Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis kupovanje knjig

kupovanje knjig

ali knjige kupujete, ali si jih vecinoma izposojate?

kaksne knjige kupujete, kje, koliko ste pripravljeni odsteti zanje?

Kupujem in izposojam, oboje.

No, bolje bi bilo, da bi rekla, sem kupovala, ker mi je v zadnjem času kar nekajkrat odneslo pokrov in so se mi knjigarne in založbe pošteno zamerile, tako, da bom zdaj nakupe zmanjšala na najmanjši možen minimum.

In to samo zaradi zaj…….. :

– primer 1: kupila sem Ime rože in čez nekaj mesecev dobila isti roman zastonj zraven Dela

– primer 2: tega sicer nisem kupila, pojezilo me je pa vseeno: Knjiga Boter je skoraj istočasno izšla pri Učilih in kot priloga Slovenskih novic. Da je zadnja izdaja stala jurja, prva pa pošteno več, je najbrž vsem jasno (da je druga grda kot smrtni greh, prva pa ne, najbrž tudi).
Mislim podpiram vsako izdajanje knjig za nižjo ceno, ampak to pri nas je navadno zaj… Zakaj kot prilogo ne dajejo knjig, ki jih ni več dobiti v knjigarnah?

– primer 3: vsa vesela sem kupila žepne knjige Gospodar prstanov po 2.990,00, ker mi je bilo 7 jurjev za eno knjigo (tri v seriji) pač preveč. In uganite kaj: 14 dni kasneje so znižali tavelike knjige na 2.990,00. Mislim, kaj hud…?????? Kakšen smisel ima izdajati žepno verzijo knijge, če pa zdaj stane enako kot tista s trdimi platnicami????????????
Če bi to vedela 14 dni prej, bi seveda počakala in kupila tavelike knjige. Pri razprodajah cunj in ostalega vsaj veš, kdaj se bodo začele in kaj približno pričakuješ, pri knjigah pa kar bumf, kar in kadar se kdo zmisli. In da bi kaj obveščali vnaprej (ali da sploh bi ), neeee, Bog ne daj………

– primer 4: klub Felix, člani naj bi imeli 20% popust na knjige Učil. Se lepo sliši, kajne, problem je samo, da sem se jaz vpisala že ene x-krat, pa mi v treh letih še niso uspeli poslati izkaznice ali vsaj potrdila. Vedno, ko želim kupiti kakšno knjigo od Učil, mi ponujajo, naj se vpišem, ker bom potem lahko kupovala njihove knjige s popustom. Kdaj POTEM????? Enkrat so me celo uspeli vnesti v računalnik in sem za naslednjo knjigo lahko uveljavila popust, čez nekaj mesecev me pa v računalniku že niso več našli in so me spet hoteli na novo vpisati, medtem pa bi morala za knjigo spet plačati polno ceno. Če mene vprašate, čisti nateg!!!

– primer 5: oz. bolj razmišljanje: kako je mogoče, da knjižnice dobijo določene knjige toliko pred knjigarnami????? Dostikrat sem želela kupiti knjigo, ki so jo v knjižnici že zdavnaj imeli, v knjigarni so me pa samo čudno gledali.

Tako, da sem na kupovanje knjig začasno uvedla moratorij in bom 20x premislila, če bom res še kaj kupila, pa še v knjigarni potem ene 5x. Še vedno pa dobim peno na usta, ko poslušam jamranje, da se knjige ne prodajajo. Nič čudnega, še manj se bodo, s takimi “akcijami” so edino odgnali resne kupce, ne pa, da bi pridobili nove! Zakaj bi kdo plačal polno ceno, počakaš ene tri dni, pa jo boš dobil za jurja! Še dobro, da se jim vsake toliko časa “zgodi” kak Harry Potter ali Davincijeva šifra, ki se prodajajo praktično sami od sebe.

