kus kus
Včeraj sem prvič skuhala in jedla kus kus. Naredila sem ga po navodilu iz vrečke. (kuhaš 3-5 minut v slani vodi z dodatkom olja). Posregla sem ga z mesno omako. Stvar ni imela nobenega okusa ne dobrega ne slabega. Prav razočarana sem nad to jedjo.
Mogoče nisem naredila kaj prav? Je vam to dobro? Če je to to se pri nas ne bo več jedlo.
Nasvete prosim!
pozdrav nona Karolina
kus kus verjetno samo kuhan v slani vodi res ni bog ve kaj!? na forumu se je o kus kusu ze precej pisalo-mislim,da tam nekje junija. jaz ponavadi delam tabule-to je “solata” iz kus-kusa. kus-kus samo namocim v mlacni vodi za cca 20 min. v solato pa se narezem paradiznik-na kocke,veliko petrsilja.okisam z olivnim olje,sol,poper, sok limone. to je osnovni recept-sicer se pa lahko doda zelenjava “prosto po presernu”!:) lp petra
Petra, to je pa ekspres odgovor. Hvala!
Sedaj pa še nekaj. Poizkusila sem si sama poiskati kaj o kus kusu z iskalnikom. Pa mi ni šlo. Kaj češ, sem že pozna srednja generacija.
Šla sem na iskanje, napisala kus kus in dala išči. Pa mi je pokazalo ene kreme za torte, pa pečenje kruha in to samo današnji datum. Ne znam najti in pika. Pomagaš?
ne sekiraj se!! tudi jaz sem to naredila. tudi jaz sem srednja generacija,a to nima nic s tem!! izgleda,da nekaj ne dela! probala sem parkrat,a ne gre!! pocakaj malo,ali pa probaj jutri. napisi kus-kus,potem pa isci na tem forumu,pa vse besede,potem pa se vsi datumi…mislim,da je bilo enkrat junija!? doma imam knjigo z recepti o kus-kusu! ce ne bos nicesar nasla,ti v ponedeljek napisem kaj iz te knjige!! o.k.? lep vikend petra
Tisti Kus kus, ki je v taki zeleni prozorni vrečki (od Žita mislim) res ni bog ve kaj. Zadnjič sem v Leclercu naletela na enega druge firme in je neprimerljivo boljši. Sicer pa naredim ponavadi kus kus v solati ali pa kot rižoto. Zelo dober je z bučkami:
narediš kus kus kot piše na navodilih. Ko je gotov dodaš malo masla in premešaš. Jaz ga včasih ne skuham na vodi ampak dam namesto vode govejo juho.
No potem naribam bučke in jih malo podušim s česnom in začimbami. potem pa zmešam s kuskusom. Super in hitro. Pa še naši dve tamali jesta, sicer sta zelo zbirčni okrog zelenjave.
Lp Barbara
Ojla! Kuskus uporabljam kot prilogo (zmešan s posebej popraženo in začinjeno zelenjavo), prima pa je tudi sladica. Takole gre:
V 5 dl mleka stresite 5 dkg sladkorja, 2 vanilijeva sladkorja, dodajte 8 dkg masla, solite, zavrite. Odstavite in vmešajte vrečko kuskus-a Zlato polje. Pustite stati pokrite, da se skoraj ohladi. Vmes nekajkrat premešajte.
Še mlačni masi primešajte 3 rumenjake, 2 žlici ruma, nastrgano lupinico limone, 30 dkg odcejenega sadja iz kompota in začinite s cimetom. Na koncu v maso previdno vmešajte sneg iz 3 beljakov.
Maso stresite v pekač in pecite 40-50 min pri temperaturi 180-200. Sladico še toplo postrezite. LP Daša
Pozdravljena!
