Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kupljene torte

kupljene torte

Prakar sem si malo po netu ogledala ponudbo naših slaščičarn in podobne stroke, ki se ukvarjajo s prodajo tort. Moram reči, da sem bila več kot razočarana. Nobene izvirne ideje – kar se otroških tort tiče so to v glavnem slikice “narisane” s pomočjo kremnih “kupčkov”, sicer pa okrašene s plastičnimi figuricami… Če pogledam malo po fotografijah nazaj, se nobena izmed tort ne more primerjati z maminimi tortnimi umetninami, pa čeprav nikoli ni bila v slaščičarski stroki…

In pred kratkim mi je bilo dano tako kupljeno torto tudi poskusiti (kupljeno pri enem znanem torta-peku tu pri nas). Ogabno! Gospa je naročila čokoladno torto, dobila pa… Hmmm… Čokoladni biskvit (po moje kupljen) namazan z marelično kremo (smetana, ki ji je bila primešana Etina marelična aroma) in navaden “beli” biskvit (najbrž tudi kupljen – svekakor je imel zelo “umeten” okus) namazan s čokodadno kremo (nič drugega kot zelooo veliko margarine in malo čokoladnega pudinga). Stala pa baje nekje 6000 sit (aja, na njej je bil iz kupčkov oblikovan medvedek). Vsekakor preveč za tako spacarijo, po kateri mi je bilo kasneje slabo… Obup, no.

Tudi jaz sem ravno danes gledala v Zmajčkovem butiku otročke torte. Sicer izgledajo lepo, vendar lepo ponavadi pomeni tudi umetni okus. Zato sem se odločila, da bom torto naredila sama (2-letni nečak ima v soboto RD).

Ker bi rada naredila torto v obliki avtomobila, bi te prosila za kakšen link, kjer so prikazane različne oblike tort, da dobim idejo, kako bi naj izgledala 🙂

Hvala in lep pozdrav.

Ni blema :). Glej, ta link je že nekdo enkrat napisal, pa ga bom samo prekopirala:

http://www.kremina.com/avtomobili_f.htm

Sicer pa te torte, kolikor vem, pečejo v modelih, ki imajo obliko avta. Ker sama tega najbrž nimam, naj ti pomagam z nekaj izkušnjami… Speci ene 4 pravokotne biskvite. Iz nekje treh narediš spodnji del avta, ta zadnjega prereži na pol (tako da bosta plošči, ki jih dobiš pol manjši od tistih velikih). Dve mali plošči služita za “dvignjen” del pri avtu. Potem pa samo z nožem olepšaš zadevo (izrežeš obliko avta). Za kolesa lahko služijo kakšni keksi (takšni, ki imajo malo zarezic, da izgledajo kot “felne”), stekla in sprednjo masko lahko narediš npr. iz ticino mase (sladkorne mase) ali pa iz beljakov in sladkorja (tudi marcipan bo dober, ker niso prefini deli).

A bo v redu? Upam, da ti bo uspela :).

Hvala 🙂 Vceraj sem sama malo brskala po netu in sem ugotovila, da bo za prvic se najlazje, se naredim avto dvodimenzionalne oblike, se pravi da tloris torte predstavlja njegov profil. Tako kot si predlagala, sem nameravala speci 3 velike pravokotne biskvite ter jih s pomocjo kartonastega modela obrezati v obliko avta. Ceprav me mika tudi tridimenzionalna razlicica…:)

Hvala in LP

No, moj predlog se nanaša na 3D torto… Res ni težja od 2D različice, samo malo več iznajdljivosti zahteva.

Vem, da si mislila na 3D – glede tvojega predloga sem mislila na obrezovanje biskvita 🙂

Imam pa še nekaj vprašanj:

Torta bi naj bila iz gozdnih sadežev, ker pa mi kreme v stilu sladka smetana in nato preko položeno sadje niso preveč všeč, me zanima, če ima kdo recept za kakšno dobro kremo – lahko je v kombinaciji s pudingom, … karkoli.
Ima kdo kakšen predlog, s čim avtu dati barvo? Kako se obnesejo živilske barve – nisem jih še nikoli uporabljala, saj mi izgledajo precej umetno. Sicer pa se mi zdi, da je najbolje, da torto po površini gosto obložim z borovnicami oz. malinami ali čim podobnim. Mogoče bi bila varianta tudi tanek premaz marmelade iz gosznih sadežev?

