Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kupite rabljene ali nove pnevmatike

Kupite rabljene ali nove pnevmatike

Ja, če ti gume vržeš stran točno ko so stare 5 let, ne glede na stanje, potem to res ne bo zate. Jaz jih furam odvisno od stanja.
[/quote]

Guma postane trda po toliko letih, absolutno ni to neke kvalitete več.

Itak. Mal opereš pa daš curo nazaj noter. Baba ne bo opazila razlike.
[/quote]

Opereš curo, da se razume. S kondomom je vse v najlepšem redu.

A to tud obstaja da kupis rabljene gume.? A je to sploh varno.?

Ce kupis star avto, so tudi rabljene gume gor, pa se še verjetno vozite par let z njimi, ali jih takoj menjate, pa tudi ce so recimo 2-3 leta stare?

Vedno nove, jasno, že tako so naslednje leto pol slabše. Ne šparamo pri gumah, pri brisalcih, oboje je pozimi zlata vredno.

Odvisno od stanja obrabljenosti, kakšno leto letne običajno še pustimo, zimske pa skoraj obvezno menjamo, če niso ravno čisto nove. Tudi če zimske gume recimo kupiš in jih imaš dve leti v garaži, otrdijo in niso več to, kar so bile. Testi pravijo, da naj bi se gume menjalo na 2-3 leta. Se pa vedno sprašujem, ali je bolje kupovati letne in zimske ali kar letno-zimske, ki jih pač menjaš na 3 leta, kar v primeru, da bi imel vsake posebej, najbrž ne bi počel, ker je to predrag špas.

A ti vsako leto nove kupuješ? Ne daješ pri premontaži starrih gor?

Kupim rabljene. Nove sem kupil samo za svoj prvi avto 20 let nazaj….

Ta, ki sprašuje, ali naj kupi stare ali nove gume upam, da se z avtom nikoli ne srečava (niti ne z mojimi bližnjim). Kaksna neumna miselnost, da dodaš še ego in gre nič hudega sluteč šofer tovornjaka (ali kdo drug) v smrt. Zaradi takih norcev!

če morda kdo ve, koliko stare gume lahko prodajajo prodajalci kot nove, glede na to, da se guma slabša tudi med skladiščenjem?
Petrol prodaja eno leto stare gume, nikjer v ponudbi pa ni razviden letnik izdelave?

Ne vem, kako je pri nas, ponekod v tujini se lahko 5-6 let stare prodajajo še kot nove.
https://www.amzs.si/storitve/servis-vozil/vulkanizerstvo/starost-pnevmatik

Ne vem, kako je pri nas, ponekod v tujini se lahko 5-6 let stare prodajajo še kot nove.
https://www.amzs.si/storitve/servis-vozil/vulkanizerstvo/starost-pnevmatik
[/quote]

hvala za članek.
Se pravi, ko posameznik skladišči gumo se ta kvari, če pa to počne prodajalec pa nima vpliva:) – malo heca.

Guma postane trda po toliko letih, absolutno ni to neke kvalitete več.
[/quote]

nakladaš!
bi šel stavit, da si vulkanizer:-)))

Ni vprašanje med starimi ali novimi, ampak med novimi ali rabljenimi. Rabljene dobiš marsikdaj mlajše, kot jih ima marsikdo na avtu (pa je kupil nove). Pa ko kupiš nove in jih voziš en teden, tudi niso več nove, so že rabljene.

Gumi je vseeno, če je prej imela enega lastnika, nobenega, 10 ali 15. Kar je važno, je stanje in starost.

Ja, to sem jaz in ne, ne bova se srečala.

Seveda je razlika med 1 sezono voženimi in pa 5 let starimi. Slednje lahko prodajalci gum prodajajo kot nove. Pomembno je, da ni šla osnovna plast dol.

Pri nakupu avto gum nikoli ne šparam. Od dobrih gum je lahko odvisno, kakšen bo zame in za moje življenje izid morebitne nesreče!
Zato vedno kupim nove in tudi tiste modele, ki so bile v avto revijah odlično ocenjene. Je pa res, da take gume niso poceni.

osnovna plast je samo kozmetična fora, ob strani je ni, pa tam nekje nad 7 let je povečana nevarnost, da se tekalna površina loči od podlage, pred tem nobena plast ne ščiti.

Seveda se gumarska industrija poslužuje vseh mogočih trikov, da lahko sama stare gume prodaja kot nove za dober profit. Če pa kdo dejansko mlajše rabljene gume prodaja je pa to seveda problem in huda nevarnost (ker bodo oni imeli izpad dobička)

A ni na vsaki gumi leto izdelave?

A ni na vsaki gumi leto izdelave?
[/quote]

Je. DOT, poleg so pa štiri številke. Prvi dve sta teden, drugi dve pa letnica. Če je samo tromestna cifra, pa gre za pnevmatike iz prejšnjega tisočletja, pa trikotniček je zraven ponavadi. Natančneje pa DOT pomeni date of transport, torej datum izvoza iz fabrike, se pravi da če imate gume z oznako 0119, je povsem možno, da so gume bile izdelane v izdihljaju leta 2018 (5318) in so jih šele po novem letu razvozili naokrog. Ni bistvene razlike, je pa menda tak pomen te DOT kratice. Čist tko, informativno.

Prekajen meso dl cajt gvera;)

Gume menjam vsake stiri leta, ce profil zdrzi, drgac prej, vedno menjam za nove. Avto tudi na jesen in pomlad preoblacim.
Torej, drug let se lohk s kom zmenim, da dobim se kaj zanje. Dimenzije 185/65/15. Jutr pogledam kera firma so, se mi zdi da savske. Letne pa bodo cez dve leti, tiste so fulda.
Dam najboljsemu ponudniku, kufeta ne pijem 🙂
Probat ni greh😁

Za 10 € po kosu ti bo 4 leta stare verjetno kdo odkupil, Če imajo ene 5 mm profila. Če imajo profila blizu zakonskega minimuma 3 mm, jih nihče ne bo kupil, vsaj za vožnjo ne.

osnovna plast je samo kozmetična fora, ob strani je ni, pa tam nekje nad 7 let je povečana nevarnost, da se tekalna površina loči od podlage, pred tem nobena plast ne ščiti.

Seveda se gumarska industrija poslužuje vseh mogočih trikov, da lahko sama stare gume prodaja kot nove za dober profit. Če pa kdo dejansko mlajše rabljene gume prodaja je pa to seveda problem in huda nevarnost (ker bodo oni imeli izpad dobička)
[/quote]

ne nakladaj!!!

Kire savske pa maš?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close