Kuba
Aha, imamo. S prijateljico sva bili v Dominikanski pred tremi leti, konec oktobra. Sicer je bila tista hotelska varianta, ampak sva prav to iskali, ker sva šli samo za devet dni pa še zelo ugodno ceno so nama zrihtali v agenciji, 138.000, all inclusive. Bili sva na jugu otoka, blizu glavnega mesta Santa Dominga. Enkrat sva si privoščili en dober izlet do enih krasnih otočkov, kjer je bilo tako lepo morje, da kar nismo mogli verjeti svojim očem. Drugače sva jo mahnili ene parkrat do Santa Dominga z busom, čeprav so nam v hotelu odsvetovali, sploh ponoči, da hodimo naokoli sami. No pa moram reči, da pretiravajo. Folk je zelo prijzen in ustrežljiv, edino na busu pa so naju res vseskozi zijali, ker sva bili edini belki med črnci.:) Je bilo pa smešno, ko sva sprevodnika prosili, da naju opozori, kje morava izstopiti, ker postaje so bolj čudne in so nama potem vsi z avtobusa kazali, kje morava dol:)
Morje v teh turističnih območjih ni posebno lepo, voda je bolj kalna zaradi mivke, če pa plavaš malo dlje lahko občuduješ ribe vseh barv in zelo lepe korale. Hrana je bila suuuuuuuuuuper, res, kar ti poželi srce in pa kar je glavno, koktejli vseh sort, vse zastonj, midve sva bili kar stalni gostji v barčku na plaži:) Nočnega življenja ravo ni, oz. je brezvezno, midve sva hodili spat ok. 9h in vstajali ok. 6h, tam je čisto drugačen ritem, res. NO, toliko, seveda pa se strinjam, da boš prave čare dežele odkrila, če boš potovala v samoizvedbi.
Jaz sem bila na Kubi pred dvema letoma. Najprej smo bili v hotelu v Varaderu, ki ni nič posebnega (Varadero). Potem smo najeli avtomobile in šli v glavno mesto – Havano. To je blo pa super. Izlet je trajal 3 dni. Ko se voziš, je pokrajina res enkratna, ob cesti prodajajo pomaranče, res ok. Havana pa je sploh nekaj posebnega. Tisti starinski avtomobili, ki jih vidiš v starih mafijskih filmih, krasne (propadajoče) vile in tudi velika revščina. Mi smo bili tam ravno v času dečka Eliana in je bila v Havani blazna gužva, saj ga je prišla pozdravit cela Kuba.
Odviano je, kaj iščeš. Če ti je bolj pri srcu masovni turizem, kopanje, sončenje, potem je boljša Dominikana. Če pa si raa kaj ogledaš, pa Kuba. Saj ne da se ne kopaš in sončiš, počneš pač kar hočeš, samo se mi zdi fajn, da če si že tam da si Kubo ogledaš, ker je res nekaj posebnega.
Hmmm…Kuba… Edini kraj na svetu, kamor bi brez pomisleka se enkrat šla (čeprav sem jih že kar veliko videla). Bi… Ne, bom. Če si morda gledala tisto oddajo na SLO1 o Kubi (neka angleška): tisti gospod, ki je vse skupaj vodil, je prav lepo povedal: “Kuba ti počasi zleze pod kožo…”. Se pa splača eno dobro agencijo najt, kjer res organizirajo izlete po Kubi, da malo vidiš, kako je podeželje, kjer še vedno orajo z voli. Da poskusiš svežo pijačo iz sladkornega trsa. Da vidiš, kako izgledajo plantaže tobaka, kako se ga suši… Da navsezadnje vidiš zapuščino starih kolonijalizacijskih hiš… Da se sprehodiš po havani med ozkimi ulicami, na hitro pogledaš v kak vrtec, kjer še zmeraj visi slika Che Guevare… Ne, to moraš res sam na svoje oči videt in doživet. Lahko samo toplo priporočam.
Forum je zaprt za komentiranje.