Jaz dam kuskus tudi v juho namesto zakuhe, pripravim pa ga po navodilu na vrečki (ga ne kuham, samo vsujem v krop, dodam malo masla). Kot prilogo pa ga naredim tako, da ga “kuhanega” popražim na domači zaseki s česnom – moški svet je nad takšno prilogo fil navdušen. Pa z zelenjavo (glej zgoraj – bučke), v solati . . . . Poskusi, nekaj ti bo zagotovo všeč.
Dober tek!
Staša,
to kar mi kupujemo kot “kus kus” je le pšenični zdrob iz durum pšenice, obdelan na poseben način.
Kus kus (tak pravi, maroški ali tunizijski) pa je JED iz zelenjave (paradižniki, bučke, koleraba, čičerka v glavnem) in mesa (piščanec, riba, jagnjetina, škampi, merguez, itd), ki jih jemo skupaj s “pšeničnim zdrobom iz durum pšenice, obdelanim na poseben način”.
Je se iz glinene posode z rokami (mi v zahodnem svetu pa seveda s priborom).
Priprava je precej enostavna, kuha se pa celo dopoldne, okusno je pa toooolk, da dol padeš. Jaz bi pravi maroški kuskus (cous cous ali couscous) lahko jedla vsaj enkrat na teden (kar tudi storim, ko grem za dalj časa v francijo).
Sicer pa lahko “približen” približek lahko probamo v LJ v maroški restavraciji, a to ni to.
Maya,
Torej je naš kus kus le en del maroške oz. tunijske jedi, ki se v celoti (torej v kombinaciji z zelenjavo in emsom) imenuje kus kus? Razlike med enim in drugim kuskusom (torej našim “kuskusom” in “zdrobom obdelanim na poseben način”, ki je sestavni del afriške jedi kuskus) torej NI?
Mimogrede, kaj pa je to merguez?
LP, Staša
Merguez so take dobre tanke in dolge klobasice iz jagnjetine (prave so samo iz jagnjetine in nobenega drugega mesa), so “suhe (niso mastne) in so prijento začinjene. Seveda lahko dobiš bolj ali manj začinjene (pekoče). Najboljše pa so popečene na žaru in dodane v “celoten kuskus”. Pri nas se jih žal ne dobi. Res škoda, sem upala, da jih bo francoski trgovec na rudniku uvedel, pa jih še ni…
Hej Stasa
Jaz tudi pripravljam kuskus kot je opisala Maya in mi je vsec.Vcasih umesam k zelenjavi tudi meso,vcasih samo zelenjavo in dodam mesu kot prilogo.
Toda priprava osnove(teh zrnc) je industrijsko razlicna.V bistvu je to res zdrob iz durum psenice.Toda domacinke ga pripravljajo rocno.In kuha se res dolgo,ker ni instant varianta. V nasih trgovinah pa je.
Poznam razliko nasih in nekako ta pravih.Se vedno pa to ni rocno obdelano.Tisti je pa verjetno najboljsi.Zrnca so malo vecja od industrijskih.
Stasa,pravilno.Kuskus je afriska mediteranska jed iz zdroba ,zelenjave, mesa in pikantne omake.Podobno kot bi rekli riz in rizota.
Lahko jemo kuhan riz,lahko samo tale kuhan zdrob,lahko pa dobro italijansko rizoto,ki je slastna ali kuskus ,ki je tako pripravljen res dober.
To sem sprasevala ze spomladi,kaksna je razlika med zdrobom in kuskusom,ker moji prijatelji mislijo,da se zelo zdravo prehranjujejo,odkar so odkrili kuskus in mi ne vejamejo,da je isto kot bi skuhali zdrb na vodi(po vrednostih).
Mimogrede,Intesov zdrob je edini,ki je iz durum psenice.Vsaj na drugih zavitkih se nisem opazila te oznake.Je v licni vrecki s prijetno slikico.
Lep pozdrav Babi
A,po okusu ali formi? Ze Intesov ima malo vecja zrnca ko drugi zdrobi(vsaj se mi zdi,kupujem samo tega),kuskus pa se malo vecja.Ampak okus je tudi drugacen.Tu bi moral ze strokovnjak nastopiti in nam razloziti.
