Kuhanje
pasulj, ali filane paprike ali ješprenj, zraven pa zelenjavna frtalja.
Lahko pa zelenjavna rižota ali pa hrenovke v testu, morda p tunin namaz, razne pice, pohani kaneloni s šunko in sirom, ali pa kaneloni z mletim mesom v pečici s smetanovo omakco. Morda pa porovi zrezki in pomfrit (ah ne, bolje en dober pražen krompir z veliko čebule in ocvirki), jasno da solata, dišijo mi jetrca s čebulo in polento, španska pita je zares enostavna (sestavine kot za pico), pa lazanja, ….ali ti pridejo moje ideje prav??
ŠPANSKA PITA
SESTAVINE:
3 jajca, 15 dkg na koncke narezane šunke, 15 dkg na kocke narezanega sira, 15 dkg na kocke narezanih kislih kumaric, 1 jogurtov lonček mleka, 1/2 jogurtovega lončka olja, 2 jogurtova lončka moke, pecilni prašek, sol
OPIS RECEPTA:
Stepeš jajca, dodaš mleko, olje, moko, pecilni prašek, sol. Ko zmešaš, dodaš še šunko, sir, kumarice. Vse zmešaš in zliješ v pomaščen ali s papirjem obložen pekač. Pečeš na 200 C približno 20 minut. Ko je pečeno, razrežeš na kocke. Ponudiš vročega ali hladnega. Primerno za nenapovedane goste, kot tudi za ostale priložnosti. VEDNO
POROVI ZREZKI:
Kaj pa vem, jaz vse več ali manj kuham po občutku. Vzamem kakršnokoli meso, ga popečem, dodam na kolesca narezan por, tudi zeleni del, in vse skupaj dušim domehkega. Pora dam akr precej, malce po potrebi zalivam, da nastane nekakšna omaka. Por da jedem en tak enkraten okus. Isto delam zrezke z veliko količino čebule. Sem pa tudi že poskusila, da sem na koncu v por in zrezke vmešala smetano za kuhanje. Je tudi bilo dobro. Najbrž pa je na kul.slo kakšen recept za porove zrezke…bom pogledala
Na misel mi je prišla še standardna francoska solata, morda riževa solata, pa tudi testeninska solata. Presenetila bi lahko z domačim kruhom. Na spletni strani Kulinarične slov. je odličen recept za kruh brez gnetenja (sploh si ne umažeš rok), potrebno je le, da ga en dan prej zamesiš, ker mora vzhajat 12-18 ur. Odlično uspe. Morda bi naredila kakšne žemljice.
Pa prav fino je, če narediš kakšna zelenjavna nabodala s kakšno hrenovko vmes..(bolj za študentski žep), meni je zelo dobr: šampinjoni v omaki ali pa mešano: grah+korenček+koruza v smetanovi omaki (vse obvezno s koromačkom – zeleni del), ali pa špinača z ogromno česna iz zopet s smetano.
kaj pa klobase in zelje, ali pa fižolovka, kaj pa marinirana rebrca v pečici: en velik pladenj z rebrci, krompirjem, korenčkom, porom, papriko, čebulo, vse skupaj vržeš v pekač in v pečico in se samo dela. Lahko pa narediš šunko v testu in hren v omaki. Ali pa dve veliki svinjski krači v pečici.
Priporočam ti še odločno friko (krompir, popražen z dodatkom naribanega sira v razmerju 1/1, nato zapečeš, obrneš na pokrovki in ponovno do zlatorjavega zapečeš (kot nekakšna debela omleta), zraven pa skledo rediča s fižolom in s česnom.
Idealna ta čas je bučna juha s smetano,ob postrežbi dodaš še na kocke narezan in popražen kruh.
za družbo je zanimiv tudi fondi (fondue), jaz delam sirovega. četudi nimaš gorilnika in taprave kozice in vilic, je fajn. V trgovini že kupiš mešanico za fondi, doma pa daš v lonec in narediš po navodilu. Ko daš na mizo (če nimaš gorilnika), daš spodaj še kozico z vrelo vodo, da se ne ohladi prehitro. zraven pa obvezno še na kocke narezan kruhek – obvezno popečen ali v pečici ali pa v teflonski ponvi, da malce pohrustlja. To je še družabno, saj komur pade kruhekl v (skupni) lonec, plača rundo. tako delajo naši zdomci v Švici.
ja, dr, tako je, ko moraš vsak dan kuhat.
za pogostitve je npr. dobro tudi, če narediš zelenjavne stolpiče v pečici, torej najprej na rezine narezane malancana popečeš v ponvi, nato pa daš to na pladenj, na vsak malancan daš še rezino bučke, pa rezino paradižnika in rezino mozzarele, pa origano in hop v pečico, da se msir zapeče.
Zadnjič sem pa naredila tole: recept je spet iz kul.slo: zmešala sem mozzarelo. sirček, kisla smetana, nariban sir, naribano poli salamo, koruzo iz konzerve in še kaj bi se našlo iz hladilnika. malo začiniš.To namažeš na toast kruhke in hop v pečico. Hitri prigrizek za obiske.
Trenutno zeloo dobro: majhne bučke zrežeš na rezine, malo manj kot 1cm debele. Posoliš in popopraš, spaniraš in ocvreš v vročem olju…mmmm, ni boljšega.
Lahko pa polnjene bučke (čolnički) v pečici. naredišš maso po občutku (mleto meso npr.), vsekakor na vrhu sir in v pečico.
Narediš lahko jogurtove miške. Najboljše so tople.
Dobra solata je grška solata., trenutno aktualna pa paradižnik z mocarelo (paradižnik narezan na rezine+poper+sol+mocarela, nič okisat).
Forum je zaprt za komentiranje.