Najdi forum

Kuba ceneje

Če potujete na Kubo lahko prihranite. Kako? Za nasvet pišite na: tomren2@yahoo.com

Hej Tomaž,

priporočam se za koristen napotek kako čim cenenje na Kubo in po Kubi

Lep dan,
Nika

Tomaž!
Ne vem zakaj nočeš t.i. koristen nasvet deliti s vsemi, kar je tudi bistvo tega foruma?!
lep pozdrav,
K.

Ni v tem stvar, da ne bi hotel deliti. Gre za osebno stvar, ki je ne morem objaviti na forumu. Če bi lahko, bi jo. Res.

pridružujem se debati, izkušnje, ki jih imam (ravnokar se odpravljam na 5to potovanje na Kubo v zadnjem letu pa pol) pa sem pripravljen deliti z “mimoidočimi”.
Zapomnite si, ko boste na Kubi: skoraj niti ene same zadeve ni, da se ne da barantati. Ok, to ne velja za hotel ali za najem mobitela. Vendar barantanje velja vedno za nakupovanje na tržnici, najem sobe (casa particular), najem taksija (uradnega in tistega na črno), najem avtomobila rent-a-car. Verjemite, na Kubi samo budale plačujejo “izklicno” ceno.
Tolikokrat sem doživel, da mi (recimo na rent-a-car) uslužbenec reče: “Če ti kdo da boljšo ceno, se vrni in se bomo pogajali”!
Informacije o obnašanju nekaterih Slovencev me marsikdaj naravnost šokirajo! Popolno pomanjkanje volje in smisla za barantanje. Seveda, to ni v naši kulturi. Za Kubance pa je to normalno. Kubanec, ko ti pove ceno, že računa, da jo bo spustil v poteku barantanja. Naravnost šokiran sem bil, ko sta mi dva Slovenca po povratku iz Kube povedala, da sta sobo v Guanabu (Playas del Este pri Havani)plačala fantastičnih 30 usd. Osebno v življenju nikoli nisem plačal sobe več kot 20 usd. Seveda smo štartali pogajanja z izklicno ceno 35 ali 30 usd. In pristali na največ 20usd pa še to v Havani. V provinci je normalna cena 15 usd za sobo, če barantaš pa tudi 10-12 usd.
Prišparaš tudi, ker parkirnino za avtomobil ni treba plačati 1 usd, kot to mnogi mislijo. Daš toliko drobiža kolikor ti hočeš. Ni tarife, tako kot v Ljubljani. Parkirišče sem plačeval 10 centov ali maksimalno 25 centov, če sem ostal na istem mestu parkiran po več kot 6 ur.
Prišparaš tudi tako, da preveriš v trgovini ali so ti prav računali (saj se vedno zmotijo v tvojo škodo).
In kar je najbolj, najbolj najbolj pomembno: PRIŠPARAŠ VEDNO TAKRAT, KO KATEROKOLI STORITEV OPRAVIŠ BREZ POSREDOVANJA KUBANCA. Če te na ulici nagovori punca ali fant, ki ti predlagajo da te odpeljejo v najem sobe, te bo takšna storitev koštala najmanj 5 usd na dan več, saj bo lastnik moral plačati provizijo tistemu, ki te je pripeljal in ti zato ne bo mogel spustiti ceno. Isto velja za taksista, če te taksist pripelje. Sobo si poišči sam, ali preko interneta (na moji spletni strani KUBA ZA ZAČETNIKE je nekaj naslovov, tudi na tujih spletnih strani se jih nekaj najde) ali pa se sam sprehodi po mestu in poglej kje je nad vratih obešena tablica ARRENADOR ISCRIPTO (registrirani najemodajalec) in potrkaj.
Kar se tiče prehrane, če si v casi particular se pogajaj za ceno. Kosilo ne sme biti več kot 5 usd, vendar to je maksimum. Normalna cena za kosilo je nekje 3 usd. Zajtrk maksimalno 2 usd.
Ravno tako obstajajo restavracije za budale-turiste (para los yumas) kjer vam bodo zrezek veselo računali 10 usd, obstajajo pa tudi restavracije za pametne turiste, kjer boste jedli celi meni za 2 ali 3 usd (meso/riba, priloga, juha). V Havani poiščite restavracije LLuvia de oro (Calle Obispo — stara havana) ali restavracijo Hanoi v bližini Capitolia.
Upam, da sem kaj pomagal.
Lepo se imejte na Kubi.
HASTA LA VICTORIA SIEMPRE

Pravkar sem se vrnil iz 3-tedenskega potovanja po Kubi. Res je – pogajati in barantat se da skoraj za vsako stvar. No, za potovanja z avtobusi in vlaki bo bolj težko.
Case particular so super in poceni zadeva. Nikoli nisem plačal več kot 12 USD, večina pa 10 in 8 USD, pa sem spal v turističnih in tudi manj turističnih večjih mestih, v registriranih casah. Razen 2x – v Havani, kjer sem imel sobo rezervirano že od prej, iz Slovenije od Slovenobanca in v Varaderu, kjer sem si moral najeti ilegalno caso, saj legalnih tam ni, hoteli so pa drazji. Pa se to le zaradi tega ker sem prispel pozno ponoči in takrat je v Varaderu RES TEŽKO dobiti caso, saj se ljudje zelo bojijo policije in inšpektorjev. Je pa ena casa v bližini avtobusne postaje in lastnik je zelo zanimiva oseba. Drugače se pa Varaderu izognite, oz. si ga ogledajte v nekaj urah, ker tam res ni nič zanimivega. Ponoči ( zvečer) je prava “tuga”, čisto nič se ne dogaja.
Na splošno pa je Kuba vredna ogleda.

Divertisime!

SORI, SAMO ENO POJASNILO: V Havani nisi plačal 20 usd ZATO KER SEM TI JAZ REZERVIRAL, AMPAK ZATO KER LEGALNE CASE PARTICULAR TOLIKO STANEJO. V provinci pa so cene dvakrat nižje. In to je splošno znano dejstvo. Da ne bo nesporazuma.
Lep pozdrav!

Claro! Seveda, ni problema! Hvala, ker si jo rezerviral.

važi. Ej, daj me malce poklič, da mi poveš kako je bilo. Hasta luego, Alan

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close