kuhinja do nazga
Draga Manka!
Nevem točno kateri recpt si želiš. V četrti oddaji je delal čok. torto ( tako so prevedili), meni je bila ta stvar bolj podobna piti.
ČOK. TORTA:
Kupil je krhko testo, zmrznjenega dal v pečico (10 min).
Nadev:
-140 g nesoljenega masla
-150 g temne čokolade
-ščep soli
-8 jž kakava v prahu
V lonec je nalil malo vode. Jo segrel. Gor je postavil skledo z prej naštetimi setavinami, da se stopijo. Sem in tja je pomešal. Nastala je gladka zmes. V drugo skledo je dal 4 jajca in 200 g sladkorja v prahu. Zmes je stepel, ji dodal 3 jž kis. smetane (lahko daš tudi skuto) in 3 jž karamelnega sirupa (nevem, če ga pri nas prodajajo, podoben je medu). Potem je obe zmesi skupaj zmešal. Testo je vzel iz pečice in nanj zlil nadev. Dal pečt za 40 minut na 150°C. Zraven je postregel gozdne sadeže.
Meni je bolj všeč čok. kolač iz pete ali šeste oddaje. Tu je recept:
Spekel ga je v modelu za torto.
Potrebuješ:
-300 g orščkov (150 g mandeljev in 150 g orehov)
-250 g masla
-6 jajc
-300 čokolade
-100 g sladkorja
-papir za peko
Papir je premazal z maslom in ga dal samo na dno modela, obode pa je samo namazal z maslom.
Oreščke je zmlel, 200 g čokolade je zlomil in jo dal v mešalec z oreščki in vse skupaj še enkrat zmlel. Zmes je stresel v skledo. V mešalec pa je dal maslo in sladkor, zmešal, da je dobil gladko zmes. Dodal je tudi rumenjake. To je dodal čok. zmesi in vse skupaj dobro premešal. Iz beljakov in malo soli je naredil sneg, ki ga je počasi dodajal čok. zmesi. Rahlo je maso obračal z roba proti sredini.
Na koncu je zmes dal v model. Preostalo čokolado (100 g) je razlomil in jo s prsti porinil v maso. Pekel je približno 1 uro na 190°C. Z nožem je preveril, če je kolač že pečen. Nož mora biti suh.
Dober tek!
Piši kako ti je uspelo!
Zadnjič sem bila na njegovi strani. Star je 27 let, poročen z manekenko Jools, imata dojenčico. Svojo kuharsko pot je začel pri očetu. Po slikah sodeč je kot otrok rad lovil ribe.
Všeč mi je njegov preprost način kuhanja. Moti pa me, ker uprablja preveč olja…..
Vendar jaz si vedno recepte prilagodim svojemu okusu.
Tu je moj najljubši recept, iz druge oddaje.
Pečeno sadje
Potrebujete veliko različnega sadja (jagode, češnje, rabarbaro, fige, breskve, nektarine, jabolka..).
Sadje lepo očistimo, ga izkoščičimo, razpolovimo in jih razporedimo po pekaču.
Potem naredimo vanilijev sladkor.
Potrebujemo par vanilijevih strokov in 1 kg sladkorja v prahu.
Stroke je prerezal na pet delov, jih vrgel v mešalec in jih zmlel. Dodal je sladkor in vse skupaj zmlel. Ko je bilo vse drobno zmleto, je maso presejal skozi redko sito. Ta sladkor je pepelnate barve. Predlga ga tudi za darila. Baje ga njegova mama obožuje in zdrži tudi dolgo.
Sadje je posul s tem vanilijevim sladkorjem in vse skupaj polil s vinjakom (lahko uporebite tudi sladko vino). Peče se približno 15 min.
Sicer bo razpadlo v nekakšno kašo. Zraven lahko ponudite mascarpone z vanilijevim sladkorjem. Meni je bolj všeč kepica vanilijevega sladoleda.
Dber tek!
Ali enostavno:
http://www.jamieoliver.com
Jaz imam eno izmed njegovih knjig že okoli eno leto (lani sem živela v Angliji, pa sem si jo kupila). Recepti so za našo kuhinjo malo nenavadi, ker pa je zadnje čase na tržnicah in v trgovinah mogoče najti kar dober izbor sestavin (kakšne čudne začimbe pa prinesem s potovanj), so uporabni, predvsem pa zabavni. Pri limonah in limetah res pazite, ponavadi so jedi s predpisano količino limon skoraj neuporabne, tudi olje dajte kar po svojem okusu.
Jamie je bil v Angliji velik hit, vse dokler se ni začel obnašati kot kuharski bog, kar mu je občinstvo malo zamerilo. Je pa to nadoknadil z izvozom v tujino, sploh Avstralijo, tudi Ameriko in očitno tudi v Slovenijo.
Drugače pa (če nimate problemov z angleščino) se splača kuharske knjige kupovati kar v originalu – poleg cene so dobra stran tudi novi trendi v kuhanju, ki jih v slovenskih kuharicah ni ravno zaznati (jaz sem iz Anglije prinesla kakšne štiri).
Kaj pa vem, mene je na začetku zelo prevzel, sedaj pa ne več. Takšna hrana kot jo pripravlja on je za 1x – 2x ma leto ob kakšni priložnosti. Vse kar kuha se kar utaplja v maščobi, limonah in gorah začimb. Jaz sem bolj za zmernost pri vsem. Tudi čili trosi vsepovsod. Ker se pekočega tiče se raje držim mehiškega. Zelo dobro, poceni in ne tako redilno.
Na kulinarični sloveniji imaš recept Mehiški fajitas. Moji družini je to tko dobro, da ga celo poletje že kuham. Samo jaz malo več minut, kot je tam recept. Mislim, da je nslov http://www.kulinarika.net, če ni pa podjdi na kakšen iskalnik.
Čao
Forum je zaprt za komentiranje.