Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis kurikul ali kurikulum

kurikul ali kurikulum

Pa še eno vprašanje, če mi lahko kdo pomaga: jaz sem vedno pisala kurikulum, zdaj pa vidim, da se v veliko uradnih dokumentih (tudi z Ministrstva za šolstvo), pa tudi v literaturi, pojavlja kurikul – kurikula – kurikuli.
Razumem, da gre tu za slovenjenje tujke. Ali lahko oba pojma uporabljam enakovredno ali se odločim za enega in tistega potem konsekventno? Hvala!

Po mojem mnenju so kurikulum uporabljali še v preteklosti, ko je ta beseda prišla v slovenski jezik oz. bolje rečeno, se je bolj uporabljala v javnosti. Ko pa je raba postala pogostejša, je to vodilo v poenostavitev besede ali danes primernejšo besedo kurikul. To je le moje mnenje. Druge razlage za prehod iz kurikuluma v kurikul preprosto ne vidim.

Svetujem, da uporabljaš kurikul, ne nazadnje imamo tudi tovrstne tvorjenke, npr. kurikularno prenovo, ki izhaja torej iz kurikula.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Najlepša hvala!

Mislim, da je to ena najbolj ogabnih tujk, ki jo je pravzaprav uzakonila dražava, taista država, ki si hkrtai kvazi prizadeva za lep jezik.
Misl’m… za bruhat :-((

New Report

Close