Kuhanje soje
Rumeno sojo sem namočila čez noč (12 ali malo več ur), nato sem jo dala kuhat v neosoljeno vodo. Po treh (!) urah še vedno ni bila kuhana. Tam nekje blizu četrte ure sem obupala, jo odlila, zmlela v mlinčku za meso in po porcijah zamrznila – saj sem medtem morala na hitro sčarati drugo kosilo. Kakšen predlog za uporabo te zmlete soje?
Ali pa mogoče ne vem, kdaj je soja kuhana? Bila je kot al-dente riž, na sredi še malo trda. Jaz sem pričakovala, da bo kuhana kot fižol.
Mama me je opozorila, da se je njej zgodilo isto, njej se zdi škoda elektrike, zato soje ne kuha več. V tem duhu sem se enkrat prej pripravila na dolgo kuhanje zelene soje (namakala 24 ur), nato pa je pa je bila v eni uri razkuhana v kašo.
Kakšne so razlike med rumeno, zeleno in rdečo sojo?
Hvala vnaprej.
🙂
Ravno včeraj sem delala sojo (rumeno). Namakala sem jo celo noč, jo dala kuhat (mislim, da se je kuhala nekje 2-3 ure) in to je bilo to. Tudi moja je bila bolj trda, mapak ne tako, da ne bi bila užitna. Ravnop prav, vendar pa bolj trda kot fižol.
Uporabila pa sem jo tako:
v segreto ponev sem dala toliko soje, da je bilo prekrito dno, dodala na koščke narezanega purana, začinila s curryjem in mešanico za purana ter na majhnem ognju dušila. Na koncu sem ogenj povečala, da je puran s sojo vred postal hrustljav. Bilo je super.
Glede na to, da si jo zmlela, bi jo lahko uporabila za sojin namaz. Pobrskaj malo na http://www.kulinarika.net ali pa vprašaj tukaj, če ima kdo kakšen recept.
Mogoče pa je tudi odvisno, katero firmo soje imaš (jaz se žal ne spomnim, vendar pa mislim, da je bila od biotopa ali pa nature). Enkrat sem delala čičeriko – točno po navodilih in po predpisanem času, ko bi naj bila kuhana, je bila tako trda, da sem jo kuhala še dodatni 2 uri.
soja se res kuha dalj časa kot fižol, 4 ure pa je vseeno preveč…..verjetno si kupila kakšno zelo staro sojo, saj se tudi star fižol zlepa ne skuha……sojo je najboljše kuhati v ekonom loncu….ravno tako čičeriko, ki pa se kuha še dalj časa kot soja….
sicer pa zelena in rdeča “soja” NI soja…..to je fižol….nekateri (ne vem zakaj) ju imenujejo soja, pa to ni. Zelen fižol-azuki če je dobro namočen se kuha samo 30-40 minut……rdeč pa približno enako…..
vojo zmleto sojo lahko uporabiš za sojine zrezke,jaz bi dadal še jaca,kakšno zelenjavo in b+vse skupaj še malo povezal z glutenom……in seveda začimbami…
SOJINA TORTA
23 dag sojinega pireja
6 jajc
15 dag sladkorja
1 vanili
7 dag drobtin
pol pecilnega
malo ruma
sladka smetana
marmelada
čokolada za preliv
Rumenjake stepeš s sladkorjem, dodaš pire, vanili, drobtine, pecilni, rum. Vse zmešaš v gladko testo. Dodaš sneg. V namaščen in pomokan pekač vliješ in pečeš pri 200 okoli 45 min. Ohlajeno prerežeš in namažeš z marmelado, poliješ s čokolado. Po želji dodaš smetano.
Forum je zaprt za komentiranje.