Najdi forum

Kupec

in kupka? :)))))) verjetno ne obstaja ženska oblika “kupca”?

Če smo se navadili na peške, bi se tudi na kupke.
Se mi pa zdi, da se uporablja bolj kar “kupovalka”.

Navadili smo se kvečjemu na tiste peške v hruškah, ne pa na cesti. 🙂

Špela, tu se pa ne morem strinjati s teboj ;-))

Seveda ne, tebe ne bodo nikoli proglasili za peško. Vsaj domnevam, hahaha. 🙂

spela napisal:

> Seveda ne, tebe ne bodo nikoli proglasili za peško. Vsaj
> domnevam, hahaha. 🙂

Bodo za pusta, če se ustrezno problečem :))

Sicer pa SSKJ navaja izraz peška kot redek, knjižni, SP 2001 pa že kot povsem normalen. Seveda pa sta e-ja različna: p`eška je v jabolku, péška pa je pešec ženskega spola.

Naslov: peška skočila pred avto ali kaj podobnega mi je vseeno čuden. V izgovoru je že razlika, v zapisu pač ne, zato.

Meni pa zveni peška čisto domače. Mogoče zato, ker peškam v sadju večinoma rečemo koščice.
Kot zanimivost naj povem, da imajo v francoščini za poklice posebne oblike za ženski spol, a sem od neke parižanke slišala, da imajo izrazito negativno konotacijo. “Moja mama je zdravnica,” zveni menda ponižujoče, raje rečejo: “Moja mama je zdravnik”. HUDO!

Peška in koščica sta dve različni stvari. Jabolka in hruške imajo peške, breskve pa koščice. 🙂
Glede francoščine pa: ja, nekateri poklici imajo žensko obliko, nekateri pa ne. In tako učiteljici rečejo le professeure, čeprav bi bilo, glede na “pravilo”, logično reči la professeuse.

Vidiš, meni se pa zdi čuden naslov Peška sedela na vozišču, ali pa pač Pešec sedel/ležal na vozišču. Za pešce in peške menim, da hodijo, ne da sedijo.

Hodeča peška? Hehehe – ne morem pomagati, ampak glagoli, ki meni pridejo na misel v zvezi s samostalnikom peška, so na primer izpljuniti, pogoltniti … :-)) Ok, ok, saj bom nehala, da ne boste rekli, da to ne sodi v resno debato. 🙂

spela napisal:

> … ampak glagoli, ki
> meni pridejo na misel v zvezi s samostalnikom peška, so na
> primer izpljuniti, pogoltniti …

Saj ni problema, Špela, morda pač ne prebiraš rada črnih kronik po časopisih, kjer je peška povsem uveljavljena beseda. Lahko pogledaš na

kjer je veliko primerov iz Dela.
In zakaj ne bi bile peške, če imamo tudi voznice, šoferke, kolesarke, motoristke, rolerke … saj morda se komu kakšna beseda nekaj časa zdi čudna, ampak s pogostim ponavljanjem se nam ne zdi več taka.

Ja, Filip, saj vem, da se uporablja, ampak meni osebno ni všeč. Kaj moremo. Imaš pa prav, črne kronike res ne berem rada.

New Report

Close