Kus kus-za poznavalce
En kar prevec soncen pozdrav !
Kar skrbno sem pregledala starejse poste,da bi kaj nasla o kus kusu,pa nisem.
Sama ga uporabljam ze dolgo in tudi pogruntala nekaj kombinacij;torej me recepti ne zanimajo,saj je vse zelo preprosto in hitro narejeno.
Zanima me nekaj drugega:ga imate rade,kako vam je najbolj vsec,ga pristevate
med zivila “zdrave prehrane”?
Veckrat sem v dokumentarcih videla domacinke,kako same z dlanmi delajo kus kus. Na vrecki Zlato polje pise:kus kus psenicni zdrob durum.Malo sem v zadregi.Tudi na Intesovi simpaticni embalazi za psenicni zdrob(imam ga najraje)
pise:psenicni zdrob iz durum psenice,ali nekaj podobnega.Seveda zo zrnca drobnejsa.Kaj je potem kus kus v bistvu isto zivilo z vsemi lastnostmi kot zdrob?
Vesela bom,ce mi kdo odpise in potesi mojo radovednost.
Pa se nekaj.Danes sem spet kupila res krasno sladko albuminsko skuto iz mlekarne Planika,Kobarid.
Deklaracija:sveza albuminska skuta,vsebuje 28% suhe snovi in min.12% mascobe v suhi snovi.Brez dodatnih konzervansov.Zanima me,ce se v ostalih krajih Slovenije dobi.Drugace si jo ponesem na pocitnice s sabo,ker jo imam zelo rada. Najlepsa hvala za odgovore in lep dan Babi
Da, tako je… Kus kus nastane iz durum pšenice (S od Sahare, J pa iz prosa) in sicer iz pšeničnega zdroba. Ko pšenico zmeljejo, nastane najprej pšenični zdrob, ki ga potem “prevlečejo” s plastjo moke (da se delčki med kuhanjem med sabo ne sprimejo). Aja: postopek je originalno sicer bolj zakompliciran (mislim, tak, kot ga poznajo Arabci), se pa je marsikaj olajšalo z mehanizacijo…
Lela,hej! Nisem zivilski tehnolog,da bi ti lahko natancno odgovorila.Albumin je v vodi hitro topljiva globularna beljakovina.To je medicinska razlaga.
Vec ne vem.Sem pa pred nekaj dnevi prebrala na tem forumu,da je to prava skuta,ostalo so pa sircki.Ne najdem,kje in ne vem,ce je to tocno.Govora je bilo o isti skuti.
Jaz jo kupujem ze dlje casa.Je sladka,podobna it. Ricotti po okusu,kompaktna
in imenitna za skutine jedi in za jesti z zlico.Ker nima kislosti,,jo lahko po zelji pokapljas z lim.sokom.Lahko ji dodas tudi kislo smetano.Jaz jo imam najraje kar tako.Prava skusnjava. Pakirana je v skoraj prozornih pl.lonckih z modrim pokrovckom- 400g.Pri nas jo v Mercatorju dobijo ob cetrtkih.Vcasih je ne dobim,ker je ne narocajo veliko in hitro poide.
Mogoce se bo se kdo oglasil s podrobnejsimi informacijami. lep dan Babi
Ines,hej!
Bom povedala,kaj mi je najbolj vsec in najveckrat napravim.
Razno zelenjavo(bucke,por,,jajcevce,mesnato papriko,malo rukule,petersilj,cesen..)
poprazim na olivnem olju,ali specem na zaru,ali v voku,da je vse se malo hrustljavo),popopram,posolim,dodam cesen,petersilj in vmesam v kuhan kus kus.Dodam se na kocke narezan zrel trd paradiznik ali polovicke majhnih (cesenj par.).Postrezem k omakam,mesu na zaru…Kako skuhas kus kus,imas na vrecki.
