Kupiti stanovanje zdaj ali ne
Slovenske finančne institucije pravijo, da so razmerje plače / cena stanovanj le rahlo nadpovprečne, zatorej se po tej plati padec cen nepremičnin ne obeta. V Ljubljani so plače višje, zatorej so višje tudi cene nepremičnin.
Je pa par mesecev nazaj bila raziskava narejena v več deset EU mestih, in so ugotovili, da so v Mariboru, glede na kvaliteto življenja, najnižje cene nepremičnin. Če iščete tam, je torej za nakup dober čas.
Glede Ljubljane pa bi jaz osebno pogledal precej konkurenčno Prago in Bratislavo. Tam so cene v primerjavi z Ljubljano kar precej višje, zato bi rekel, da bo tudi v Lj. še šlo gor. Torej razen, če nimate časa čakat še naslednjih 5, 10 let, da se zgodi kriza, potem zgleda, da so sedaj nepremičnine v Ljubljani še vedno relativno poceni. Potrebujete seveda neto plačo 1500 € in partnerja, ki ima podobno plačo. Potem z nakupom ni prevelikih težav….
V naslednjih dveh-treh letih zagotovo ne. Ljudje jemljejo denar iz bolj tveganih naložb in mečejo v nepremičnine, čeprav jim manj prinesejo. Mogoče par let po krizi, ki bo slej ko prej. Pa še to ne bo padlo ekstremno tako kot si eni domišljajo. Predvidevam da misliš na Ljubljano. Ker si očitno na minimalcu oz. blizu, lahko kupiš v murski soboti ipd. za par 10k fletno stanovanje, ne rabiš v Ljubljano rinit z minimalcem. Recimo v občini kjer sem jaz odraščala je kar nekaj velikih podjetij kjer je malo nad minimalcem v proizvodnji plača začetniška, stanovanja so pa pod 50k (recimo dvosobno).
Cene nepremicnin so v nebesih, kdaj in koliko bodo padle, ti pa ne zna nihce povedat, se najboljsi ekonomisti in potiki ne.
V obicajnem ritmu bi bila zdaj pocasi ze kriza, cene surovin so tudi sle v nebesa, pocasi bi slo tudi gradbenistvo v krizo in s tem vse ostalo, cene bi padle kakih 20%, dvomim da 30…
Ker pa je kovid situacija, stvar, ki je ne poznamo in ne vemo, kako bo potekala v naprej, vprasanje, kaj se bo zgodilo. Sama mislim, da bo se velika kriza, bistveno vecja kot so obicajne periodicne gospodarske krize, kaj vse bo prinesla, ti pa nihce ne zna napovedat…
Na sreco imam resen stanovanjski problem, kmalu ga bodo resevali moji otroci in upam, da se bo do takrat ze izkazalo, koliko nas je korona res udarila po zepih.
Stvari stojijo trenutno tako: v obtoku je neverjetno veliko denarja zaradi obrestne mere, poceni kreditov in tiskanja denarja. Centralne banke so si zabile avtogol, potisnjene so v kot in imajo samo 2 možnosti.
1 je narediti nič, pustiti da se norija nadaljuje, baloni se dalje napihujejo, inflacija raste.
2 je dvignit obrestne mere, kar bo povzročilo instanten pok balonov in ravno za nepremičninskega pravijo da je najbolj napihnjen in bo najbolj počil. Takrat bomo v globoki recesiji.
Zato ne poslušaj mon šlogarc in spremljaj dogajanje. Bodi pozoren na zgoraj omenjene točke
Jaz bi tudi kupila stanovanje, seveda ne v LJ.
Pa tudi ne vem kdaj, depoziti nimajo obresti, cene nepremičnin pa so podivjale. Ne vem kaj bi. Dena na banki izgublja na vrednosti, nepremičnine pa tudi ne bi kupovala, ko so cene napihnjene do onemoglosti.
Drugače pa, ko eni naštevate razno razne kraje, kje kupitii. Večina ljudi bi rada kupila stanovanje tam, kjer ima službo oz. v bližini. Kaj ti koristi stanovanje v Bratislavi ali pa Ljubljani, če imaš pa službo recimo v Lendavi?
Razen seveda, če nabavljaš za oddajo, ampak kolikor razumem avtorico, bi nabavila stanovanje zase, za bivanje.
Forum je zaprt za komentiranje.