Kupujem hišo, kako bom v starosti?
Živijo, s partnerjem kupujeva hišo. Stara sem 37, partner 34 in ne vem, ali stanovanje prodat ali ne, kako se zavarovat … Lahko bi se fajn zakreditirala in kupila hišo in imela še stanovanje za najemnino, kar bo prišlo prav na stara leta, Po drugi strani pa te kredite tako odplačaš. Se jih pa trenutno kar splača jemat, ane? Kakršnekoli izkušnje dobrodošle, ideje, izračuni …
Krediti so ugodni z razlogom. Bojim se, da nam ne bo všeč in bomo imeli relativno hitro možnost izvedeti zakaj.
Jaz bi prodala stanovanje in kupila hišo, brez kredita. Odvisno od stanovanja seveda, če pokrije ta strošek oz bi kupila kar lahko za ta denar. Saj človek ne potrebuje veliko, tudi če imata otroke.
S krediti se v tem obdobju ne bi igrala, sploh dolgoročnimi..
bedarija333, 23.08.2021 ob 08:26
Nepremicnine jaz ne bi prodajal v temu casu. Bolje imeti dve nepremicne kot eno. Tako, ce sta zdrava se razumeta in ljubita potem ni ovir. Vse ki poznam so dobro profitirali z oddajo.
Bolje dve pa kredit ali eno brez kredita? Če bo šlo v nakazani smeri naprej bomo večinoma ostali vsi brez lastnine v vsakem primeru, saj je to predvideno v bližnji prihodnosti, tako da ne igra vloge v bistvu.
jamajka445, 23.08.2021 ob 07:58
Živijo, s partnerjem kupujeva hišo. Stara sem 37, partner 34 in ne vem, ali stanovanje prodat ali ne, kako se zavarovat … Lahko bi se fajn zakreditirala in kupila hišo in imela še stanovanje za najemnino, kar bo prišlo prav na stara leta, Po drugi strani pa te kredite tako odplačaš. Se jih pa trenutno kar splača jemat, ane? Kakršnekoli izkušnje dobrodošle, ideje, izračuni …
Stanovanje se hitro proda in dolgo kupuje – če imata možnost obdržati stanovanje, vama to priporočam, tudi če npr. Otrok potrebuje čez 15-20let bo imel zelo zelo veliko prednost v življenju. Pa če ne verjameta – malo poglej kako veliko ljudi je ujetih v nasilni zvezi, ker nima nikamor za iti, koliko mladih je v najemu, koliko ljudi si lahko privošči dom samo pri žleht tašči.
Oddajanje je bolj tako tako, ni pa spet zelo slabo. Nepremičnina pa je še vedno lahko za hipoteko ali pa da se proda, ko je cena primerna. vsak nakup/prodaja je najslabša v stiski.
Priporočam, da obdržita. Tiste 300-500€ najemnine (preverita kako je z davki) pa tudi zelo prva pride za odplačevanje kredita ali pa samo kot zaloga za hude čase, ki gre za zabavo ali nov avto, ko se nabere.
Hitro se proda in zapravi, našparan in kupi pa zelo težko in s krvavimi žulji.
Če lahko vzameš kredit v recimo max 70% vrednosti stanovanja in za max 20 let – idealno max 15 let. Če sta ga zmožna odplačevati tudi če par mesecev ni najemnikov. Za tak primer si naredita nek varčevalni račun. V najslabšem primeru ga še vedno lahko prodata. Kredit bosta res preplačala, ampak vračunaj najemnino in višjo ceno stanovanja čez leta ko bo kredit odplačan pa boš videla da ne bosta (po veliki verjetnosti) v minus šla. In imaš na stara leta še en vir dohodka. Če je le možno pa vlagajta še kam drugam. Če vama znese lahko najemnino vlagata in sama plačujeta kredit. Odvisno od vajine finančne situacije pač. Jaz sem par let starejša od tebe, imam dobro službo in solidno plačo za slovenske razmere in mi je čisto jasno da ni šans da bom na stara leta samo od penzije živela. Vlagam dodatno 15% plače za ta namen (5% od bruto plače mi časti služba). Spletni izračun mi za državno pokojnino (I.steber) kaže dobesedno manj od minimalca trenutno. Se še spomnim ko smo na fakulteti računali 20 let nazaj koliko bo naša generacija imela penzije. Prišlo je nekako 1/3 plače. Jaz nimam namena tako životarit.
Če imaš veliko časa in veselja z upravljanjem nepremičnine ne prodaj, v nasprotnem se ti zadeva kaj hitro sfiži…..vzdrževanje, davki, nezasedenost, slabi najemniki,…in še bi se našlo.
Meni kopičenje nepremičnin ne predstavlja veselja, imam nepremičnine, ki ji uporabljam, s preostankom denarja raje dobro živim.
soft, 23.08.2021 ob 08:35
Bolje dve pa kredit ali eno brez kredita? Če bo šlo v nakazani smeri naprej bomo večinoma ostali vsi brez lastnine v vsakem primeru, saj je to predvideno v bližnji prihodnosti, tako da ne igra vloge v bistvu.
Prosim povej več. Kako bomo ostali brez lastnine? Res me skrbi.
excell159, 23.08.2021 ob 15:08
Umreš, pa ti velika hiša nič ne koristi, rabiš samo nek prostor kamor bodo stresli pepel – recimo v pepelnik …
Zaradi mene niti pepelnika ne rabijo, lahko kar v wc stresejo in samo potegnejo vodo. Me ne skrbi.
Sicer pa glede na tvojo razlago si zmagal, če umreš zadolžen ali ne? No, če umreš s kreditom se zgodi točno to ali ne? Kaj se zgodi z nepremičnino mi je popolnoma vseeno. Verjetno bo nekdo lahko brez problema prodal. Če bi namesto nepremičnine imel kup denarja, mi tudi to ne bi nič koristilo. Torej kaj je po tvojem za narediti?
willow423, 23.08.2021 ob 15:25
Zaradi mene niti pepelnika ne rabijo, lahko kar v wc stresejo in samo potegnejo vodo. Me ne skrbi.
Sicer pa glede na tvojo razlago si zmagal, če umreš zadolžen ali ne? No, če umreš s kreditom se zgodi točno to ali ne? Kaj se zgodi z nepremičnino mi je popolnoma vseeno. Verjetno bo nekdo lahko brez problema prodal. Če bi namesto nepremičnine imel kup denarja, mi tudi to ne bi nič koristilo. Torej kaj je po tvojem za narediti?
Najbolje je seveda umreti s kreditom.
Forum je zaprt za komentiranje.