Kuhinja slovenskih regij
Lepo pozdravljeni! Z zanimanjem sem prebiral temo Krompirjeva polenta in zasledil prisrcen pogovor med Rastkom in Karolino.Zelo mi je vsec obicaj,ki ga imajo Goga ,Rastko in prijatelji,da enkrat na mesec kuhajo jedi starih mam.
Razpisali so se o primorskih jedeh,sam pa predlagam,da bi vsak opisal domaco jed — jed svoje pokrajine . Tako bi nastal na tem forumu zanimiv jedilnik z geografskim poreklom,oziroma nekaksna etno kuhinja.Mislim,da bi bile te strani bolj zanimive.
Hrana ni samo jesti ,ampak tudi prijetno druzenje ob raznih dogodkih,ko se imamo se posebno lepo.Opisite tudi to.
Ste za to? Kdo bo prvi? Jaz bom drugi. Saj ni treba pisati natancnih receptov.Ce pa kdo zeli in povprasa,mu napisemo tudi to.Ste za?
Madonca,da je v italijanski k. knjigi nasa bovska jed ” compe s skuto”,saj me bo od ponosa razgnalo! Pa ,da ste Goricani navduseni tudi nad istrsko kuhinjo!
Rastko in kompanija,le tako naprej nad hamburgerje.
Lep pozdrav Polz brez hisice ( A veste zakaj?)
Ce se vam zdi moj predlog malo cez les,pa pozabite vse skupaj!
VIPAVSKA JUHA
250 g fižola
250 g krompirja
250 g kislega zelja
100 g suhe slanine
moka
1 čebula
3 stroke česna
lovorov list
malo paradižnikove mezge
sol
Fižol (čez noč namočiš), krompir (olupljen) in k. zelje skuhamo. Vsako sestavino v svoji kozici.
Slanino drobno narežemo in zarumenimo na čebuli.Primešamo še moko. Nato prilijemo malo vode in pustimo, da se malo razkuha.
V večjo kozico stresemo kuhan fižol, krompir ter zelje (z vodo vred).
Dodamo prežganje, strt česen in začimbe (lovor, mezgo, sol).
DOBER TEK IZ VIPAVE!
Sestavine:
FANI KUHN
Krompir (4 debeli krompirji)
1 jajce
sol
česen
1 žlica moke
olje za cvrtje
Krompir olupimo, umijemo in nastrgamo z strgalnikom, odlijemo odvečno vodo od krmpirja. Naribanemu krompirju dodamo vse zgoraj naštete sestavine.
Na vročem olju nato ocvremo male polpetke (čisto tanke -0,5 cm). Ocvremo toliko, da postanejo kar precej zlato rjavi najprej na eni strani, nato še na drugi.
Damo na papir, da vpije odvečno maščobo, zložimo na krožnik in zraven ponudimo sir.
Mnjam
Dober tek iz Bovca
Tvoje krompirjeve polpetke bom naredila.Sama pa dajem recet za jed,ki bo danes na nasi mizi.Se opravicujem,ker je jed iz Sarajeva.Malo mesanih receptov ne bo skodilo,mislim. Jed se imenuje Proja.
Sestavine: 3 jajca,150 dag srbskega slanega sira( jaz uporabljam vipavski),3 skodelice mleka,3 skodelice bele psenicne moke,3 skodelice koruzne moke( ne zdrob),2 skodelici olja,scepec pecilnega praska,malo soli,ker je ze sir slan,malo popra. V skledi zmesam jajcka,v njih razdrobim sir,nsto dodam vse sestavine brez mesanja.Ko je vse v skledi dobro zmesam in vlijem v vecji pekac namazan z mascobo. Pecem pri 175 stopinjah priblizno 40 minut. Varjacija:Vcasih vlijem polovico mase,nato plast dusene zacinjene spinace(muskatni orescek,poper,malo soli) in ostala masa.
Zelo dobro kot priloga k mesnim jedem ali kot samostojni prigrizek k pijaci.
Kdor bo poskusil,dober tek! Babi je nekaj let zivela v Sarajevu in mi vnuki radi to jemo. Polz brez hisice,saj nisi hud,ker je recept bosanski, -,je pa babicin ali nonin. Lep pozdrav Gaja
Jaz pa pristavljam svoj recept in sicer iz divjačine, ki pa vzame malo več časa, vendar je trud bogato poplačan! Sicer ne vem, če bi recept lahko uvrstil med tipične Slovenske, vem pa da je zelo popularen pri nas na štajerskem koncu (v bližini Pohorja je divjačine na pretek…), samo pripraviti ga je treba res doma in iz svežih sestavin. Pa dober tek!!!
Srnin (jelenov) hrbet v lovsko – zelenjavni omaki s hruško in brusnicami:
Potrebujemo (najbolje svež) srnin ali jelenov hrbet (bolj mehko je srnino meso) in ga za 24 ur namočimo v ‘mokro kvašo’.
Mokra kvaša:
Debelo zrezano jušno zelenjavo (korenje, cvetačo, koren peteršilja, koleraba, mala čebula, por…) pristavimo in kuhamo cca 30 min. Pred tem v posodo dodamo še cela poprova zrna, nekaj prepolovljenih strokov česna, timijan, rožmarin, lovorjev list, brinove jagode, kakšen pelat, solimo in okisamo, dodamo lahko tudi nekaj rdečega vina.