kupujem in sposojam. zadnje čase bolj kupujem, ker imajo knjižnice v katere zahajam poletni delovni čas ki se ne ujema z mojim delovnim časom. kupujem v glavnem v konzorciju v lj., ker imajo fajn izbiro in včasih najdem tudi kako presenetljivo stvar kot so bile pred časom kriminalke o starorimskem detektivu falku. glede vsote katero sem pripravljena odšteti … zelo odvisno. slovenske izdaje zelo redko kupujem, več knjige v angleščini ki so dosti cenejše. kupujem pa v glavnem kriminalke, včasih kaj malega znanstvene fantastike, esejistiko in o ročnih delih. ja pa ljubiče tudi

Mi lahko poveš kje je konzorcij v lj
lp geri

zraven name. pred njim je avtobusna postaja. ne moreš zgrešit ker imajo veliko izložbo

Jaz jih kupujem.
Sem pa pripravljen odšteti približno 5000 sit največ

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

Od romanov kupujem paperbacke v nemščini še največ,nekaj knjig smo nabavili v časopisnih akcijah,po običaji ceni kupimo le redke,pa kar precej priročnikov in sorodnega imamo iz Sveta knjige.Kdaj kupimo tudi kaj v antikvariatu.

Vseeno hodim tudi v knjižnico.

Oboje….
V knjižnici smo redni člani, na otroškem in odraslem oddelku. Novejše knjige si ponavadi rezerviram že v naprej, tako da ne čakam nanje predolgo. Imam tudi veliko prijateljev, ki so bralni “zasvojenci”, tako, da si knjige menjamo.
Med knjigami, ki jih kupim so najpogosteje otroške knjige (smo člani Epte), ker se mi zdi, da jih beremo spet in spet.
Knjiga je stvar, ki jo največkrat izberem za darilo – majhnim in velikim.

lp majda

Kupujem v glavnem romane v angleščini, zlasti preko spletne knjigarne Abebooks. Če sem kdaj v Angliji, se zakadim v knjigarne kot kobilica in naberem knjig, da jih komaj nosim. Pri nas največkrat kupujem v Konzorciju, štiri na leto prek Sveta knjige (ja, so me zmamili noter :)). Z dragim kupujeva veliko otroških knjig, on pa zlasti poezijo in kak priročnik. Drugače pa vedno komaj čakam, da grem spet v knjižnico!

PS. Aja, kar pomemben vir je zame tudi Emule!

pozdravljena

zanima me, ali angleške paperbacke tudi kaj prodaš ali zamenjaš?

Ker sem prevajalka, ogromno berem, to pa pomeni, da je treba kombinirati oboje.

Kupujem “preverjene” avtorje, pa seveda strokovne knjige in teorijo, izposojam pa si “tekočo robo”.

Seveda imam knjig veliko in preveč, tako da tiste, ki ne prestanejo “testa časa”, čez čas podarim svoji knjižnici. Zadovoljni smo oboji: jaz, ker mojim knjigam nudijo prostor, oni pa najbrž tudi, ker pridejo do povsem spodobnih, lepo ohranjenih, dokaj novih knjig.

Ker skoraj nikoli ne berem iste knjige dvakrat, kupujem samo tiste knjige, ki jih je v knjižnicah nemogoče dobiti in še to samo tista dela za katera vem, da se bodo zavihtela na sam vrh mojih najljubših knjig.

Poppy, odgovor na Primer 5: Zato ker:
– so založbe nekoliko nesposobne in jim očitno ni jasno, da si s tako taktiko zmanjšujejo prodajo
– ker založbe tudi taktizirajo: Enkrat sem hotel v Svetu knjige kupiti eno knjigo, ki je izšla kakšen mesec pred tem. Pa so mi rekli, da je pa še nimajo in da je pred jesenjo tudi ne bodo imeli. Kar je bilo čez pol leta. Najbrž mi ni treba dodati, da sem se protestno izčlanil, ker kluba, ki obstaja za praznjenje skladišč pač ne potrebujem
Aja, ko smo že ravno pri tem, v knjigarnah Sveta knjige nečlanom knjig ne prodajajo. Tudi če bi rad knjigo kupil po redni (nečlanski) ceni. Ne. Ne morete.
Zelo poslovno, a ne?
Očitno nenormalne cene knjig pri nas niso dovolj in morajo kupce odganjati še z drugimi metodami.

New Report

Close