Vcasih samo zabelim z ol. oljem ali maslom.Kot priloga k pecenemu zajcku in raznim pecenkam.Potem so se druge moznosti,recimo prazene gobice,ali zlica ze narejene paradiznikove omake. Lahko umesas po lastnih zeljah se stvari,ki se tebi zdijo dobre.Umesam v maso za zelenjavne zrezke.Naredila sem zlicnike po receptu na vrecki. Kus kus je hitro narejen in z dodatkom cimvec zelenjave dober obrok.
Sem nametala.Upam,da se bo se kdo oglasil. .
Lep dan Babi
Halo!
Že cel teden me daje viroza- boleče grlo, glavobol, vročina – pa sem doma v ležečem položaju.
Do danes sta kuhala ata ali hčera, danes sem pa le vstala in naredila kosilo, za katerega sem porabola minimalno energije in časa. Odprla sem kozarec vložene pečene zelenjave – za sataraš – vlila v teflon, pogrela, dodala kus-kus(cca 5 žlic), ker pa je malo preveč posušilo omako, sem dodala malo olja in dodala 5 ubitih jajc, da so zakrknila, potresla z grobo narezanim sirom (jaz vse to pečem pod mojo “wunder”pokrovko) in kosilo je bilo takoj gotovo. Zraven vložena rdeča pesa…Mi imamo to zelo radi. Kus-kus pa uporabljam za zgoščevanje zelenjavnih juh, včasih pa kot prilogo mesu in omakam. Podobno, le iz večjih zrn, poznajo Madžari -tarhonya- ki je neke vrste zapečena ribana kaša, in se pripravla kot riž….
Čutim, da me je radovednost po našem forumu premagala prehitro, saj me že prav matra in čutim kako nimam moči….odhajam
Vsem vam več zdravja…ko ga imaš, ga ceni!
Alenka iz MB
Kus-kus mi uporabljamo kot prilogo k jedem, ki bolj bazirajo na paradižniku.
Ali poznaš pšenico Ebly- hitro kuhano pšenico, ki jo kuhaš in uporabljaš kot riž ali pa kus-kus?
Glede skute, ki jo priporočaš, zmešaj celo s jajcem ali dvema, malce posoli in namaži na lisnato testo in zvij kot zavitek……mi rečemo temu slovenski burek in je zelo okusno >(večkrat ima mami tudi naročilo, ker se ljudem zelo dopade)………si že kdaj probala dolenjsko domačo skuto in narediti iz nje kakšno potepačo ali pa pehtranovo potico………skuta ni kisla, ampak sladka …čisto druga pesem, ta Planikina skuta je moji mami alternativa, če ji domače zmanka…
LP.
Hej,Alenka!Upam,da bos bolezen kmalu premagala.Da te vsaj malce potolazim:Moja hcerka je z druzino prejsnjo sredo letela v New York .Ze na letalu
je opazila,da nekaj z njo ni v redu.Lezala cel teden z visoko vrocino in se vcaraj,ko so prisli domov,imela 37,5 .Danes cuti prva izboljsanja.Dobro,da so sedaj in “jusne restavracije”.Zet in sinesta ji nosila juhice ,pa se tega je lahko pojedla le malo.
Bila sem v skrbeh zaradi Sarsa,pa ni imela tipicnih simptomov.
Lep pozdrav in pocivaj Babi
Kroki,hej! Skuto imam zelo rada.Tudi jaz delam z njo zavitke,najraje slane.Imam tudi rada pitulice.Enkrat sem ze poslala recept.
Ne,dolenjska domace skute se nisem jedla.Jo dela mama sama?Rada verjamem,da je kupljena kobariska v primerjavi z domaco le alternativa.Ce se potepam v Bohinjskem kotu,,jo na plansarijah vedno kupim.
Kako pa naredis “potepaco”?
Pehtranovo potico rada naredim s skuto ali tudi brez.
