejo majhna zrnca.
Kuskus je igral zanimivo vlogo v srednjeveški Franciji. V Vivendier, nekakšna francoska kuharica iz 15.ega stoletja, obstaja recept za kuskus, vendar ga imenujejo “smešni riž, ki ga kličejo ponaredek”.
Tradicionalno se kuskus kuha v posodi “couscoussier”, ki je neka vrsta posoda za kuhanje na pari. Včasih so golaž, ki naj bi ga servirali s kuskusom kuhali v ponvi pod kuskusom. Doma isti učinek dosežemo, če ga prelijemo z vročo vodo, solimo in pustimo pol ure ali še dlje pokritega pri miru. Samo občasno ga malce razrahljamo.
Če ga najprej malo popražimo dobi čudovit okus po oreških. Uporabimo ga lahko kot glavno jed, prilogo, solato ali sladico.
Za vsakih 125g kuskusa potrebujemo 250ml tekočine, kar je dovolj za eno osebo. Zahteva precej začimb.
Zraven je še zanimiv recept. Vodo za kuskus pripravimo s tremi vejicami svežega rožmarina. 20min jih kuhamo v vodi in še 10min jih pustimo namakat notri in potem odcedimo. 10g lešnikov (vsakih 125g kuskusa 10g lešnikov) grobo nasekljamo, popražimo na 200stC za 5min in hkrati dodamo kuskusu rožmarinovo vodo in lešnike. Nisem še probala sliši pa se zelo zanimivo:)))
Ker je kuskus pravzaprav moka in voda se da precej eksperimentirat z njim. Tudi otroci lahko sami ustvarjajo svojo sladico in poskusijo dodati med, malo smetane, suho sadje, sadni pire….
Kasneje bom napisala še kaj o bulgurju, tiste knjige nimam s seboj. Videti pa je bil le kot bolj groba zrnca. O okusu pa poročam, ko mi uspe oboje preizkusit. Sem pa včeraj naredila solato iz kuskusa in je zelo dobro izpadlo:)
LP Barb
Sem preverila še Bulgur. V bistvu je takole. Kuskus je še najbolj soroden testeninam in je kot sem napisala prej narejen iz pšenične durum moke.
Bulgur pride pa bolj groba zadeva. Skuhajo oluščena pšenična zrna, jih posušijo in zdrobijo. Ima bolj okus po oreških.
Za oboje je torej osnova “bel moka” tako bolj na splošno rečeno in je tudi njuna “zdravost” temu primerna.
Tako da Babi, lahko prijateljem poveš, da se sicer prehranjujejo zanimivo, a nič bolj zdravo kot s testeninami in žganci:)))
LP Barb
Hej,Barb!
Zelo zanimivo in zdaj mi je marsikaj bolj jasno.So me pa fascinirale Africanke pri pripravi teh zrnc.Tako spretno znajo sukati roke.Veckrat sem videla v dokumentarcih.
Uporabljam ga ze kar nekaj casa in zame je pac prijetna sprememba ob drugih zitaricah.
Prijatelji so pa res pred pol leta zaceli odstranjevati iz omar vse drugo,mislec,da je to najbolj zdravo izmed zitaric.
Meni je pira tudi zelo vsec,pa prosena in ajdova kasa(zdaj so jo sicer zafurali).In ovseni kosmici so moj priljubljen zajtrk.
Bulgur pa se nisem zasledila.
Pravis,da je malo popecen kuskus se boljsega okusa;saj so razna jedrca tudi boljsa popecena.
Enkrat sem ostanek ze pripravljenega kuskusa zvecer malo pogrela na malo olja in pozabila predolgo na plosci.Naredila se je zelo okusna skorjica.Bilo je res dobro.Vidis,kako pridemo z napakami pri kuhanju do zanimivih novosti.
Hvala za prispevek in lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.