Najdi forum

Kuhanje soje

Ima kdo izkušnje s kuhanjem soje v ekonom loncu? Koliko časa se kuha ter kakša je količina vode?

Hvala in lep pozdrav.

Staša

Količina vode je definitivno odvisna, koliko si sojo prej namakala. Mami zadnjič ni dovolj časa namakala fižol in še ni bil povsem “napit”, pa ga je v ekonom loncu lepo zapekla namesto skuhala, ker je še vodo popil in je zmanjkalo:))
Ker sama nimam ekonom lonca ti za čas žal ne morem svetovat.
LP Barb

soja se kuha zelo dolgo….v navadnem loncu tudi 5 ur….seveda namočena….v ekonom loncu okrog 90 minut…..ima pa človek občutek, da je vedno premalo kuhana…..govorim o rumeni soji (saj druge itak ne poznamo)…nekateri govorijo tudi o zeleni in rudeči soji, ampak to ni soja, to je fižolček……

Sojo sem namakala čez noč, nato sem jo skuhala v nadavdem loncu (sem bila preveč nestrpna, da bi počakala do daien 😉 , kuhala pa sem jo malo več kot dve uri. Potem sem jo še dušila nekaj časa zraven mesa v omaki. Bila je super.

Jože, ga. Marinka Pečjak omenja tudi rdečo, zeleno in celo črno sojo. Ste prepričani, da gre za fižol?

Hvala in LP

Ša še to. Kakšen okus ima sojino mleko? Nekaj soje sem namreč prihranila v ta namen? Uporablja se menda gtako kot kravje?

LP, Staša

Draga Stasa,sedaj nimam casa,odgovore lahko dobis enkrat popoldne,ce lahko pocakas.
V knjigi PREZRTE STROCNICE je vse o soji in kup receptov od
namakanja,kuhanja in tudi do tega,kako naredimo mleko in njegova uporabnost.
Ce te se zanima,se oglasi.Sicer je knjiga imenitna za vse strocnice,ki so zelo zdrave. Lep dan babi

Super. Bom počakala, seveda.

LP, Staša

OK. Mleko sem že naredila, sedaj pa me zanima, kaj naj s tropinami. Jože je pred časom pisal, da jih vmeša v testo za kruh in pecivo. Jože, kakšno razmerje (tropine – moka) uporabiš v pecivu? Se da tropine uporabiti še na kakšen drug način?

Prebrala sem tudi, da delaš jogurt – žlička “kravjega” jogurta na 2 dcl sojinega mleka? Do kakšne mere se takšen jogurt strdi? Koliko časa mora stati na miru?

Najlepša hvala za odgovore.

LP, Staša

Evo me!

Suha sojina zrna moramo namakati 12 do 24 ur(odvisno od starosti ),nato jih kuhamo 1 do 2 uri,v loncu na pritisk pa 40 minut.Ce uporabljamo cela zrna soje za pripravo jedi,moramo vedeti,da se zrna ne razkuhajo,in imamo ubcutek,da niso dovolj kuhana.Bolje jo je zmleti z el. mesalnikom.
Sojina moka nima lepka,zato moramo za peko kruha in sladic dodati se psenicno moko.
Vidim,da si mleko ze naredila.Ti vseeno napisem navodila iz knjige.
100g zmletih sojinih zrn,ki smo jih prej namakali poleti 12 do 15 ur,pozimi pa 24 ur,700 g vode.
Na vsakih 100g zmlete mase dodamo 700g vode,malo soli ali sladkorja ali vanilijevega sl.Kaso premesamo vsakih 10 minut.Tako se izluzijo v vodi topne snovi.Po 4 -5 urah nastane mleko,ki ga precedimo skozi gosto gazo.V moji knjigi pise “Neraztopljene ostanke zavrzemo.” Mleko nato vremo 15 minut med stalnim mesanjem,da ne prekipi in da se ne prime dna posode.

Mleko lahko pripravimo tudi iz sojine moke.
Uporabljamo polnomastno sojino moko,ki naj bo cimdrobneje zmleta.Na 1kg moke dodamo 7 l vrele vode in dobro premesamo,da ni grudic.Sojino moko lahko prelijemo z vrelo vodo,saj nima skoraj nic skroba in se zato ne sprime v grudice.Tako pripravljeno mesanico kuhamo 15 minut,pri tem pazimo,da ne prekipi oziroma prismodi.Mleko precedimo skozi tanko tkanino in dodamo kot zgoraj,po zelji.Mleko kuhamo se nekaj minut,da se na povrsini naredi smetana.
Sojino mleko pa lahko pripravimo tudi iz instant mleka in ga razmesamo po navodilih na vrecki.
Kaksen okus ima,sedaj ze ves.Meni je vsec.

Sojin jogurt
sojino mleko,navadni jogurt Cas priprave 4-6 ur
Sojino mleko segrejemo le toliko,da je toplo do 40 stopinj.Dodamo navadni jogurt,in sicer za en loncek jogurta 1 zlico.Dobro premesamo,postavimo na toplo v kuhinji ali kar v 50 stopinj toplo pecico.Po 4-6 urah se jogurt zgosti,vendar ne toliko kot jogurt iz kravjega mleka,ker ima sojino mleko manj suhe snovi.Po koncanem fermentiranju ga ohladimo v mrzli vodi ali hladilniku.

Mleku in jugurtu dodajam za napitek razno zmiksano sadje,gosti sok,korencek…

Kaj vse lahko naredis iz soje,verjetno ze ves.Jaz rada naredim rulado,biskvit in jogurtovo pecivo s sojino moko.

Mogoce sem ti napisala prevec ,saj vidim,da ze obvladas,ampak obljuba dela dolg.
Lep pozdrav babi

Babi, najlepša hvala za obširen odgovor. Poskusila bom narediti jogurt. Sedaj pa nameravam narediti muffinse z dodatkom tropin pa sporočim kasneje kako (če) je uspelo.

Lepe praznike.

Staša

Evo, muffinsi so pečeni, meni so zelo všeč, še posebej, ker so brez dodanega sladkorja in maščobe. Sicer niso skoraj nič narasli, kar pa je glede na sestavine razumljivo.

Sestavine:

(1 skodelica = 240 ml)
1 skodelica sojinih tropin
1 skodelica ovsenih kosmičev
1 skodelica polnozrnate moke
1 skodelica kokosove moke
2 jajci
1 skodelica jabolčnega soka (po potrebi še žlica ali dve zraven)
1 skodelica sojinega mleka
1 naribano jabolko
1/2 vrečke pecilnega praška
1/2 žličke sode bikarbone
po noževo konico klinčkov in ingverja
sladilo v tekočini (lahko rudi namesto tega sladkor)

Kosmiče prepojite s sojinim mlekom in nekaj časa pustite stati. Vmešajte jajci in jabolčni sok. Nato dodajte kokosovo moko, polnozrnato moko s pecilnim in sodo ter tropine. Na koncu dodajte naribana jabolka in začimbe ter sladilo (če boste uporabili sladkor, ga premešajte na začetku z jajci).

Masa zadostuje za 12 muffinsov, pecite 30 min 175 stopinj C.

Namesto tropin lahko uporabite kaj drugega, npr. otrobe ali suho sadje, še kakšne druge kosmiče,… mleko je lahko navadno.

LP, Staša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close