No,jutri bom res poskusila ta zdrob narediti po navodilih za kuskus.
Po mojem bo packarija,ampak zdaj me ze posteno muci.In prvic,ko grem cez, bom kupila takega uvozenega iz Tunizije. Potem prinesem na srecanje,pa bomo sprobali. OK?
Da pa sva imeli obe v mislih Intes ,je res dusevna povezava.Saj me bo se prepricalo,da to obstoja! Pozdravcek Babi
Pozdravcek Babi
Spodaj je zbrano, kar je bilo o kuskusu napisanega na forumu. Nona Karolina, upam, da ti bo tole vrnilo veselje. Staša, enkrat je nekdo napisal cel recept za maroški cous-cous in res je dobra ideja za kakšno srečanje. Enkrat je Babi vrtala z vprašanji o ozadju kuskusa, pa ni bilo pravega odgovora. Tudi mene zanima, koliko in zakaj je kuskus “boljši”, “bolj zdrav” ali nevemkakšen od pšeničnega zdroba. Res pa je, da je okusnejši in bolj enostaven za pripravit.
Še mala anekdota: Za prilogo sem hotela narediti krompirjeve polpete, tj. surov nariban krompir, jajce ipd., spečeno v ponvi na olju. Žal ni šlo, bilo je trdo, v sredi surov krompir. To moraš delati čisto na koncu, zato je družina že sedela za mizo pred krožniki, vse drugo je bilo že servirano, ko mi je postalo jasno, da ne bo nič z mojo prilogo. Odprla sem usta, da bi rekla, da bomo danes kar kruh jedli, ko sem se spomnila na kuskus. 1/2 litra vode hitro zavre, za tistih nekaj minut, kar mora stati, sem otroke poslala v klet po vino… Preden so zopet vsi sedeli za mizo, sem jaz že nalagala kuskus na krožnike. Skupaj z omako od mesa je bilo čisto v redu, praktično nihče ni opazil, da se je meni kosilo sesulo tik pred zdajci.
LP Tora
Kuskus
Kuskus nastane iz durum pšenice (S od Sahare, J pa iz prosa), in sicer iz pšeničnega zdroba. Ko pšenico zmeljejo, nastane najprej pšenični zdrob, ki ga potem “prevlečejo” s plastjo moke, da se delčki med kuhanjem med sabo ne sprimejo. Postopek je originalno sicer bolj zakompliciran (kot ga poznajo Arabci), se pa je marsikaj olajšalo z mehanizacijo. Navadno se ne kuha, ampak se ga poškropi s slano vodo in ko nabrekne, se ga pari v cedilu
Kus kus zna bit sam po sebi res precej nezanimiva hrana, zato pa se ga uporablja kot prilogo oz. osnovo za razne, predvsem zelenjavne jedi. Rabi veliko zelenjave, po moznosti pecene na zaru. Prednost je v hitri pripravi.
Maroški cous-cous
Za 6-8 oseb:
250 g čičerke
1 kg govedine brez kosti
6 pikantnih suhih klobas
6 piščančjih beder
meso mladega jagenjčka
2,5 dl olivnega olja
6 čebul
2 jušni žlici pikantne omake
sol, poper
4 korenja
4 manjše repe, lahko kolerabe
3 paradižniki
1 kg cous cousa
60 g masla
4 bučke
6 žlic rozin po želji
Nareži govedino/teletino, jagenjčka, po želji bedra (vsaka oseba dobi po en kos vsake vrste mesa). V nekaj minutah jih na hitro popeči na olivnem olju. Dodaj nalistano čebulo, pikantno omako, sol in poper. Počasi dodaj na kolobarje narezano korenje, na kocke narezano repo (pribl. 2×2 cm), narezan paradižnik in čičerko. Prekrij z vodo in pusti narahlo vreti pribl. 2 ½ ure. Nato dodaj na kolobarje (ali polkroge) narezane in neolupljene bučke in suhe klobase ter kuhaj še pribl. 30-45 minut. Lupina pri bučkah preprečuje, da prehitro ne razpadejo. Po navodilih pripravi cous cous. Omako in cous cous daš ločeno na mizo, kjer si vsak vzame toliko vsakega, kolikor želi. Po izvirnem receptu je treba cous cous potresti z rozinami.