Hvala in lep pozdrav z morja,kjer je se sedaj vroce in soparno Babi
se en preprost recept s kus-kusom
mislim,da se v originalu imenuje “taboli”!??
kus-kus samo namocimo v mlacni vodi- za cca 2o min
ko popije vso vodo,ga stresem v skledo za solato. dodamo: narezan /na kocke/ paradiznik,veliko petrsilja, malo mlade cebule , malo narezanega radica,sol,poper.okisamo z oljcnim oljem in limono. na koncu pa potresemo se s sesekljano meto.
pri drugi varianti lahko dodamo se malo kuhane koruze in narezane sveze paprike.
dobra solata za vroce dni. lp
Petra,
sem presenečena, da poznaš tabule, čeprav v prirejeni obliki. Iz katerega dela Arabije je ta recept? Sama poznam tabule iz bulgurja grobo mleta pšenica), peteršilja, paradižnika in olivnega olja. Kar nekaj let sem preživela v Arabiji in se ves čas srečevala zgolj s to vrsto tabul. Torej, le brž povej, od kod izvira tvoj recept::))
Kus kus so pa vedno dodajali piščancu v vseh možnih oblikah – kuhan, pražen, spasiran….
lp
Modra
modra, zal se ne morem spomniti od kje je ta recept…malo se mi zdi,da bi lahko bila perzija!?? poznam ga “iz druge roke”,tako da je verjetno malo prirejen.!?
mislim,da je tudi tu v originalu pšenica /njihova/…verjetno je potem to “avtor” spremenil v kus-kus!?
mi lahko napises tvoj recept t.j. kaksna je tista prava psenica? lp petra
Tej drobljeni pšenici se reče bulgur – prodajajo ga v prodajalni Jablana v BTC, pa najbrž še v kakšni trgovini z zdravo hrano. Jaz ga samo namočim in potem odcejenega dodam na kocke narezanemu paradižniku ter pokapljam z limono, oljem (fino je olivno) in posujem s peteršiljem. Ne samo, da je izredno zdrav v vseh pogledih, meni je tudi po okusu všeč, saj deluje zelo sveže.
lp
Modra
Skuto žal ne delamo doma, ker smo iz mesta, gremo pa teti in sorodnikom na obisk, ti jo pripravijo tako, da ko se na mleko nabira smetana, dajo mleko v peč ali pečico dokler ne zrjavi smetana, potem pobrejo v posodo rjavo smetano, mleko pa prelijejo v drugo posodo, ki jo sesirijo s pomočjo kisa za vlaganje malce, da se počasi sesiri, iz prve posode postrgajo še preostalo smetano, ki se je prijela na lonec, tako dobimo sladko smetano in skuto………
Za potepačo je pa tako, da 100% recepta ne vem je v principu, ko pečejo kruh naredijo še to poslastico tako, da raztegnejo en del testa v velik krog v notranjosti 2/3 namažejo s skuto na 2 cm debelo( cca.) in preostalo testo vržejo čez kot pizzo calzone….. režejo jo kot pito v trikotnike…in premažejo povrhu s smetano…če te zanima bom mamo vprašala za natančen recept,… je nesladko in neslano pecivo, ko mene vidi je ni več…mjam mnjam……kaj pa ajdova potica….jo poznaš …tudi s skuto
Lp
Kroki,hej! Seveda me zanima. To so res dobrote.Sploh me car preprostih receptov,se zlasti,ko gre za skuto,vedno pritegne.Kar zacutim vonj po kmecki kuhinji in otrostvu.
Z veseljem bom svoj jedilnik popestrila s potepaco in ajdovo potico.Dolenjsko kuhinjo mogoce najmanj poznam. Iskrena hvala in lep pozdrav Babi
V trgovinah se je pojavil kuskus v škatlah, kjer je že zmešan z določenimi začimbami (surov- navadem kuskus in dodatki- v polivinil prozorni vrečki.. “Victor dobrote” ali nekaj takega). Skuha se v 5 minutah. V škatli sta dve vrečki po dve porciji (skupaj 4).. So tudi različni okusi (mediteranski, azijski itd..)
V Intersparu sem ga videla, je sedajle v akciji mediteranski. Je zelo dober in ni porebno gruntat kakšne začimbe dat zraven in kako ga skuhat..
Forum je zaprt za komentiranje.