Hvala in LP

Hmmm… Saj lahko smetano s sadnjem zmiksaš (samo ne sadja na palični mešalnik mlet – je veliko boljše kar z multipraktikom). Ali pa da skuhaš kak sadni puding (tudi tu lahko sadje dodaš) in mu dodaš maslo (torej maslena krema).

Mi doma barvamo samo z živilskimi barvami. Dolgo smo s takimi v prahu, a jih je pri nas zelo težko dobit, zdaj pa kar s tistimi iz tube (Schwartau). Tudi Etolove stekleničke z esencami se obnesejo, ker na isti mah obarvaš smetano in ji daš okus (sicer res da malo umeten, ampak otroci se ne pritožujejo 🙂 ). Premaz iz marmelade se mi pa zdi premalo “sočen”… Sadje pa po moje ne bo preveč lepo na avtomobilčku izgledalo… Ne vem…

Hvala za nasvete.

Za kremo bom najverjetneje res naredila kombinacija puding, sadje in sladka/kisla smetana.

Marmelado sem mislila premazati šele potem, ko bi torto že na debelo premazala s smetano.

KOt sadje so opcija borovnice, ki bi bile res lepo zložene ena poleg druge.. ne vem. Vsekakor bom sporočila, kaj bo nastalo.

Seveda pa so še kakšne ideje dobrodošle 🙂

LP

Meni pa je zelo všeč naslednja krema: v kompotovi vodi (ananas ali pa višnje) skuhaš gustin – tako kot puding. Sadje zmelješ v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom in primešaš pudingu. Dodaš stepeno sladko smetano. S to kremo namažem torto na sredini in tudi na vrhu, okrasim pa s stepeno smetano.

Lena, hvala. Kakšna pa dam razmerja – sok od kompota in gustin? Isto kot pri pudingu? Sicer pa bi mogoče lahko zakuhala kar puding v kompotu? Je že kdo poizkusil?

Za barvni premaz pa sem se odločila, da bom stepla sladko in kislo smetano + 2 kremfiksa in nekaj žlic sladkorja, dodala pa bom 100% borovničev sok -mislim, da bo dovolj za nežno lila barvo. Kaj mislite?

LP

Razmerje med gustinom in kompotom je tako, kot piše na škatli ali še malo več gustina, da je krema bolj trda in ne teče iz torte.

Poskusila sem tudi že kuhati pudig iz kompota – ponavadi domačega jabolčnega, vendar smo ga vedno jedli kar tako, za posladek. Za torto mi je ljubši z gustinom.

Glede borovničevega soka pa dvomom, da ti bo kaj obarval smetano. Jaz sem, ko sem delala pikapolonico najprej probala smetano obarvat z jagodnim sokom, pa ni bilo niti svetlo nežno roza. Uporabila sem rastlinsko smetano, na kateri piše, da lahko dodaš do 30% sadnega soka. Tako sem na koncu pobarvala z tistimi barvami iz stekleničke.

LP
Lena

Ja, puding na osnovi soka iz kompota zna biti zelo dober. Tudi za torte se dobro obnese – ali pa npr. na druga peciva, kjer biskvit obložiš s sadjem in ga potem preliješ s takim pudingom. Razlika med gustinom in pudingom bo pa samo v bolj močnem okusu.

Torej ne bo nič z borovničevim premazom… Čeprav se mi zdi, da bi lahko cele borovnice dale več barve kot le sok (pa še smetana bi se bolj razredčila). Če bi smetano s celimi borovnicami zmiksala v multipraktiku, bi 100% izpadla lepa nežno lila barva.

Do teh umetnih barv pa sem še vedno skeptična – moti me umeten izgled.

LP

ww

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close