Kupite rabljene ali nove pnevmatike
ne nakladaj!!!
[/quote]
To so dejstva, dokazano se je zgodilo kar nekaj nesreč pri približno 10 let starih gumah renomiranih proizvajalcev, kjer se je to zgodilo, tekalna površina gume je odstopila in avto seveda izgubil kontrolo. To je glavni problem zelo starih gum. Saj tudi če nimaš denarja za nove gume, ne rabiš 10 let starih vozit, vozi raje 4-8 let stare, pa kupi rabljene.
Jaz sem samo enkrat kupil rabljene v trgovini, kjer jih prodajajo na veliko.
Edinkrat je tudi bilo, da sem imel gumi defekt (pa nisem nič povozil, vsaj videti ni bilo).
Lahko da je naključje. Pri mogoče 10 parih gum, ki sem jih zvozil je 1 počena pač majhen vzorec.
Zato raje kupim če že treba novo, pa da vem kaj se je z gumo dogajalo. Tudi to, da jih vozim cel čas iste poleti in pozimi…
Kje lahko vidimo letnik gum? To so lahko tudi nove gume z napako v materijalu. Zato nikoli ne kupujem novih gum.
[/quote]
Letnik lahko vidiš natisnjen ob strani vsake gume. Lahko se taka napaka pripeti tudi pri dokaj mladi gumi zaradi slabših materialov, ja. Ampak tam po 7+ letih je pa tudi material dobrih gum že tako zmatran, da se to pogosteje pripeti.
Spoštovani,
v preteklih letih se je v javnosti v povezavi s starostjo pnevmatik večkrat omenjalo, da morajo biti kupci pozorni na letnico izdelave s priporočilom, da so lahko pnevmatike ob nakupu stare zgolj do enega leta, sicer so stare in slabše kakovosti. Ob tem se ne navaja vira oziroma vir, ki je naveden, ne potrjuje te navedbe.
Zato so se na takšne navedbe odzvali tudi proizvajalci pnevmatik, ki poudarjajo, da proces staranja pnevmatik, ki so pravilno skladiščene, ni enako hiter od staranja pnevmatik, ki so v uporabi. Material v pnevmatikah, ki so v uporabi, je izpostavljen vremenu, obremenitvam in segrevanju med vožnjo, kar vpliva na kakovost pnevmatike.
Nihče sicer ob tem ne zanika, da se pnevmatike starajo, a določitev meje kdaj je pnevmatika stara in kdaj ne, mora temeljiti na nepristranskih analizah. Rezultati testiranj so pokazali, da ni razlik v učinkovitosti popolnoma novih pnevmatik in neuporabljenih pnevmatik, ki so stare eno, dve ali tri leta, če so le-te pravilno skladiščene. Več o tem si lahko preberete na strani Povej Petrolu.
Lep pozdrav,
Miha Kofjač
Trženje
Petrol d.d., Ljubljana
To so dejstva, dokazano se je zgodilo kar nekaj nesreč pri približno 10 let starih gumah renomiranih proizvajalcev, kjer se je to zgodilo, tekalna površina gume je odstopila in avto seveda izgubil kontrolo. To je glavni problem zelo starih gum. Saj tudi če nimaš denarja za nove gume, ne rabiš 10 let starih vozit, vozi raje 4-8 let stare, pa kupi rabljene.
[/quote]
nobenega predpisa ni, ki ne bi dovoljeval vožnje ali registracije avtomobila s petnajst let starimi pnevmatikami, seveda pod pogojem, da imajo predpisan, dovolj globok profil.
celo na Japonskem ne!
Forum je zaprt za komentiranje.
[img]https://www.jrlawfirm.com/wp-content/uploads/2016/02/tire-detread-tread-separation-lawyer.png[/img]