Meso vzamemo po 24 urah iz kvaše in ga po želji pretaknemo s slanino, kvaše pa ne zavržemo. Hrbet nato na hitro, z obeh strani popečemo na vročem olivnem olju. V visok pekač naložimo jušno zelenjavo iz kvaše (z začimbami vred) nanj položimo opečen srnin hrbet in zalijemo s tekočino iz kvaše, da je meso do tretjine prekrito. Postavimo v pečico (180 st.) in pečemo 45 min, vmes pa seveda pridno zalivamo s kvašo, tudi kakšna zajemalka rdečega vina ne bo škodila. Ko je meso pečeno ga vzamemo iz pekača damo na servirni krožnik in zrežemo na fileje, rahlo pokapamo s tekočino od pečenja in postavimo na toplo. Sok in zelenjavo, ki sta ostala od pečenja damo v posodo in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Nastalo omako povremo in dodamo žlico rdečega vina in nekaj žlic kisle smetane, po želji jo še solimo in popramo. Omako prelijemo po lepo zloženih srninih filejih in dekoriramo kuhanimi (vloženimi) hruškami in brusnično marmelado. Za prilogo postrežemo z domačimi širokimi rezanci ali kruhovimi cmoki.
Pa še iz Prekmurja: Dodoli (oba o-ja sta z preglasom).
Krompir olupimo in ga narežemo na tanke rezine. Damo ga kuhat v toliko vode, da se krompir pokrije. Ko je kuhan, nanj vsipamo moko (okoli 20 dag na 1 kg krompirja) in z kuhalnico naredimo luknjo. Vse skupaj kuhamo še 15 minut. Nato vse skupaj dobro pretlačimo ali pa kar zmiksamo tako, da dobimo gosto maso.
V železni ponvi na masti (z oljem ni tako dobro) prepražimo narezano čebulo in z žlico polagamo krompirjevo maso. Pražimo tako dolgo da se naredi zlata skorjica.
Preliv: na masti prepražimo čebulo in dodamo kislo smetano. Če je pregosto dodamo malo vode.
Kalorij ima zelo dosti, ampak je zelo dobro.
Dober tek!
Dolzna sem recept iz nonine kuhinje.
Pozimi,ko zavija burja,nam nona rada naredi
jed,ki nam zelo tekne .
Zamesi kvaseno testo kot za pico.Ko je dovolj vzhajano, iz njega oblikuje nekaksne pogacke, jih popopra,namaze s slanim filetom ali pasto iz filetov(je bolj enostavno),na to polozi v olju namocen posusen pelat ali
namaze z dobro salso,prepogne,da dobi polkrog in scvre na vrocem olju.Hitro narejeno,zelo dobro in zraven pase teran ali refosk.Naredila je ze tudi s Pecjakovim testom za pice. Polz,ti ne verjamem,ker moza,ki rad kuha,nobena zena ne bi nagnala.Si mogoce z bovskega in ti je potres malo hisico stresel?
Ce si,nam povej ,kaj so to compe s skuto.
Lep pozdrav iz nonine kuhinje Ulmi s Krasa.
Tinkara iz Poljanske doline
Lep pozdrav! Moj prispevek je krompirjeva rolada,ki jo nasa mami naredi po babicenem receptu ob praznicnih dneh.Imamo jo radi,se posebno otroci,ki imajo radi vse,kar je hrustljavo.
50 dag krompirja,jajce,10 dag moke,sol,poper,paprika,se malo moke
Nadev: 25 dag sunke,3dag mascobe,cebula,petersilj,stara zemlja
Postopek : Krompir skuhamo v oblicah,ga ohladimo,olupimo in pretlacimo skozi
sito ali naribamo.Vmesamo jajce,moko,sol,poper in naredimo gladko testo,ki ga zvaljamo centimeter debelo.
Nadev : Nasekljano cebbulo na mascobi stekleno poprazimo,dodamo papriko,nasekljan petersilj , zdrobljeno staro zemljo ter drobno narezano sunko.
Nadev premesamo,premazemo testo in ga zavijemo v rolado.Narezemo na 2 cm debele rezine ,,jih pomokamo in na mascobi popecemo.
Kje ste Dolenjci in Belokranjci? Radi bi pokusili kaj vasega. Lep pozdrav Tinkara
Kreditno financiranje
Izkoristite kreditno financiranje od 5.000 € do 10.000.000 € resno ponudbo in zelo zanesljivo z več varnosti s stopnjo 3 % na mesec z trajanjem od 1 do 30 let.
Elektronski naslov: tmarjan24@gmail.com
WhatsApp: +38630762694
Viber: +38671391409
https://web.facebook.com/Posojilo386/?ref=pages_you_manage
Kreditno financiranje
Izkoristite kreditno financiranje od 5.000 € do 10.000.000 € resno ponudbo in zelo zanesljivo z več varnosti s stopnjo 3 % na mesec z trajanjem od 1 do 30 let.
Elektronski naslov: tmarjan24@gmail.com
WhatsApp: +38630762694
Viber: +38671391409
https://web.facebook.com/Posojilo386/?ref=pages_you_manage
Kreditno financiranje
Izkoristite kreditno financiranje od 5.000 € do 10.000.000 € resno ponudbo in zelo zanesljivo z več varnosti s stopnjo 3 % na mesec z trajanjem od 1 do 30 let.
Elektronski naslov: tmarjan24@gmail.com
WhatsApp: +38630762694
Viber: +38671391409
https://web.facebook.com/Posojilo386/?ref=pages_you_manage
Forum je zaprt za komentiranje.