Namakanje: 12 h; priprava: 1 h; kuhanje: cca 3 h.
To je originalni recept za pripravo cous-cousa, kot ga pripravljajo v Maghrebu, v Franciji cous-cous pomeni to edino jed. V knjigarni Vale Novak imajo odlično knjigo z naslovom Cous Cous (v angleščini).
Možnosti za uporabo kuskusa
Kus kus lahko pripravite v solati, tako da hladnemu dodate na kocke narezano zelenjavo in prelijete s solatnim prelivom; lahko tudi v sadni solati.
Pri nas se najbolje obnese kot priloga h kaki smetanovo/zeliščni omaki, zelo paše zraven peteršilj.
Čeprav se izogibamo ocvrti hrani, so kus-kusovi ocvrtki božanski.
Kuskus z zelenjavo
Varianta ala Babi: Razno zelenjavo (bucke, por, jajcevce, mesnato papriko, malo rukule, petersilj, cesen) poprazim na olivnem olju, včasih pa specem na zaru ali v voku, da je vse se malo hrustljavo. Popram, solim, dodam cesen, petersilj. Vmesam v kuhan kuskus. Dodam se na kocke narezan zrel trd paradiznik ali polovičke češnjastega paradižnika. Postrezem k omakam, mesu na zaru.
Varianta poletna glavna jed: Lahko ga naredis kot glavno jed s popecenimi buckami, papriko, melancani, ciceriko, mladim kozjim sirom in nasekljanim petersiljem ali koriandrom. Za preliv uporabi mesanico olivnega olja in limone.
Kuskus z maslom
Kuskus stresem v vrelo vodo, dodam žličko masla in pustim, da se napije vode, šele potem ga pražim. Dodam malce več masla, kot piše v navodilih na embalaži. Pražim tako dolgo, da med stalnim mešanjem popolnoma razpade in dobi lepo zlato rjavo barvo. Razlika je vidna v tem, da ko se napije vode, se naredijo kepice, kus kus ima se vedno svetlo rumeno barvo. Med stalnim mešanjem in večjo količino masla lepo razpade in potemni. Takega imam najrajši.
Kuskus kot rižota
Najprej prepražim in rahlo podušim poljubno zelenjavo, dodam malo pelatov, zalijem z vodo in malo vina. Potem zraven stresem kuskus brez posebne predpriprave, malo zalijem, če je potebno. Tekočine mora biti toliko, da kuskus še ni pokrit z vodo, se pa voda vidi. V pokriti posodi dušim cca. 5-7 minut, vsekakor pa manj časa kot riž. Približno takrat, ko se vsa voda vpije, je kuhano. Nato še poljubno začinim.
Jaz sem jedla kus-kus v Tuniziji. Moram reči, da bolj grozne jedi še nisem jedla. Bila sem že marsikje po svetu in povsod se prilagodim prehrani, kus-kus pa imam še sedaj v neprijetnem spominu. Vem, da sem žvečila in žvečila in sem imela vedno več v ustih… Meso primešano je bilo neznanega izvora….Saj ne vem ali je bila kuhana stara kamela ali kaj. Nihče več me ne pripravi, da dam v usta kus-kus.
Meni je pa pravi maroški ali tunizijski kus kus (zaradi “poklicne deformacije” sem kar precej v stiku s francijo, francozi, maročani, itd.) najboljša jed na svetu.
Ampak res najboljša.
Pa še precej zdrava, če je res pravilno pripravljena (tisti recept zgoraj je sicer dokaj avtentičen, a še vedno zgolj približek)…
Forum je zaprt za komentiranje.