Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kuhane testenine v skrinjo?

kuhane testenine v skrinjo?

Punce….povejte prosim,je katera dala v skrinjo kuhane testenine, brez omak?
Se jih da potem pogreti v mikrovalovki pa pol omako gor?

hvala in lep dan

Absolutno. Jaz si jih skuham vnaprej, zapakiram po obrokih v vrecke in uporabim po potrebi. Sicer jih ne segrevam, ampak so cisto dobre in preverjeno uzitne 🙂

-- <http://www.cenim.se> Spletna revija za aktivne ženske

a jih samo odtališ in potem na mrzle poliješ omako?

A je sploh vredno testenine v naprej kuhat, ker se itak hitro skuhajo!

lp

Jaz si ne predstavljam, da bi dala kuhane v zamrzovalnik!

Zmrznjene dam odtaliti vecer prej, zmesam z zelenjavo in to je to. Nosim si jih v sluzbo za malico in niti na kraj pameti mi ne pade, da bi jih kuhala vsak dan posebej. Nimam casa oziroma ga raje porabim na zabavnejse nacine.
Ce bi imela mikrovalovko (recimo v sluzbi), bi si jih morda celo pogrela. Ampak niti z mrzlimi nimam nikakrsnih tezav. To je pac nekaksna testeninska solata.

-- <http://www.cenim.se> Spletna revija za aktivne ženske

Jaz jih redno zamrzujem. Ko skuham testenine, jih pač skuham vedno več kot takrat rabim. Potem ko jih ohladim, jih dam v posodice in v skrinjo.
Rabim pa jih za različne stvari. Lahko jih dam v recimo fižolovo juho par minut preden je kuhana – kar zmrznjene, pa tudi v gobovo, špargljevo, paradižnikovo…
Lahko jih tudi pogrejem na hitro v mikro in nato prelijem z že kuhano omako, ali pa še zmrznjene v posodici prelijem z omako in odtaim v mikro, nato samo premešam in na krožnik.
Saj je res, da se hitro skuhajo, ampak ko pridem ob 19 ali 20 uri domov, rabim vsega skupaj samo par minut in večerja je na mizi, to je vseeno veliko bolje kot kuhanje, ki je zadnja stvar, katero imam v mislih takrat, ali pa vrečka čipsa pred TV.

Pozdrav.
Naj samo pripomnem, da stvari, ki so enkrat skuhane in se ohladijo oziroma zamrznejo, je potrebno naslednjič pred obrokom pogreti oz. prevreti – razlog uničenje nevarnih – nezdravih mikroorganizmov

lp

MAJA, katerih mikroorganizmov prosim, daj povej,daj povej ??

Maja bo povedala bolj točno o mikroorganizmih. Na hitro pa gre pač za bakterije, ki povzročajo to, čemur običajno rečemo, da je hrana pokvarjena, tj. skisana, plesniva, gnila. Da je hudič malo večji, se nekaterih bakterij pravočasno ne okusi ali zavoha, npr. salmonela.

Vendar jaz bi rekla, da iz tega ni delati prevelike panike. Treba se je držati nekaj osnovnih pravil in navadne kuhinjske higiene, pa je. Večina bakterij se najlepše razvija na sobni temperaturi, zato je osnova, da se hrane ne pušča na pultu. Pravilo: čimprej ohladiti, shraniti v hladilnik ali zamrzniti. Tašča prav rada pušča kakšne juhe ali joto v kozici na pultu, da se ohladi (in seveda na sobni temperaturi se počasi ohlaja ure dolgo), ker strogo spoštuje pravilo, da se ne sme dajati vročih stvari v hladilnik, to je sama razširila tudi na tople in celo mlačne. Jaz raje dam tudi kakšno mlačno ali srednje toplo kozico v hladilnik, tako ali tako ga moram odtaljevati in čistiti, bo pač kakšen dan prej, če bo že zaradi tega toliko več oblog. V kakšnih knjigah piše, da lonec z vroče kuhano hrano, ki je namenjena za zamrzovanje ali drugo hranjenje, na hitro ohladiš v koritu z mrzlo vodo, vmes mešaš. Če se res bojiš in če imaš čas/voljo za vse takšne štose. V industriji in gostinstvu pa velja strogo pravilo o hitrem ohlajanju, večji obrati imajo posebne namenske hladilnike za hitro ohlajanje.

Mrzla odmrznjena hrana? Jaz bi rekla da. Če je bila hitro ohlajena, se bakterije niso imele časa razviti, v zamrzovalniku pa tako ali tako ne. Če odtališ na hitro v mikrovalovki, se nimajo časa razvijati niti potem, enako se mi zdi, če pustiš počasi odtaliti v hladilniku. Druga pesem je, če pustiš odtaljevati na sobni temperaturi, potem še malo pozabiš (ali je noč) in tale reč pravzaprav že odtaljena stoji na pultu, potem se začne ista pesem z razvijanjem bakterij kot pred zamrzovanjem.

Uf, sem naložila. Še zamrznjene testenine. Razlog in način od Meri se mi zdi čisto v redu. Običajno sicer ni potrebe (in prostora) za zamrzovanje večjih količin testenin za družinsko kosilo, če pa pri kosilu ostane samo prgišče testenin ali riža, tole lepo dam v vrečko in v zamrzovalnik (v bistvu direkt, saj se je v času kosila že dovolj ohladilo). Kasneje uporabim za testeninsko ali riževo solato (enako kot zgoraj za malico v službi), lahko bi tudi za kakšen vložek v juho ali enolončnico.
Kot prvo pa mi je prišla na misel lazanja, v lazanji tudi zamrzujemo testenine, mar ne?
Sedaj pa dovolj :-)) LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close