Kumare
Kmalu bo na vrtu polno kumar. Komaj čakam, da prčnem z vlaganjem. Moj recept:- male kumare očistiš in naložiš v kozarce
– v vsak kozarec(750 ml) dam čajno žličko soli, malo majn sladkorja , koper, cel poper, malo lovor list in majhno šalotko.
– gor nalijem kis 1:2 (vedno samo talisov rumeni za vlaganje) komur pa ne paše tako kislo pa 1:3
– Kozarce zaprem in jih dam v večjo posodo in do polovice nalijem mrzlo vodo. Ko zavre pustim še tri minute, da vro, nato jih poberem ven in zavijem v prt, da se ohlade.
Zmeraj se mi fajn držijo in so dobre.
Sveže pa imamo mi najraje v solati z smetanovim prelivom.
Zaupajte nam še vi svoje recepte, da si podelimo izkušnje.LP
PS V tem času, je moje najljubše kosilo “murkov zos” in zabeljen stročji fižol.
Moj recept pa je naslednji:
V razmerju 1:2 kumare zavrem, samo toliko, da zavrejo in spremeijo barvo (postanejo temno zelene), jih nato naložim (najbrž bolje rečeno nabasam) v kozarce, notr dam eno žličko začimb, ki se kupijo za vlaganje kumaric (mešanmica, ki jo je omenila že Evita) in čez pilijem kis, v katerm sem kuhala kumare. Pustim čez noč, da se ohladi in pospravim v hrambo.
Evita, ali nam lahko zaupaš ta tvoj “murkov zos”?
Za Lojzko
Murkov zos
Skuhaš krompir v slani vodi, kot za pire krompir. Medtem narediš prežganje , ga malo pokisaš zaliješ z vodo in prevreš. (če imate radi, lahko dodaš tudi sesekljano čebulo, mleto sladko papriko in paradižnikovo mezgo. Jaz tega ne dam , ker moji ne marajo) Krompir ocediš , ga zmečkaš, vodo si pa shraniš. Dodaš naribane kumare, prežganje in vodo ki si si jo prej shranla.(jaz krompir zmečkam in tudi potem zmešam, kar z miksejem, z metlicami s katerimi stepam smetano )Pol še lahko mal popraviš, ali dosoliš, ali dokisaš. Po okusu. Lahko pa daš namesto prežganja kislo smetano. To je šele mljjaaaask….
Zadevo verjetno poznaš, vendar pod drugim imenom.
Vložene kumare- a veš, da sem jih jaz tud tako vlagala. Potem sem pa ugotovila, da je ta način veliko bolj preprost. Nobene vročine in smradu po kisu.
Ostale recepte, ki ste jih napisali ostali, pa bom sprobala. Moram priznat , da kaj takega še nisem jedla. Hvala in LP
Forum je zaprt za komentiranje.