kuharski nasvet
mal čebulce in česna prepraži na olivnem olju, ko bo to zarumenelo, zlij notri paradižnikove palate, ali paradižnikov gosti sok ali sveže paradižnike in nato vse to lepo še malo potenstaj, dodaj še kakšno začimbo po želji, eni baziliko, rožmarin, timijan, eni vegeto, eni le sol in poper, skratka tu gre za svoj okus, kar vam paše in to je to. pa seveda Barila makarone, špagete, brez teh ne gre. br tek. osnova vseh teh omak je vedno olivno olje in čebulca in česen, nato pa dodajaš po želji.
Aja, meni je samoumevno, da se za testenine, da velik lonec vode, posoli in počaka da le ta zavre, jaz kanem v to vodo še malčk olivnega olja in ko zavre notri testenine in nato kakšne 8-10 minut, na škatli itak piše in potem v cedilu in jaz jih na hitro oplaknem pod mrzlo vodo in nato kar primešam k omaki, mi je bolje.
Pelate jaz ne meljem, ker nam paše, da so še kakšni koščki paradižnika, le z kuhalnico jih mal potapkam in itak zlezejo narazen.
še ena dobra omaka je..da namesto paradižnika daš bučke narezane na kolobarje tanke…, ki si jih prej posebej mal popekla in so lepo rjave mmmmmmmmmm, lačna sem.
poznam enega taljana, ki ima fabriko makaronov, oz. testenin. On pravi, da NIKOLI ne smeš kuhat špagetov z oljem! Njegov način kuhe je tak: špagete daš kuhat v ogromen lonec slanega kropa. Ko so na 3/4 skuhane, jih odcediš, daš nazaj v lonec in pokriješ s pokrovko. Pustiš stat še ene 3 minute. V tem času dokončaš omako, se pravi, da dodaš začimbe: timian, bazilika, rožmarin in eno kepico mocarele. Ko je omaka gotova, streseš špagete v omako, premešaš in pustiš še kakšno minuto na toplem.
Špagete naj ne bi kuhal v olju zato, ker naredi olje ovoj in se potem omaka ne veže dobro direkt v špaget :-))
Aja, če jih pa takoj, ko jih odcediš, preliješ z mrzlo vodo, pa spet ni dobro,ker doživijo šok. Tako italijani. Jaz delam po njegovih navodilih :-)))
Pa še recept z juga Italije kjer je za moj okus najokusnejša hrana.
Špagete skuhaš al dente v slani vodi.
Omaka pa:
Na olju popražiš malo čebule in na majhne koščke narezano panceto(panceto po želji lahko jo izpustiš). Dodaš paradižnik in to še malo popražiš. Zmanjšaš ogenj soliš, dodaš rdečo papriko, baziliko in ščepec sladkorja.
Preden postrežeš špagete daš v omaku in jih skupaj še ene 2 minutke pokuhaš da se povežejo.
Zraven postrežeš parmezan ali mozzarelo. (žal prave mozzarelle v Sloveniji še nisem videla)
Nekaj kar pa absolutno ne paše v tako enostavno hrano je pa vegeta.
Forum je zaprt za komentiranje.