Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kuhanje riža

kuhanje riža

kako pravilno skuhati riž kot prilogo in ne rižoto. Jaz ga kuham tako da osolim vodo in skuham riž v njej, pa nikoli ni tak kot recimo v kitajski restavraciji?

lp
Venus

Venus, jaz se ravnam po “svojih navodilih” in sicer takole: za 1 osebo vzamem 1,5 dcl JASMINOVEGA riža, ki ga stresem v ososljeno vrelo vodo.
Na količino 1,5 dcl riža pa vzamem 2,2 dcl vode. Vedno lepo uspe in je bil že tudi boljši kot v marsikateri kitajski restavraciji. Če želiš lahko prej v vodo daš še žličko masla lai olivnega olja. Tudi dobro!

LP, zala

Zelo važno je kateri riž uporabljaš, sej veš, da ga je veliko vrst. Jaz za mlečnega na pimer tistega, ki se “spoca”, ne moreš pa ga uporabiti za tiste jedi, kjer želiš, da je vsako zrnce posebej …

V kit.restavracijah je riz kuhan tudi na pari in prej cez noc namakan.

Zelo različno se lahko skuha riž. Prvo in osnovno pravilo je, da uporabiš pravilen riž.

Če želiš riž kot prilogo h kitajski hrani lahko uporabiš riž, ki se razkuha in je precej lepljiv (jaz osebno ga ne maram), tak riž skuhaš samo v vodi. Jaz uporabljam riž, ki se ne razkuha, prvo ga skuham v osoljeni vodi, Posebej prepražim malo šunkice na olju, v drugi kozici spečem jajce (količina odvisna od tebe), ki ga med peko malo razžvrkjam. To dvoje zmešam in dodam riž, ki ga malo prepečem na ognju. Lahko dodaš repke od škampov.

Če želiš riž kot prilogo k drugim jedem imaš spet več variant:
1. Riž na belo – (riž SCOTTI ali GALLO za rižote) kuhaš v malo ososljene vode, na koncu dodaš parmezan in malo masla. Riž ne sme biti suh, pri tem rižu je pommebno, da je sluzast in malo tekoč.

2. Riž s čebulo – (riž za solate, ki se ne razkuha) – na olju prepražiš 1 čebulo, dodaš kocko (piščanec) in malo prepražiš nakar dodaš riž in vodo (razmerje 1:2,5) sol, malo popra premešaš in pustiš, da zavre, nato zmanjšaš na mali ogenj na pol odpreš in BREZ mešanja kuhaš 20 min. Potreseš s parmezanom.

Pa dober tek, LP Silvia

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close